Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Skoro został już poruszony temat to czy ktoś mógł mi wyjaśnić czy takie silosy zbożowe wymagają jakiś pozwoleń na budowę albo coś podobnego? Czy raczej można je sobie stawiać wg. potrzeby?
Posted

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa obiektów gospodarczych do produkcji rolniczej uzupełniającej zabudowę zagrody:

1. Parterowe budynki gospodarcze o powierzchni zabudowy do 35 m kw. i rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

2. Płyty do składowania obornika.

3. Szczelne zbiorniki na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności nie większej niż 25 m sześć.

4. Naziemne silosy na materiały sypkie o pojemności do 30 m sześć. i nie wyższe niż 4,50 m.

5. Suszarnie kontenerowe o powierzchni zabudowy do 21 m kw.

Te obiekty w gospodarstwach rolnych wymagają zgłoszenia.

Posted
mnie się wydaje że dobry jest silos zbożowy zero problemu z gryzoniami ale z innymi szkodnikami zbożowymi nie jest tak bezproblemowo trzeba często kontrolować a nawet bezpieczniej było by profilaktycznie zagazować koszt takiego gazowania w moim rejonie przez specjalną firmę 70t ziarna to 400 zl a słyszałem że przedmuchiwanie zboża przy temperaturze poniżej zera przeciwdziała rozwijaniu się szkodników zbożowych