Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam kilka pytań odnośnie tej rasy kur.1hoduje ktoś z was te kurki.2 w jakim wieku można odróżnić koguty od kurek tak w przybliżeniu w którym tygodniu.3 jakiego koloru jajka znoszą czytalem w necie to różne wersje kolorystyczne hodowcy przedstawiają.4 może nie w temacie ale budowal ktoś z was inkubator jeśli tak to z jakich materialów i jakie koszty takiej zabawki wiem na allegro są ale wolal bym sam.pozdrawiam
Posted
W zbyt wielu kwestiach Ci niestety nie pomogę, ale jestem pewny że jaja tych kur są białe i wszystkie są identyczne, podobno mają bardzo mało tego "złego" cholesterolu i te jajka można sprzedać nawet za 1.50zł za sztukę więc hodowla się opłaca. Pozdrawiam :)
Posted
Witam jajek bym chcial nastawić tak z 50-100 na raz,inkubator to najlepiej z plyty mam też lodówkę malą, ewentualnie skrzynka plastikowa po chlebie,takie moje pomysly,w tygodniu pracuję więc forum przeglądam wieczorem ale za wszystkie pomysly podpowiedzi dziękuję i odpisze wieczorem.pozdrawiam
Posted
Ja nie budowałem ale mam taki drewniany. Pochodzi z XIX w. Boki i dół jest z desek 15 mm, a góra z desek 32 mm. W każdej ścianie prócz przedniej są po dwa otwory o średnicy 10 mm. W dolnej jest 5 takich otworów rozmieszczonych jak na kostce. Pierwotnie był ogrzewany naftą z wymyślnym termostatem bimetalowym, ale teraz jest elektryczny i ma zamontowany dodatkowo wentylator mieszający powietrze. U góry na środku jest otwór wentylacyjny 20 mm przysłaniany zasuwką. Deski są z drewna liściastego (jesion) malowane na zewnątrz i tylko heblowane od wewnątrz. Podobno nie może być wewnątrz malowany. Mieści 111 jaj kurzych, a na ścisk więcej. Pozdrawiam!
Posted
Witam sorki że piszę pod swoim postem ale może ktoś orientuje się po ilu tygodniach widać czy to kogut czy kura rasa zielononóżka kuropatwiana? kupilem 30 sztuk piskląt 3-4 tyg.i ciekaw jestem ile będzie kur a ile kogutów,pozdrawiam
  • 2 months later...
Posted
U zielononóżki praktycznie do 5 tygodnia kurki i koguty mają bardzo podobne upierzenie. Najlepiej patrzeć na posturę i grzebień. Kurki są smuklejsze i bardziej zgrabne ;) No ale to można dopiero po jakimś czasie poznać.
Posted
Witam dzięki waldek116 ale u mnie już się sprawa wyjaśniła mam po równo kur jak i kogutków teraz już wiem jak je odróżnić a z tym że dopiero po 6 tygodniach można je rozróżnić to masz rację. pozdrawiam
Posted

Jeżeli nie umiesz seksować kurcząt to trzy sposoby na rozpoznanie płci kurcząt.

1. Kgutki mają bardziej wysklepiony łepek a kokoszki bardziej płaski.

2. Kokoszkę jak pociągniesz za dziobek to nie będzie go wyrywać, a kogutek będzie się starał wyrwać..

3. Kokoszkę jak podniesiesz za łepek to nie będzie się bronoć a kogutek łapkami będzie się staral uwolnić.

Pozdrawiam!

Posted
Witam dzięki DuzyGrzegorzu ja oglądałem kiedyś taki film o seksowaniu kurcząt więc coś tam było jak to robić ale dokładnie nie pamiętam a twoje sposoby sprawdzę mam małe kurczaki więc na nich wypróbuję na zielononóżki jest za pużno bo z 30 sztuk to 15 to kurki a reszta kogutki pozdrawiam kolego naprawdę masz ogromną wiedzę szacun