Karabus Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Witam.Robię przymiarki do kupienia ładowacza i zastanawiam się co jest lepsze/ bardziej użyteczne. Troll (zawieszany) czy Cyklop (przyczepa).Do pracy w niewielkim gospodarstwie . Załadunek nawozu, wykopanie dziury w ziemi, czyszczenie rowów melioracyjnych.Chętnie wysłucham wszelkich opinii za i przeciw. PozdrawiamK. Quote
ekojaja Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Jeśli miałbym kupić coś z powyższego to pierwszy aspekt jaki bym brał pod uwagę to gdzie będą tym robił ( dostępność, dojazd, możliwość manewrowania), cyklop jest moim zdaniem dużo lepszy ale manewrowanie nim będzie trudniejsze dlatego bardziej nadaje się do prac na terenie na którym manewrowanie jest możliwe a przy terenach mniej dostępnych troll będzie miał dużą przewagę ( mniej kombinowania, manewrowania) Quote
VoYtek8 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Jeśli będziesz tego używał do czyszczenia rowów to zdecydowanie kup Trolla bo łatwiej jest z nim wszędzie wjechać, ale o tak do ładowania obornika na rozrzutnik to lepszy jest Cyklop, zależy ile zamierzasz wydać na tą maszynę bo Troll jest trochę tańszy i jak chcesz kupić tanio to może pomyśl o UNHZ? Pozdrawiam Quote
Karabus Posted April 11, 2013 Author Report Posted April 11, 2013 Dzięki za opinie ;-). Ten UNHZ jest konstrukcyjnie zbliżony do cyklopa. W czym jest lepszy/gorszy?pozdrowionka;-) Quote
Robert ;-) Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 gorszy jest w dostępie części zamiennych, zaletą cena cena. Quote
izydor6280 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 kup Trolla a gwarantuje, ze bedzie albo juz spawany, albo bedzie sie lamal, do tego brak kabinyczeski ladowacz o ile wiem potrzebuje mniejszych obrotow WOM do pracy, jesli sie myle poprawcie Quote
przemek2092 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 Ja również jestem za trolem, myślę że manewrowanie nim jest o wiele prostsze a dla ciebie to będzie duża zaleta Quote
BABAROWSKIPRZEMEK@wp.pl Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 Ja mam UNHZ 500 i nie nażekam , nadaje sie do każdych warunków nie łamie sie jest szybki w stosunku do trola ,nie potrzebuje takich wysokich obrotów.A co do cześci to niem problemu bo fabryki jeszcze nikt nie zaorał. Quote
Lillas Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 Ja posiadam Trola i nie narzekam , używam go do między innymi do Obronika, przykrywania kopców , a także kopania kopców . Jedynym - to są słabe węże hydrauliczne ; ) Quote
grzepaku1 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 najpredzej Lillas to masz za wysokie ciśnienie a nie słabe węże Quote
Robert ;-) Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 w sumie ten TIH to dobre rozwiązanie widzialem na allegro to okolo 8-9 tyśi sobie za to liczą trochę drogo jak na budżet Karabusa Quote
solarrrr Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 do czyszczenia rowów to najlepsza jest hydrauliczna pogłębiarka na wysięgniku,tylko trzeba mieć pełzaka w trakotrze Quote
bartek1390 Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 ja sprzedawałem ostatnio trolla mieszkam na kujawach a kupiec przyjechał z Sandomierza był w idealnym stanie nie spawany nic, myśle że lepszy u mnie pracował na 42 hektarowym gospodarstwie ładował wapno obornik i jakoś szło dopóki nie kupiłem tura Quote
Chałek Posted May 5, 2013 Report Posted May 5, 2013 Cyklop z tego co pamiętam ma większy zasięg ramienia, ale trol sięga głębiej. U mnie sąsiad ma trola i zapina go do ruskiego - dobrze sobie radzi, ale na raz rozrzutnika nie załaduje i musi go przestawiać bo nie sięgnie jednocześnie ramieniem do kupy gnoju i każdego kąta rozrzutnika bez ruszania z miejsca, a ma taki dość krótki. Natomiast kopał nim kopce, a nawet piwnicę pod budynek (głęboką) i szło pięknie. Quote
