Jump to content

Recommended Posts

Posted
Co do zimy to ja bym tak nie powiedział jak garażujesz ciągnik i w garażu masz dość ciepło zimą to wlał bym płyn ale jeśli stoi ciągnik pod wiatą bądź gołym niebem to wolał bym wodę, w razie kłopotu z odpaleniem zimą zalejesz ciepła wodą, podgrzejesz albo wsadzisz knota i już
Posted
A tam będzie miał problem. Przeregulować silnik jak należy, świece żarowy sprawdzić i płynem zalać. 30-ki całkiem dobrze palą zimą. Nie po to kupił nową chłodnicę żeby znów z niej dziadostwo robić od zalewania wodą. Problemu z uszczelkami nie powinieneś mieć. Płyn nie ma aż takich właściwości odrdzewiających żeby dziury robił w bloku. Samych uszczelek też nie ma wiele.
Posted
Po dzisiejszym dniu na pewno wybrałbym płyn. Chciałem uruchomić ciągnik C330 i wlałem wodę do chłodnicy. Ponieważ trochę wody przy wlewaniu wylałem na zewnątrz przyniosłem drugi pojemnik z wodą. Po pewnym czasie wydawało mi się że zbyt dużo wody wlałem a chłodnica nie była napełniona. Zacząłem oglądać ciągnik czy nie cieknie woda . gdy przeszedłem z drugiej strony okazało się że woda zaczęła się wylewać przez korek do sprawdzania stanu oleju. Woda poszła w olej jaki może być powód? Widocznie po zimie musiał mróz narobić szkód widocznie część wody musiała zostać w układzie po spuszczeniu
Posted

Zdejmij miskę oleju i zobaczysz którędy leje się woda. Może zobaczysz coś po zdjęciu pokrywy zaworów.

Jeśli spuścił wodę tylko z chłodnicy to w głowicy było powietrze.

Posted
borygo i petrygo to praktycznie to samo kiedys jazdzilem na borygu ale gosc w sklepie mowil ze lepiej lec petrygo jezeli wczesniej bylo jezdzone na wodzie bo borygo podobnierz wyrzera caly syf z silnika pozostaly po wodzie ale niewiem czy to prawda czy sciemnial:)Pozdrawiam
Posted
Zalałem 4011 po 30-tu latach jeżdżenia na wodzie petrygo i nic jej nie było. Jeżdżę na nim od ponad 10-ciu lat samochodami i ciągnikami, problemów nie ma.