Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Robię przymiarki do kupienia ładowacza i zastanawiam się co jest lepsze/ bardziej użyteczne. Troll (zawieszany) czy Cyklop (przyczepa).

Do pracy w niewielkim gospodarstwie . Załadunek nawozu, wykopanie dziury w ziemi, czyszczenie rowów melioracyjnych.

Chętnie wysłucham wszelkich opinii za i przeciw.

Pozdrawiam

K.

Posted
Jeśli miałbym kupić coś z powyższego to pierwszy aspekt jaki bym brał pod uwagę to gdzie będą tym robił ( dostępność, dojazd, możliwość manewrowania), cyklop jest moim zdaniem dużo lepszy ale manewrowanie nim będzie trudniejsze dlatego bardziej nadaje się do prac na terenie na którym manewrowanie jest możliwe a przy terenach mniej dostępnych troll będzie miał dużą przewagę ( mniej kombinowania, manewrowania)
Posted
Jeśli będziesz tego używał do czyszczenia rowów to zdecydowanie kup Trolla bo łatwiej jest z nim wszędzie wjechać, ale o tak do ładowania obornika na rozrzutnik to lepszy jest Cyklop, zależy ile zamierzasz wydać na tą maszynę bo Troll jest trochę tańszy i jak chcesz kupić tanio to może pomyśl o UNHZ? Pozdrawiam :)
Posted
Ja posiadam Trola i nie narzekam , używam go do między innymi do Obronika, przykrywania kopców , a także kopania kopców . Jedynym - to są słabe węże hydrauliczne ; )
  • 3 weeks later...
Posted
ja sprzedawałem ostatnio trolla mieszkam na kujawach a kupiec przyjechał z Sandomierza był w idealnym stanie nie spawany nic, myśle że lepszy u mnie pracował na 42 hektarowym gospodarstwie ładował wapno obornik i jakoś szło dopóki nie kupiłem tura :P
Posted
Cyklop z tego co pamiętam ma większy zasięg ramienia, ale trol sięga głębiej. U mnie sąsiad ma trola i zapina go do ruskiego - dobrze sobie radzi, ale na raz rozrzutnika nie załaduje i musi go przestawiać bo nie sięgnie jednocześnie ramieniem do kupy gnoju i każdego kąta rozrzutnika bez ruszania z miejsca, a ma taki dość krótki. Natomiast kopał nim kopce, a nawet piwnicę pod budynek (głęboką) i szło pięknie.
Posted
Wiesz co miałem ładowacz czeski są problemy z częściami... mam trola i jest dobry używam go zarówno do nawozu jak i obornika mam łyżkę podsiebiebierną i kopie nim czasami jak mi się dreny zabrudzą, ale dzisiaj jak miałbym jeszcze raz kupować to wolałbym albo jakiegoś jumza bo to stary ale masywny sprzet albo mikrusa. Mikrus jest lepszy do kopania i do załadunku ma mocniejsza ramę i ogólnie polecałbym Ci mikrusa z samodzielnych ładowaczy. Cyklopa bym odpuścił bo nie zręczny w manewrowaniu. Wybór należy do Ciebie
  • 1 month later...
Posted
Panowie mam w kupnie unhz 500 jest nie stary ale widac że dlugo stoi min.ze trzy -cztery lata wszystkie przewody gumowe do wymiany silowniki nie ciekną ale w dwóch brakuje jablek tak ogólnie to sprzęt nie pogięty nie spawany, pchać się w to czy sobie darować cena dość interesująca prawie w cenie zlomu,pozdrawiam
Posted
Weź dokładnie sprecyzuj tą cenę :) To czy go kupisz zależy czy masz czas i chęć trochę przy nim porobić, jak piszesz że trzeba przewody powymieniać, siłowniki niekompletne są, więc miałbyś co robić. Pewnie też rdza swoje zrobiła i trzeba go pomalować, ale zawsze coś sam porobisz to zaoszczędzisz po mojemu lepiej kupić w gorszym stanie sprzęt i go po swojemu odnowić, niż jakiś robiony przez kogoś. Pozdrawiam :)
Posted
2000 chce za niego tak jak stoi a po uruchomieniu przez niego 2500 tyś w kolach nie ma tlenu malowanie na 100% potrzebne,silowniki to naprawy, przewody gumowe do wymiany i ciekawe w jakim stanie są rozdzielacze[wiadomo części zamienne]nie uruchamialem go więc nie wiem czy dziala.
Posted
Ja na twoim miejscu kupiłbym go, siłowniki to tylko pewnie manżety powymieniać, ważne żeby pompa była dobra ale myślę ze jakby coś... będzie można dopasować od cyklopa. Rozdzielacz tez możesz spasować czy to polski czy jakiś tani nowy z allegro.
  • 5 years later...
Posted

Koledzy może któryś z was użytkuje ładowacz Unhz 500 i mógłby doradzić czy warto go kupić.

Ładowacz który oglądałem jest w niezłym stanie i wygląda na to, że nie wymaga wkładu aby nim pracować.

Używałbym go w sumie kilka razy w roku - raz obornik, raz wapno no i jeszcze do nawozu w big bagach.

Cena ładowacza jest zachęcająca w porównaniu z ceną tura do ciągnika. Wydaje mi się też, że praca nim byłaby o niebo lepsza niż np. ładowaczem na tył ciągnika.

Z góry dzięki za pomoc.

Posted
Od ladowacza na tył na pewno lepszy ,jesli chodzi o ładowanie z kupy to inhz lepszy bo nie rozjezdzasz ziemi jak mokro ,ale suma sumarum to tur lepszy mi sie wydaje ze bardziej wielofunkcyjny niż unhz czy trol ,bele załadujesz, w lesie super sprawa, przewieźć coś na podwórku