muzyk Posted April 10, 2013 Report Posted April 10, 2013 Niech ten dzień będzie dla nas dniem refleksji,smutku i zadumy.Pozdrawiam. Quote
ali Posted April 10, 2013 Report Posted April 10, 2013 Zgadza się , ale nie tyle ludzi ginie w wypadkach lądowych i rodziny ofiar nic z tego nie mają do tego pikiety i demonstracje za nasze pieniądze , a przy tym kampania za darmo. Quote
marek40 Posted April 10, 2013 Report Posted April 10, 2013 Zgadza się ' date=' ale nie tyle ludzi ginie w wypadkach lądowych i rodziny ofiar nic z tego nie mają do tego pikiety i demonstracje za nasze pieniądze , a przy tym kampania za darmo.[/quote'] wstydziłbyś się komentować w ten sposób w takim dniu i pod takim postem Quote
VoYtek8 Posted April 10, 2013 Report Posted April 10, 2013 Nie jestem za upolitycznianiem tej katastrofy i robienia z niej kampanii wyborczej, ale dziś jest wyjątkowy dzień i trzeba oddać cześć ponad 100 ofiarom tej tragedii... Quote
damianus87 Posted April 10, 2013 Report Posted April 10, 2013 96 ofiar tragedii, a nie ponad 100. Quote
VoYtek8 Posted April 10, 2013 Report Posted April 10, 2013 Mogłem się pomylić, przepraszam za ten błąd. Nie wiem czy oglądaliście dzisiejsze wiadomości było tam mówione o tej właśnie katastrofie na końcu było piękne podsumowanie i pokazane jak Polska płakała po stracie tych ludzi i nikt się nie kłócił wszyscy byli w szoku, szkoda że teraz ta katastrofa wszystkich dzieli, a nie łączy jak wtedy. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted April 10, 2013 Report Posted April 10, 2013 Właśnie wróciłem z obchodów trzeciej rocznicy tej katastrofy.Każdy wypadek należy zbadać, a z przyczyn wyciągnąć wnioski aby te przyczyny nie były powodem następnej tragedii. To jest fundamentalna zasada bezpieczeństwa i ważniejsza od innych których tu nie będę wymieniał. Przypomnę katastrofę z 14 marca 1980 roku na Okęciu samolotu IŁ-62. Rosjanie ustalili, że przyczyną był błąd pilotów, pomimo że polska komisja wcześniej ponad wszelką wątpliwość ustaliła, że przyczyną było wadliwe łożysko wału sprężarki. W dalszym ciągu montowano w samolotach te wadliwe łożyska, aż 9 maja 1987 roku w lesie Kabackim z tego samego powodu rozbił się kolejny samolot, wprawdzie już nowszego typu IŁ-62M, ale z tymi samymi wadliwymi łożyskami sprężarki. Czy 183 osoby musiały zginąć? Czy z powodu który doprowadził do śmierci ś.p. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, jego małżonki i 94 innych osób mają zginąć następni ludzie? Powód ten trzeba ustalić i zapobiec dalszym katastrofom i ofiarom. Wycięte setki starych, grubych drzew przez skrzydła tego samolotu są do dziś widocznym niemym świadkiem tego, że przyczyny należy badać i wyciągać wnioski. Zawsze jak lecę samolotem spoglądam na to bardzo dobrze widoczne miejsce i zastanawiam się dlaczego musieli zginąć... Te dwie katastrofy powinny nas czegoś nauczyć.Każda niewiadoma będzie dzielić ludzi, tak dzieli przyczyna wyginięcia dinozaurów, czy jesteśmy sami we wszechświecie, czy wszechświat jest jeden, czy teoria względności jest prawdziwa, czy lepiej przeprowadzić uprawę orkową czy bezorkową lub czy pierwsza była kura czy jajko. Dopóki nie ustalimy ponad wszelką wątpliwość przyczyn tej katastrofy będzie ona dzielić tak jak dzieli niewyjaśniona katastrofa na Gibraltarze w której zginął ś.p. Premier gen. Sikorski. Tymczasem słyszymy że np. nie ma co badać bo wypadki się zdarzają, albo że brzoza urwała 1/3 skrzydła 5 lub 7 m nad ziemią a samolot o rozpiętości skrzydeł 50 m podchodzący do lądowania, czyli lecący w pobliżu granicy przeciągnięcia obrócił się na plecy i nie zawadzając skrzydłem ziemi i spadł 300 m dalej. To właśnie takie podejście dzieli ludzi. Czy ta katastrofa jest badana, czy tylko badanie jest markowane pozostawiam do osądu każdemu z osobna, bo każdy ma prawo znać prawdę, a jeśli jej nie pozna ma prawo się jej domyślać. Nie jestem ani fizykiem, ani pilotem tylko skromnym informatykiem nauczonym wyciągać informacje z informacji. Mam nadzieję, że przyczyny, nie przyczyna lecz przyczyny bo do katastrofy zawsze prowadzą zbiegi wielu przyczyn, zostaną wyjaśnione i nie będziemy musieli opłakiwać kolejnych ofiar. Pozdrowienia dla wszystkich! Quote
