Jump to content

Recommended Posts

Posted

Minimum 3-4 lata bo w pierwszym roku majac rzepak w drugim wiadomo nie zasiejemy ewentualnie jakies zborze lub stroczkowe, bynajmniej zborze jest slabym przedplonem dla rzepaku dlatego lepiej jest zasiac np.groch i dopiero po nim zasiac rzepak

w 1 roku rzepak

w 2 roku zborze

w 3 roku groch

w 4 roku rzepak

bynajmniej taka rotacje stasuje moj tesc

jezeli cos zle napisalem i ktos chce wniasc poprawki to chetnie poczytam

Pozdrawiam

Posted
ja się na rzepaku nie znam ale mam obok takiego co uprawia tego dużo to z tego co widzę to rok rzepak rok zboże z tym ze u niego to nawozy tirami przychodzą tak pakuje. Ale tak jak mówię ja się nie znam tak więc słuchaj kogoś kto się zna a nie mnie:)
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

Rzepak dla rzepaku jest w wielu aspektach dobrym przedplonem i w związku z tym może być uprawiany w monokulturze i tak jest w wielu krajach uprawiany, jednak zazwyczaj nie więcej niż 4 lata. Jednak ze względu na lawinowe nagromadzanie się chorób i szkodników w glebie wymaga bardzo intensywnej ochrony która podnosi koszty.

W naszych realiach jeżeli po rzepaku na tym samum polu i w obrębie 250 m od tego pola nie jest uprawiany rzepak lub inna roślina z rodziny krzyżowych to można go uprawiać co drugi rok. W przeciwnym wypadku odstęp powinien być dłuższy. Pozdrawiam!

Posted
Koledzy wyżej dobrze piszą, Ja ze swojej strony dodam że po rzepaku lepiej nie sadzić kartofli bo będą ale bardzo brzydkie. JA zazwyczaj sieje rzepak co 3 lata na przemian ze zbożem i nie narzekam ;)
  • 2 years later...