Jump to content

Recommended Posts

Posted

Minimum 3-4 lata bo w pierwszym roku majac rzepak w drugim wiadomo nie zasiejemy ewentualnie jakies zborze lub stroczkowe, bynajmniej zborze jest slabym przedplonem dla rzepaku dlatego lepiej jest zasiac np.groch i dopiero po nim zasiac rzepak

w 1 roku rzepak

w 2 roku zborze

w 3 roku groch

w 4 roku rzepak

bynajmniej taka rotacje stasuje moj tesc

jezeli cos zle napisalem i ktos chce wniasc poprawki to chetnie poczytam

Pozdrawiam

Posted
ja się na rzepaku nie znam ale mam obok takiego co uprawia tego dużo to z tego co widzę to rok rzepak rok zboże z tym ze u niego to nawozy tirami przychodzą tak pakuje. Ale tak jak mówię ja się nie znam tak więc słuchaj kogoś kto się zna a nie mnie:)
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

Rzepak dla rzepaku jest w wielu aspektach dobrym przedplonem i w związku z tym może być uprawiany w monokulturze i tak jest w wielu krajach uprawiany, jednak zazwyczaj nie więcej niż 4 lata. Jednak ze względu na lawinowe nagromadzanie się chorób i szkodników w glebie wymaga bardzo intensywnej ochrony która podnosi koszty.

W naszych realiach jeżeli po rzepaku na tym samum polu i w obrębie 250 m od tego pola nie jest uprawiany rzepak lub inna roślina z rodziny krzyżowych to można go uprawiać co drugi rok. W przeciwnym wypadku odstęp powinien być dłuższy. Pozdrawiam!

• 2 years later...