Jump to content

Recommended Posts

Posted
mam prośbe czy mógłby mi ktoś znający zagadnienie podpowiedzieć co trzeba zrobić żeby zacząć chów brojlerów? chodzi mi o to jakie są koszty i jak przygotować budynek okolo 120m2
Posted
No postawą jest przygotowanie budynku najważniejsze to ogrzewanie centralne i koniecznie dobra wentylacja bo bez tego nie da się hodować brojlerów. Powinno też być prawidłowe oświetlenie. Pozdrawiam :)
Posted
musisz miec wystarczajace oswietlenie, wystarczajaca ilośc poidel i karmidel. Maksymalna norma to 20 sztuk na m2. A co do wentylacji to dobrze sie przygotuj bo w lecie moze byc cięzko... na lato na pierwszy raz polecalbym mniejszą obsade.
Posted

Nigdy nie hodowałem ale w okresie wiosennym, letnim, jesiennym nie będziesz potrzebował jeśli kury będą na głębokiej ściółce tym bardziej nie, zimą jeśli na początek nie będziesz miał centralnego są fajne ogrzewacze gazowe ja kiedyś zanim zainstalowałem centralne w jednym z kurników miałem jeden taki wiszący i mając głęboką ściółkę w największe mrozy nie schodziłem poniżej 15 stopni z działającą wentylacja,

Bardzo ważne będzie byś zaplanował i wykonał wydajny system pojenia i karmienia tak by wszystkie sztuki miały swobodny dostęp do wody i paszy.

Posted

Najlepiej sam się zorientuj w swoim rejonie w jakiej cenie dostałbyś piskląt, jakie jest zużycie paszy, jaka cena itd widocznie nie ma tu kogoś kto zajmuje się taka działalnością ja znalazłem coś takiego nie jest to mojego autorstwa gdyż tak jak mówię się tym nie zajmuje i nie zajmowałem :

Każdy, kto chowa brojlery na mięso, rzadko zastanawia się skąd one się wzięły. A jest to kura stworzona po to, aby szybko przybierać na wadze i w krótkim czasie nadawać się do zabicia. Musi ona szybko się opierzać, aby przy skubaniu mechanicznym usuwać całe pierze, powinny być opierzone w wieku 42 dni. Kury te nie mają długiego życia bo od 5 do 7 tygodnia przeważnie kończymy ich życie, bo później zużywają zbyt dużo paszy, mają bardzo słaby przyrost masy ciała w stosunku do zużytej paszy. Zwiększa się także w tym okresie ilość mięśni piersiowych, ale również zwiększa się nadmiernie ich ptłuszczenie.

Odchów brojlerów nie jest kłopotliwy, ale musimy zapewnić im odpowiednie warunki żywieniowe a także bytowe. Do 10 dnia kurczęta brojlerów mogą przebywać w dużym zagęszczeniu, bo 40-50 sztuk na m2, ale w miarę wzrostu należy zwiększać im przestrzeń życiową dochodząc w końcowym okresie do obsady 10 sztuk na 1m2 (latem kur musi być mniej, ze względu na zbyt wysoką temperaturę, która przy dużym zagęszczeniu może prowadzić do masowych padnięć). Żywienie może przebiegać różnymi sposobami. Pierwszym jest chów oparty wyłącznie na podawaniu gotowych pasz, tu w zależności od firmy produkującej paszę wyróżniamy:

-program 2 stopniowy ? mieszanki Starter i Finiszer

-program 3 stopniowy ? mieszanki Starter, Grower i Finiszer

-program 4 stopniowy ? mieszanki Prestarter, Starter, Grower i Finiszer

W odchowie w gospodarstwach do 4 tygodnia żywi się wyłącznie paszami gotowymi, a w późniejszym terminie dodaje się do pasz gotowych zboża, aby w końcowym okresie przejść na same zboża. W ten sposób okres wydłuża się o około 2-3 tygodnie ale otrzymujemy zdrowsze mięso.

Brojlery zostały wyhodowane w oparciu o rasę White Rock, która stanowiła rody Żeńskie i rasę Cornish, stanowiącą rody męskie. Do otrzymywania brojlerów używa się lżejszych ras matecznych kojarząc je z ciężkimi ojcowskimi. W Polsce jest słabo rozwinięta produkcja drobiu rzeźnego, dlatego materiał do produkcji brojlerów pochodzi z importu.

W naszym kraju hodowane są następujące ?rasy? Brojlerów:

? Lahmon Meat

? Arbor Acres

? Arian Farms 34

? Sema Daudle Breast

? Indian River

? Mini Bro

? Red Bro

? Hydro N

? Hubard

? Star Bro

? ISA Vendetta

? Ross 208

• 1 year later...
Posted

Siema, ja choduje brojlery od 2 lat wiec wiem coś na ten temat :D Lecz powiedz mi jedno - po co ty chcesz chodować brojlery przez zimę? Ja stosuje taką metodę : 1-szą ture brojlerów (jednodniowych) kupuje w marcu następnie choduje je do do końca maja, 2-gą na początku czerwca i zabijam na koniec sierpnia i 3-cią we wrześniu do listopada...

Zaufaj mi zamrażalka pełna mięsa i jeszcze oprócz tego nadwyżkę mięsa możesz sprzedać dzięki czemu masz zwrot kosztów za paszę, zakup ptaków i prąd... Powodzenia :rolleyes::sleepy:;):P:angel: