rolnik7889 Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 co ile lat można siać rzepak na jednym polu jaki musi być odstep w latach. Quote
Tofik Posted April 14, 2013 Report Posted April 14, 2013 Minimum 3-4 lata bo w pierwszym roku majac rzepak w drugim wiadomo nie zasiejemy ewentualnie jakies zborze lub stroczkowe, bynajmniej zborze jest slabym przedplonem dla rzepaku dlatego lepiej jest zasiac np.groch i dopiero po nim zasiac rzepakw 1 roku rzepakw 2 roku zborzew 3 roku grochw 4 roku rzepakbynajmniej taka rotacje stasuje moj tesc jezeli cos zle napisalem i ktos chce wniasc poprawki to chetnie poczytamPozdrawiam Quote
ekojaja Posted April 14, 2013 Report Posted April 14, 2013 ja się na rzepaku nie znam ale mam obok takiego co uprawia tego dużo to z tego co widzę to rok rzepak rok zboże z tym ze u niego to nawozy tirami przychodzą tak pakuje. Ale tak jak mówię ja się nie znam tak więc słuchaj kogoś kto się zna a nie mnie:) Quote
troszkin Posted June 8, 2013 Report Posted June 8, 2013 w 1 roku rzepak w 2 roku zborze w 3 roku groch (lub coś innego) w 4 roku rzepakmożemy zasiać i w 3 roku ale plon będzie mały Quote
GalaperStrong_pl Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 Zgadza się i dlatego lepiej odczekać jeszcze jeden dodatkowy rok i zasiać dopiero przy . Wtedy możesz spokojnie liczyć na normalny zbiór plonów. Przy 3 roku będzie zdecydowanie mniejszy. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 20, 2013 Report Posted June 20, 2013 Rzepak dla rzepaku jest w wielu aspektach dobrym przedplonem i w związku z tym może być uprawiany w monokulturze i tak jest w wielu krajach uprawiany, jednak zazwyczaj nie więcej niż 4 lata. Jednak ze względu na lawinowe nagromadzanie się chorób i szkodników w glebie wymaga bardzo intensywnej ochrony która podnosi koszty. W naszych realiach jeżeli po rzepaku na tym samum polu i w obrębie 250 m od tego pola nie jest uprawiany rzepak lub inna roślina z rodziny krzyżowych to można go uprawiać co drugi rok. W przeciwnym wypadku odstęp powinien być dłuższy. Pozdrawiam! Quote
Przemek15_03 Posted June 21, 2013 Report Posted June 21, 2013 Koledzy wyżej dobrze piszą, Ja ze swojej strony dodam że po rzepaku lepiej nie sadzić kartofli bo będą ale bardzo brzydkie. JA zazwyczaj sieje rzepak co 3 lata na przemian ze zbożem i nie narzekam Quote
Elka Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Ja w tym roku zdecydowałam się na posianie rzepaku metodą Clearfield (jak ktoś nie kojarzy: http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/pl/clearfield_1/clearfield_startpage.html)i zastanawiam się co będę mogła posiać w następnym sezonie. Są jakieś ograniczenia? Ktoś miał do czynienia z tą technologią? Quote
Recommended Posts