Mikruss Posted May 5, 2013 Report Posted May 5, 2013 do kopania dziurek to troll, a jak do prac załadunkowych w gospodarstwie to minimum cyklop Quote
Przemek15_03 Posted May 6, 2013 Report Posted May 6, 2013 Wiesz co miałem ładowacz czeski są problemy z częściami... mam trola i jest dobry używam go zarówno do nawozu jak i obornika mam łyżkę podsiebiebierną i kopie nim czasami jak mi się dreny zabrudzą, ale dzisiaj jak miałbym jeszcze raz kupować to wolałbym albo jakiegoś jumza bo to stary ale masywny sprzet albo mikrusa. Mikrus jest lepszy do kopania i do załadunku ma mocniejsza ramę i ogólnie polecałbym Ci mikrusa z samodzielnych ładowaczy. Cyklopa bym odpuścił bo nie zręczny w manewrowaniu. Wybór należy do Ciebie Quote
Robert ;-) Posted June 9, 2013 Report Posted June 9, 2013 Panowie mam w kupnie unhz 500 jest nie stary ale widac że dlugo stoi min.ze trzy -cztery lata wszystkie przewody gumowe do wymiany silowniki nie ciekną ale w dwóch brakuje jablek tak ogólnie to sprzęt nie pogięty nie spawany, pchać się w to czy sobie darować cena dość interesująca prawie w cenie zlomu,pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted June 9, 2013 Report Posted June 9, 2013 Weź dokładnie sprecyzuj tą cenę To czy go kupisz zależy czy masz czas i chęć trochę przy nim porobić, jak piszesz że trzeba przewody powymieniać, siłowniki niekompletne są, więc miałbyś co robić. Pewnie też rdza swoje zrobiła i trzeba go pomalować, ale zawsze coś sam porobisz to zaoszczędzisz po mojemu lepiej kupić w gorszym stanie sprzęt i go po swojemu odnowić, niż jakiś robiony przez kogoś. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted June 9, 2013 Report Posted June 9, 2013 2000 chce za niego tak jak stoi a po uruchomieniu przez niego 2500 tyś w kolach nie ma tlenu malowanie na 100% potrzebne,silowniki to naprawy, przewody gumowe do wymiany i ciekawe w jakim stanie są rozdzielacze[wiadomo części zamienne]nie uruchamialem go więc nie wiem czy dziala. Quote
Przemek15_03 Posted June 10, 2013 Report Posted June 10, 2013 Ja na twoim miejscu kupiłbym go, siłowniki to tylko pewnie manżety powymieniać, ważne żeby pompa była dobra ale myślę ze jakby coś... będzie można dopasować od cyklopa. Rozdzielacz tez możesz spasować czy to polski czy jakiś tani nowy z allegro. Quote
Mikruss Posted June 10, 2013 Report Posted June 10, 2013 pompe nie od żadnego cyklopa tylko taką od unhz, są dużo lepsze i wydajniejsze Quote
Robert ;-) Posted June 10, 2013 Report Posted June 10, 2013 Witam dzięki za odp,pomyślę nad tym jeszcze,wiecie ile może ważyć unhz 500?, nie spojżalem na tabliczkę. Quote
miszka Posted January 29, 2019 Report Posted January 29, 2019 Koledzy może któryś z was użytkuje ładowacz Unhz 500 i mógłby doradzić czy warto go kupić.Ładowacz który oglądałem jest w niezłym stanie i wygląda na to, że nie wymaga wkładu aby nim pracować.Używałbym go w sumie kilka razy w roku - raz obornik, raz wapno no i jeszcze do nawozu w big bagach. Cena ładowacza jest zachęcająca w porównaniu z ceną tura do ciągnika. Wydaje mi się też, że praca nim byłaby o niebo lepsza niż np. ładowaczem na tył ciągnika. Z góry dzięki za pomoc. Quote
Robert ;-) Posted January 29, 2019 Report Posted January 29, 2019 Od ladowacza na tył na pewno lepszy ,jesli chodzi o ładowanie z kupy to inhz lepszy bo nie rozjezdzasz ziemi jak mokro ,ale suma sumarum to tur lepszy mi sie wydaje ze bardziej wielofunkcyjny niż unhz czy trol ,bele załadujesz, w lesie super sprawa, przewieźć coś na podwórku Quote
Recommended Posts