gosp.rolneOM@wp.pl Posted April 11, 2013 Posted April 11, 2013 Mam pytanie. Chcę kupić siewnik zbożowy i nie wiem, który lepszy:z redlicą talerzową czy tradycyjną? Proszę o poradę. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 12, 2013 Posted April 12, 2013 Niema redlic lepszych i gorszych. Na glebach lżejszych oba typy sprawdzają się podobnie z lekkim wskazaniem na tradycyjne, na bardziej zwięzłych zdecydowanie talerzowe. Redlice talerzowe mogą z powodzeniem pracować w trudnych warunkach polowych, np przy uprawie uproszczonej. Zapewniają też znacznie bardziej równomierne zagłębienie i przykrycie nasion i są bardzie "sterowalne" co do głębokości. Są jednak droższe od tradycyjnych. Quote
izydor6280 Posted April 12, 2013 Posted April 12, 2013 ja bym sie nie zastanawial, szczegolnie jesli ma byc to nowy siewnik i sluzyc kilkanascie lat, tylko talerzyk Quote
super909 Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 Ja też uważam że talerzyk ale wiąże się stym wyższa cena Quote
kubusjettaII Posted April 22, 2013 Posted April 22, 2013 w zależności od funduszu, bo jak piszą przedmówcy wiąże się to z kosztami ale też byłbym za talerzykiem. Quote
przemek2092 Posted April 22, 2013 Posted April 22, 2013 Dokładnie jak koledzy wyżej, ale to zależy od gleby bo np. u mnie taki by sie nie sprawdził i muszę tradycyjnym i w dodatku na łańcuszkach i o docisku mogę zapomnieć Quote
Recommended Posts