rolnik7889 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 mam problem gdy posiałem z moim tatą rzepak na jesien był bardzo dobry ale gdy wczoraj byłem na niego zobaczyć wymarzł wyginoł Quote mam problem gdy posiałem z moim tatą rzepak na jesien był bardzo dobry ale gdy wczoraj byłem na niego zobaczyć wymarzł wyginoł dleczego on wymarzł??? Quote
VoYtek8 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 Pewnie przydusił go śnieg, albo mróz zrobił swoje. Takie rzeczy często się dzieją gdy zima jest długa i ostra. Pozdrawiam Quote
Jac555 Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 Osobicie tez stawiam na pogode, jednak zima byla dluga, snieg praktycznie topnieje do dzis... Quote
DuzyGrzegorz Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 Najczęstszą przyczyną wymarznięcia rzepaku, a zupełnie pomijaną i niedocenianą, jest zachwaszczenie na jesieni. Rzepak stara się sięgnąć do światła wyciąga szyjkę korzeniową wyżej, a jest to część rośliny najbardziej wrażliwa na mróz. Podobnie działa zbyt duża obsada roślin. Przyczyną mogą być także uproszczenia uprawowe gdyż wtedy szyjka korzeniowa jest wyżej. Do tego dochodzą oczywiście warunki atmosferyczne. Pozdrawiam! Quote
rolnik7889 Posted April 13, 2013 Author Report Posted April 13, 2013 a czy są może jakieś choroby??? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 Oczywiście każda choroba osłabia rośliny i te przez to słabiej zimują. Najbardziej negatywnie wpływają na przezimowanie wg mnie sucha zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych i szara pleśń. Wiosną czasami trudno odróżnić szkody mrozowe od szkód spowodowanych przez choroby. Czasami szkody prawie nie do odróżnienia od mrozowych może powodować pleśń śniegowa rzepaku, choroba kiedyś prawie nie spotykana w Polsce, ale ostatnio słyszałem o przypadkach zniszczenia plantacji przez tę chorobę. Quote
rolnik7889 Posted April 13, 2013 Author Report Posted April 13, 2013 jeden rolnik ma około 150 ha powiedział mi że jemu tez 13ha zniszczyła choroba.A on jest po studiach rolniczych.Tak że myśle że to choroba. Quote
lakiki Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Opozniony termin siewu niewykształcenie rosliny rzepak nie przezimowal nie wyksztalcil lisci potrzebnych do przezimowania rosliny Quote
Recommended Posts