Czarekmarek Posted April 22, 2013 Posted April 22, 2013 Witam.Mam głupi problem. Wiem, że dałem ciała nie dopełniając obowiązków od razu, ale czasu nie cofnę. Kupiłem ciągnik w 2010 roku. Nie przerejestrowałem go na siebie, nie przepisałem ubezpieczenia, ani nie dokonałem opłaty skarbowej. (ciągnik szybko się zepsuł, tak to nie jest usprawiedliwienie) Teraz ciągnik naprawiłem, chcę sprzedać. Myślałem, że jak opłacę skarbówkę (czynny żal) to będzie wszystko ok. Teraz jednak okazuje się, że może być problem z ubezpieczeniem. Co zrobić żeby uniknąć problemów z Funduszem Gwarancyjnym? Czy jest możliwość, aby jakoś polubownie zapłacić ubezpieczenie wstecz? Poprzednie wygasło z końcem 2010 roku. Pani w Warcie powiedziała mi, że jak nowy właściciel ubezpieczy ciągnik w dniu zakupu, to ON nie będzie miał żadnych kłopotów w związku z luką w OC, ale Fundusz Gwarancyjny może (ale nie musi) szukać kto był właścicielem pojazdu w czasie gdy nie był on ubezpieczony. Składki są śmiesznie niskie, więc bez problemu zapłaciłbym wstecz i byłoby ok, ale okazuje się, że nie mogę. Zna się ktoś na takich rzeczach i udzieli rady? Pozdrawiam Quote
Recommended Posts