Jump to content

Recommended Posts

Posted

hmmm do 120 kur to starczą ci 2 poidła dzwonowe ja na wybiegach mam takie stojące 30 litrowe i nie wiem czy do 120 kur nie lepiej będzie ci kupić takie dwie 30 litrówki które będziesz mógł przenosić i nie będziesz musiał instalować węzy itd a 60 litrów to spokojnie raz na 2 dni zajrzysz uzupełnisz

i będzie

Posted
2 poidła na tyle sztuk ? To aż jestem w szoku...teraz to chyba nie ma sensu szykować systemu dla dwóch poidełek ;) ciekawie brzmią te poidła 30-litrowe - tylko jak one wyglądają? to chyba nie są odwracalne?
Posted

Jesli zamierzasz rozwijac hodowle to lepiej dzwony, a jak chcesz poprzestac na takiej bardziej domowej hodowli to tak jak ekojaja pisze mozna 30l kupic, sa one wtedy na takim stelażu, na koncu masz kulkę która dostosowujesz ile wody spływa do miseczki

Tez miałem kiedys takie poidełka i fajnie sie sprawdzały, jedynie co to co jakis czas trzeba było ta kulke wymieniac

Posted
Jesli koge Ci jeszcze doradzic bo tez miałem taki kłopot za pierwszym razem ,ze jak napełniasz poidło 30l to zakryj ten dolny lejek ta plastikowa kulka(nie odchylaj jej) i dopiero odkrec korek i napełnij woda poidło. Potem jak zakrecisz korek to mozesz odchylic kulke
Posted

Ja ogólnie bardzo lubie takie poidła wolnostojące, tez mam małą hodowle i mam takie poidło wiadrowe, naprawde jestem bardzo zadowolony

Przy małych kurnikach systemy sa w sumie zbyt kłopotliwe ale jaj juz sie podłaczy to działa bezobsługowo w sumie

Posted
Do małych hodowli po prostu sie nie kalkuluje ;) takie jedno poidło dzwonowe starcza na bardzo dużą ilość ptaków a jeśli montujemy juz takie poidło to zazwyczaj kilka sztuk bo i tak i tak musimy wyposażyć je w zasobnik itp. do mniejszych hodowli takie wolno stojące poidła nadają sie idealnie ;)