marek100 Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 moja mam posiada gospodarstwo o pow 2,5 ha. chcę sprzeda w działki i za to w okolicy zakupic gospodarstwo. moje pytanie to czy moja mam może posiada 2 siedliska. Quote
Robert ;-) Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 Możesz mieć ile chcesz na il ecie stać,pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 Dokładnie z siedliskami i ziemią nie masz żadnych ograniczeń możesz posiadać ile tylko chcesz. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted April 17, 2013 Author Report Posted April 17, 2013 a np. jak bendę miał jedno siedlisko w inej miejscowości a drugie w inej. i tylko bendę miał przy jednym ziemie a przy drugim siedlisku sprzedam. to mogę miec dwa siedliska. Quote
VoYtek8 Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 Możesz mieć siedliska nawet na dwóch końcach świata i je dzielić, sprzedawać i robić co tylko z nimi zechcesz bo są Twoje. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted April 17, 2013 Author Report Posted April 17, 2013 a gdzie muszę się zameldowac na tym co sprzedam ziemie czy na tym co mam ziemie. Quote
marek100 Posted April 17, 2013 Author Report Posted April 17, 2013 a czy dwa siedliska mogą by do jednej ziemi. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 Możesz mieć siedliska nawet na dwóch końcach świata i je dzielić' date=' sprzedawać i robić co tylko z nimi zechcesz bo są Twoje. Pozdrawiam [/quote']Nie wszędzie. Np. w Danii nie możesz mieć drugiego siedliska gdyż tamtejsze prawo posiadaczowi ziemi w Danii zabrania posiadanie ziemi w jakimkolwiek innym kraju. W kilku innych krajach UE też nie możesz mieć drugiego siedliska. Quote
VoYtek8 Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 Oj taki szczegół nie chodziło mi dosłownie o jakieś odległości tysięcy kilometrów działki od działki, chodziło mi o to że mogą być od siebie w dużej odległości, a to z dwoma końcami świata to była przenośnia bo przecież końca świata nie ma. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted April 18, 2013 Author Report Posted April 18, 2013 a czy na 1 ziemie mogę miec dwa siedliska Quote
DuzyGrzegorz Posted April 18, 2013 Report Posted April 18, 2013 W Polsce bez prawie żadnych ograniczeń. Jedynym ograniczeniem to, że jeżeli masz siedlisko, a drugie chcesz wybudować na terenie upraw rolnych bez możliwości zabudowy zagrodowej to na taką budowę nie dostaniesz zezwolenia. W przypadku gdybyś chciał wybudować swoje pierwsze siedlisko na terenie upraw rolnych bez możliwości zabudowy zagrodowej i nie miałbyś innych gruntów z możliwością zabudowy siedliskowej to zezwolenie na budowę dostaniesz. Quote
pablos Posted April 28, 2013 Report Posted April 28, 2013 witam ! ja posiadam gospodarstwo złożone z dwóch mniejszych z odrębnymi siedliskami oddalonymi od siebie o 12 kmi nie mam z tego powodu żadnych problemów !!! Quote
Recommended Posts