Jump to content

Recommended Posts

Posted
moja mam posiada gospodarstwo o pow 2,5 ha. chcę sprzeda w działki i za to w okolicy zakupic gospodarstwo. moje pytanie to czy moja mam może posiada 2 siedliska.
Posted
a np. jak bendę miał jedno siedlisko w inej miejscowości a drugie w inej. i tylko bendę miał przy jednym ziemie a przy drugim siedlisku sprzedam. to mogę miec dwa siedliska.
Posted

Możesz mieć siedliska nawet na dwóch końcach świata i je dzielić' date=' sprzedawać i robić co tylko z nimi zechcesz bo są Twoje. Pozdrawiam :)

[/quote']

Nie wszędzie. Np. w Danii nie możesz mieć drugiego siedliska gdyż tamtejsze prawo posiadaczowi ziemi w Danii zabrania posiadanie ziemi w jakimkolwiek innym kraju. W kilku innych krajach UE też nie możesz mieć drugiego siedliska.

Posted
Oj taki szczegół nie chodziło mi dosłownie o jakieś odległości tysięcy kilometrów działki od działki, chodziło mi o to że mogą być od siebie w dużej odległości, a to z dwoma końcami świata to była przenośnia bo przecież końca świata nie ma. Pozdrawiam :)
Posted
W Polsce bez prawie żadnych ograniczeń. Jedynym ograniczeniem to, że jeżeli masz siedlisko, a drugie chcesz wybudować na terenie upraw rolnych bez możliwości zabudowy zagrodowej to na taką budowę nie dostaniesz zezwolenia. W przypadku gdybyś chciał wybudować swoje pierwsze siedlisko na terenie upraw rolnych bez możliwości zabudowy zagrodowej i nie miałbyś innych gruntów z możliwością zabudowy siedliskowej to zezwolenie na budowę dostaniesz.
  • 2 weeks later...
Posted

witam ! ja posiadam gospodarstwo złożone z dwóch mniejszych z odrębnymi siedliskami oddalonymi od siebie o 12 km

i nie mam z tego powodu żadnych problemów !!!