rolnik7889 Posted April 21, 2013 Report Posted April 21, 2013 Co poleacacie do przechowywania zboża na dłuższy termin. Quote
kubusjettaII Posted April 22, 2013 Report Posted April 22, 2013 w zależności też jak długi termin,ale najlepszy byłby chyba silos zbożowy Quote
VoYtek8 Posted April 22, 2013 Report Posted April 22, 2013 Oczywiście że najlepszy jest silos zbożowy, gryzonie mają utrudniony dostęp i ogólnie nie ma żadnych problemów. Pozdrawiam Quote
garzew Posted April 23, 2013 Report Posted April 23, 2013 Witam. Skoro został już poruszony temat to czy ktoś mógł mi wyjaśnić czy takie silosy zbożowe wymagają jakiś pozwoleń na budowę albo coś podobnego? Czy raczej można je sobie stawiać wg. potrzeby? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 23, 2013 Report Posted April 23, 2013 Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa obiektów gospodarczych do produkcji rolniczej uzupełniającej zabudowę zagrody:1. Parterowe budynki gospodarcze o powierzchni zabudowy do 35 m kw. i rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,2. Płyty do składowania obornika.3. Szczelne zbiorniki na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności nie większej niż 25 m sześć.4. Naziemne silosy na materiały sypkie o pojemności do 30 m sześć. i nie wyższe niż 4,50 m.5. Suszarnie kontenerowe o powierzchni zabudowy do 21 m kw.Te obiekty w gospodarstwach rolnych wymagają zgłoszenia. Quote
przemek2092 Posted April 23, 2013 Report Posted April 23, 2013 Ja trzymam tradycyjnie na spichlerzach, gryzoni nie mam zbyt dużo więc i jakość ziarna pozostaje dobra jednak trzeba często sprawdzać czy nic złego się nie dzieje i starać się o wietrzenie pomieszczenia Quote
grzepaku1 Posted April 24, 2013 Report Posted April 24, 2013 mnie się wydaje że dobry jest silos zbożowy zero problemu z gryzoniami ale z innymi szkodnikami zbożowymi nie jest tak bezproblemowo trzeba często kontrolować a nawet bezpieczniej było by profilaktycznie zagazować koszt takiego gazowania w moim rejonie przez specjalną firmę 70t ziarna to 400 zl a słyszałem że przedmuchiwanie zboża przy temperaturze poniżej zera przeciwdziała rozwijaniu się szkodników zbożowych Quote
Recommended Posts