marek40 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 na obchodach było więcej osób niż w zeszłym roku - to daje do myślenia.. Quote
rysiek1965 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 W tym przypadku nie ważne są poglądy ,to była tragedia dla całej Polski .Zgadzam się w całości z Grzegorzem , że wyjaśnianie tej katastrofy, jest dziwne .Pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Takie śledztwa trwają bardzo długo. Potrzeba jest wielu analiz i badań. Przypomnę śledztwo w sprawie katastrofy nad Lockerbie i nie sugeruję tu przyczyn lecz złożoność działań mających na celu ustalenie przyczyn katastrofy. Wrak samolotu został złożony z ponad 10 tys. przebadanych fragmentów zebranych z obszaru prawie 2 tys. km. kw. i do dziś stoi w hangarze w Lincolnshire w Anglii, gdyż jeszcze niektóre wątki są badane, choć 3 kwietnia minęło 24 lata. Przyczyną tej katastrofy były błędy i zaniedbania bezpieczeństwa przez Pan Am wykazane po 3 latach śledztwa, a z powodu kar i odszkodowań linia musiała upaść. Nie oczekujmy zatem, że w tak złożonej sytuacji śledztwo szybko się zakończy. Ważne aby udało się odnaleźć czarną skrzynkę zapisującą wysokość barometryczną lotu, prędkość przyrządową i przyspieszenia w osi pionowej samolotu, bo bez tych danych trudno będzie odtworzyć okoliczności katastrofy. Quote
KrowieBieszczady Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Już nie macie chyba o czym pisać i jak nabijać postów...... GŁUPOTY-POLITYKA Quote
ekojaja Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 A prawda jest taka że możemy tu dyskutować do końca świata i jeden dzień dłużej, możemy się kłócić (jak wielu w naszym kraju) ale po co, co nam to da?? I tak będą ci którzy mówią ze to zamach, ci którzy mówia ze to wypadek i ci co są gdzieś po środku i moim zdaniem każdy ma prawo do swoich poglądów w granicy prawa, zdrowego rozsądku i zwykłej inteligencji ( naszym polityką tego wszystkiego brakuje a więc oni niech robią co robią na to nic nie poradzimy) Ale my ani tu ani rozmawiając z ludźmi w realu nie mamy o co się kłócić bo i tak nie ważne jakie mamy poglądy na ten temat ale co tam się stało wiedzą tylko ci którzy byli w tym samolocie i bóg ( zdaniem wielu jeszcze Tusk i Putin chodź mi akurat tak się nie wydaje ale to moje osobiste zdanie ) Quote
VoYtek8 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Już nie macie chyba o czym pisać i jak nabijać postów...... GŁUPOTY-POLITYKA Niebędę nawet pisał czym jest Twój post jeśli obchodzenie rocznicy takiej katastrofy jest "głupotą'... Sam uważam że na codzień nie można żyć Smoleńskiem, ale teraz są takie dni że warto pomysleć o takich "głupotach". Ten wątek jest potrzebny by przypomieć wszystkim o tamtych wydarzeniach. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 Tak jak to ujął Wojtek. To katastrofa to jedno z największych doświadczeń narodowych i oby następne takie doświadczenie nie doświadczyło ani nas, ani naszych dzieci. Tam nie ma żadnej polityki (chyba że Kolega KrowieBieszczady wie coś o czym nie mamy pojęcia). Chyba wszystkim zależy na ustaleniu przyczyn tej tragedii i wyeliminowaniu ich, aby z tych przyczyn już nikt nie zginął. Czytając takie posty to mam wrażenie, że "autor" jest przekonany że jak ktoś złamie nogę, to jemu się będzie lepiej chodzić. Oby wszystkie okoliczności zostały wyjaśnione i nie powodowały niepotrzebnych emocji. Pozdrowienia dla wszystkich! Quote
Recommended Posts