Jump to content

Recommended Posts

Posted
Chciałbym sie Was doradzic z racji tego ze niedawno dostalem gospodarstwo od dziadka i niemam jeszcze doswiadczenia, chciałbym na małym polu ok 30 arow zasadzic ziemniaki i mam problem gdyż niewiem jakiego i ile dac nawozu. jest to 1 klasa ziemi. Z góry dzieki za jakakolwiek odpowiedz.
Posted
U mnie na 1ha pola sadza ok 2,5tony sadzeniaka wiec tobie wyjdzie kolo 700 ka a pod korzen to chyba wystarczy 100kg saletrzaku chyba ze chcesz poszalec to morzesz cos lepszego:)
Posted
Jeśli te ziemniaki mają być dla ciebie i dla twoich bliskich bądź znajomych, to ja na twoim miejscu dał bym na te pole obornika, sam uprawiam trochę ziemniaków dla siebie i do sklepów na samym oborniku i powiem ci ze jest różnica w smaku
Posted

W mojej okolicy to nawet malo kto ma pare kur a o jakis ogonach(bydlo itd) to wogole mozna zapomniec

kiedys ludzie mieli krowy konie swinie itd a teraz poobsadzali sie sadami pogrodzili murami i saraszne panstwo:)

Posted
Ziemniaki na 1 t bulw, o ile jeszcze pamiętam, pobierają ok. 4 kg azotu (N), 1,5 kg fosforu (P2O5), 6 lub 7 kg potasu (K2O), 0,5 kg wapnia (CaO), 0,6 kg magnezu (MgO) i 0,6 kg siarki (S). Zatem Polifoska 8 ma zły stosunek fosforu do potasu (1:1), a powinien być jak 1:4. Potasu braknie a nadmiar fosforu "popłynie". Najbardziej zbliżony skład do wymagań ziemniaka ma Polifoska 4, a ponadto zawiera dodatkowo magnez i siarkę której ziemniaki potrzebują stosunkowo dużo gdyż zawierają sporo aminokwasów siarkowych. Pozdrawiam!
  • 1 month later...