Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam. Planuje zwiększyć pojemność przyczepy D47 i zastanawiam sie z czego lepiej zrobic nadstawy czy z drewna czy może z metalu, przyczepa używana do ziarna żeby było szczelnie. I jaka wysokosc najlepiej aby przyczepa zabardzo nie cierpiała na podnoszeniu w tył. Jakie wy macie i jakie są najlepsze prosze o opinie:)
Posted
Zależy ile zamierzasz wydać, jak chcesz jak najtaniej to bierzesz 4 deski przyczepiasz do tych zwykłych burt i nadstawki gotowe, ale to nie będzie dobrze wyglądać i będą problemy ze szczelnością będziesz musiał zatkać szczelinę pomiedzy burtą a nastawką silikonem albo pianką. Ja myślę że najlepiej zrobić albo kupić metlowe robione z profilu i blachy trapezowej. Pozdrawiam :)
Posted

Problem ze szczelnością jest łatwy do załatwienia. Jeśli zrobi nadstawki drewniane to wewnątrz wystarczy przybić paski gumy w dolnej części desek tak by zakrywały dziury i nachodziły na oryginalną burtę. Przy demontażu nadstawek nie trzeba tego odrywać ani za każdym razem robić na nowo.

A wysokość samych nadstawek nie ma specjalnie znaczenia jakie będą wysokie. Ty decydujesz ile nasypiesz.

Posted
te przyczepy są bardzo wytrzymałe dlatego spokojnie można w nich podwyższać burty bez obawy, że rama nie wytrzyma, jedyne co zauważyłem to przy zbyt dużym załadowaniu skrzynia jest nierówno podnoszona przy wywrocie do tyłu.
Posted
Myślę że jak zrobisz metalowe ,to dłużej wytrzymają , chociaż będą droższe . A wywracanie do tyłu z pełnym ładunkiem to jest duże ryzyko , mimo że przyczepa będzie stała na twardym i równym podłożu . Pozdrawiam.
Posted

@dominikp64 te przyczepy nie sa wytrzymale, wiekszosc sprzedawanych nie ma prostej ramy badz jest spawana

do d47 max 25cm, choc i to duzo na ta przyczepe, szczegolnie przy wywrocie na tyl

mysle ze jesli masz deski to nie ma sie nad czym zastanawiac

Posted

ja mam p-pe autosan 4,5t.wywrot na 3 strony ,najpierw podwyższyłem burty o 30cm ,żyta wchodziło6,5 t.,ale teraz to przerobiłem ,dołożyłem po prostu drugie boki (teraz ma wys. 1m.) które wiszą na tyłkach i otwiera się tylko dolną burtę a górna sobie wisi podczas kipowania też ładnie się odchyla,mam tak to urządzone że mogę otworzyć też tył ( wówczas boki muszą być zapięte na przednim tyłku ) i również wtedy góra wisi na bokach,prosto mówiąc tylne zawiasy są na takich krzyżakach ,w zależności co się otwiera to zawias pracuje jak wał przegubowy,przy tej wysokości żyta wchodzi 8t.,-pozdrawiam

pomiędzy resorem a ramą są grube odbojniki gumowe żeby resory wyglądały jak przy3 tonach ładunku

Posted
jeśli zrobisz wysokie nadstawki i będą przykręcone do burty i będą się otwierały razem z burtą to nie zda egzaminu gdyż podczas wywracania będą się zapierały o ziemię