garzew Posted April 15, 2013 Report Posted April 15, 2013 Witam. Ciekawi mnie jak w innych regionach wygląda sprawa z wysiewem buraków cukrowych. W zeszłym roku u mnie buraki były już wysiane w końcu marca a obecnie nawet na pole nie mogę wjechać - w sobotę utopiłem ciągnik próbując posiać nawozem.Wygląda że jeszcze z tydzień trzeba poczekać zanim coś będę mógł podziałać. Jak u was wygląda sytuacja? Quote
damianus87 Posted April 15, 2013 Report Posted April 15, 2013 u mnie w zeszłym roku rowniez byly juz posiane ok 7 kwietnia. dzis przejechalem agregatem by przesuszyc glebe. w czwartek mam zamiar zasiac. nawozy posiane wczesniej. Quote
dominikp64 Posted April 16, 2013 Report Posted April 16, 2013 Do mnie cukrownia już dostarczyła nasiona prawie miesiąc temu, w sobotę próbowałem ruszyć ziemię ale do części pola nie dochodzą dreny no i tylko robią się koleiny, tak więc jeszcze parę dni trzeba będzie poczekać aż trochę przeschnie. Przy takiej pogodzie myślę że góra dwa/trzy dni i ruszam z uprawą pod buraki. Quote
damianus87 Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 burak dzis zasiany u mnie, jutro bede konczyc siać zboza. pzdr Quote
bardzomalorolny Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 Takie mam pytanie. Czy burak cukrowy tak samo rośnie jak pastewny, chodzi mi o wymagania, termin siewu itp??Bo u mnie sadzi sie wyłącznie pastewne to co roku koniec kwietnia początek maja i ładne są. Ale zbieramy zawsze w połowie października. Quote
troszkin Posted June 8, 2013 Report Posted June 8, 2013 za wcześnie nie ma co siać bo potem wykiełkuje i liśtki mogą zmarznąć po przymrozkach początek kwietnia do 15 kwietnia Quote
Recommended Posts