ekojaja Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Witam w na jesieni dokupiłem trochę pola na które wywiozłem obornik i zasiałem pszenice, ziemia ta przez długi czas nie była zasilana dlatego chciałem na teraz te pszenice zasilić i teraz pytanie kiedy czym w jakich ilościach na hektar (3 hektarów mam tego) i czy i kiedy to potem pryskaćPochodzę z miasta i odkąd nabyłem ziemie i gospodarstwo prowadzę je ekologicznie dlatego nie mam na tematy nawozów i oprysków żadnego pojęcia a z tego kupionego pola pszenica będzie na sprzedaż gdyż i tak nie mogę teraz dołączyć tej ziemi do dopłat z ekologi za wszystkie rady dziękuje Quote
pasta998 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 witam.najlepiej nawiezc pszenice nawozami dolistnymi z mikroelementami czyli tzw kompleks skladnikow potrzebnych roslinie.jezeli jestes zainteresowany to jest numer do goscia ktory ma znakomite nawozy na zboza i wszystko ci obliczy.Sprawdzona firma bo sam stosuje ich nawozy i jestem super zadowolony.numer to 726 444 999 p.Rafał.pzdr Quote
DuzyGrzegorz Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Opryskaj przeciwko miotle zbożowej jeżeli nie opryskałeś jesienią. Zarejestrowanych jest ponad 20 środków, że najlepiej zapytaj w sklepie i wybierzesz coś, bo cen nie pamiętam. Teraz nie zasilisz dolistnie bo ta pszenica prawie nie ma liści, a musi się jeszcze rozkrzewić. Zerknij na drugi post - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-naworzenie-przedsiewne-pod-zbo%C5%BCa-co-i-ile?pid=16285#pid16285. Jeżeli bronujesz pszenicę lub przed deszczem możesz dać mocznik bo jest tańszy. Inaczej daj saletrę. Ponieważ ziemia była kilka lat nieuprawiana może być brak niektórych mikroskładników, zwłaszcza miedzi. Możesz dać do oprysku jakiś mikroskładnikowy nawóz. Pozdrawiam! Quote
rolnik7889 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 sypni saletry omonowej tak 150kg/ha ziemi brakuje napewno wapna a ten nawóz go ma powodzzenia;) Quote
moriszmc Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 Witam , mam mały problem z pszenicą ozimą nie wiem z jakiego powodu ale na 1,5 ha kawałku nasiało sie rzepaku i to dość sporo zaczął już kwitnąć proszę polećcie mi jakiś skuteczny oprysk na to i na reszte chwastów z góry dziękuje Quote
GalaperStrong_pl Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Jeżeli chodzi o same preparaty chwastobójcze jak i nawozy,to polecam sprawdzić na GalaperStrong.pl to skuteczny środek który do tej pory jeszcze mnie nie zawiódł. Quote
troszkin Posted June 2, 2013 Report Posted June 2, 2013 To jest problem bo przenica wymaga. Napewno wapno, nawozy azotowe itp. opryskac przeciwko miotle, na grzyba, na ziele, jak masz mokre pole to przeciwko zulknieniu lisci, Quote
Recommended Posts