rolnik1500 Posted November 28, 2010 Report Posted November 28, 2010 Wapnowanie gleby wykonuje niemalże każdy rolnik, w zależności od klasy i gleby i warunków, jedni częściej inni rzadziej. Mam pytanie kiedy wy wykonujecie zabieg wapnowania gleby. Macie jakieś wskazówki i przemyślenia? Wiadomo że największy wpływ ma pogoda i warunki atmosferyczne, Ja robię to zawsze wczesną wiosną - późną zimą ale nie jest to regułą napewno u innych rolników. Quote
Kronel Posted November 28, 2010 Report Posted November 28, 2010 Ja wapnuje pole zawsze wczesną wiosną przed przedplonami. Mam 2 kawałki że trzeba wapnem sypać praktycznie co rok, wiadomo pola kwaśnawe i podmokłe. Praktycznie na tych kawałkach nie bawimy się w pomiary i próbkowanie ph poprostu wiadomo że trzeba wapnowac i tyle. Praktyka od lat w tym samym miejscu taka sama. Quote
Kowalik Posted November 29, 2010 Report Posted November 29, 2010 Dużo osób sypie wapno kiedy się da, bo najczęściej wapnuje się podmokłe tereny tam gdzie jest wysoka kwasowość. Najkorzystniejszym terminem przeprowadzenia wapnowania jest przedwiośnie, kiedy gleba ulega procesowi powolnego odmarzania. Okres ten charakteryzuje się tym, że wcześnie rano gleba jest jeszcze zamarznięta, co umożliwia wykonanie zabiegu wapnowania, który nie niszczy struktury podłoża. Następnie w trakcie dnia wierzchnia warstwa gleby rozmarza, a nawóz umieszczony na jej powierzchni powoli wchodzi w reakcję z wodą, rozpoczynając proces powierzchniowego odkwaszania. Po obeschnięciu gleby do stanu, który umożliwia wykonanie zabiegów mechanicznych, wapno należy z nią wymieszać. Quote
slawcik Posted November 30, 2010 Report Posted November 30, 2010 Jakie stosujecie wapno?ja siałem wap-mag granulowany ok 300 kg na ha.jest dobre ale drogie Quote
Jasiek21 Posted December 4, 2010 Report Posted December 4, 2010 Wapnowanie można wykonywać w czterech terminach: letni. wiosenny,jesienny, zimowy.Najlepszy letni i jesienny ponieważ jest możliwość dokładnego wymieszania nawozu z glebą. Zimą można tylko wykonywać na terenach równinnych ale ten termin jet bez sensu bo nie da się wtedy wymieszać z glebą. Ja stosuje letni i jesienny w dawce 1-2 tony CaO na ha co 3-4 lata. Quote
Guest Gość Posted March 16, 2011 Report Posted March 16, 2011 Zastanawiam się nad zakupem wapna. Jakie będzie najlepsze na łąki i pola? Quote
maciej1290 Posted January 19, 2012 Report Posted January 19, 2012 ja stosuję wapno zawsze na ściernisko przed uprawą pożniwną. ziemia jest jeszcze kilka razy mieszana przed zasiewami co dobrze wpływa na rozkład wapna. Quote
ania1983 Posted June 26, 2014 Report Posted June 26, 2014 witam, pozwolę sobie odświeżyć temacik jedno z moich pól aż prosi się o wapnowanie. wcześniej tego nie zauważaliśmy, bo raz nie interesowaliśmy się za bardzo polem, 2 dość długo tam był zwyczajnie ugór. wiem, że lata temu pierwsi właściciele tej ziemi mieli pole zadbane. siali na nim zboże, sadzili ziemniaki, buraki. ale to było ze 20 lat temu, my kupiliśmy już takie zapuszczone i dopóki nie dorobiliśmy się sprzętu tak stało. ale mniejsza o to...jak wapnować? kiedy? i jakiem wapnem? teraz na tym polu mam posadzoną kapustę i fasolę z dyniowatymi, ale z racji tego, że prawie wszystko zjadły sarny i ślimaki, a reszta zgniła po tym jak warzywa stały 5 dni w wodzie zastanawiam się nad zaoraniem tego pola i zabraniem za nie juz teraz. czy nie za wczesnie jest? czy trzeba z tym czekać do jesieni? na pole chcemy też dać obornik, bo w tym roku mamy w końcu swój i można będzie zadbać o pola. co najpierw zrobić?zaorać? wapnować? czy rozrzucić obornik? moze i głupie pytanie, ale proszę o konkretną odpowiedź jak po kolei wygląda doprowadzenie zakwaszonego pola do porządku. może coś jeszcze teraz wysiać co pomoże tę ziemię odkwasić? prosze o rady jak dla zupełnego laika, czyli krok po kroku Quote
rafaello3 Posted June 26, 2014 Report Posted June 26, 2014 Koleżanko ania1983 ja bym na Twoim miejscu pierw wywiózł obornik na to pole i podorał ,a wczesną jesienią zaorał na głęboko i na wierzch przed uprawą rozsypał wapno ,nawozy NPK i zasiał co masz w planach .A jakie wapno to zależy od Ciebie .Reguła jest taka ,że na ciężkie ziemie stosuje się wapno tlenkowe ,a na słabsze węglanowe .W tym drugim przypadku ta reguła jest bardzo ważna ,bo tlenkowe szybko działa i na słabych ziemiach wysokie ,miejscowe ph może zaburzać życie w glebie ,a tym samym możesz mieć problemy z roślinami na niej posianymi .Pozdrawiam. Quote
garzew Posted June 27, 2014 Report Posted June 27, 2014 Ja pola regularnie nawożę wapnem co 3-4 lata zawsze po żniwach, najlepiej przed podorywką, najczęściej jest to szlampras - stosuje żeby przede wszystkim odkwasić glebę,Przy wapnowaniu trzeba uważać z dawkowaniem aby nie przesadzić, lepiej żeby ziemia miała odczyn lekko kwaśny niż zasadowyprzy przewapnowaniu rośliny pobierają mniej potasu i fosforu z gleby Quote
henryk Posted June 28, 2014 Report Posted June 28, 2014 a czy nie lepiej miesiąc po podoraniu na tą podorywkę nasypać wapna węglanowego i zaorać trochę głebiej,odczekać 2 tyg. posiać nawozy przedsiewne,zabronować i zasiać zboże ozime,bezpośrednio po wapnowaniu nigdy nie siałem zboża,moim zdaniem trzeba odczekać minimum ze 3 tyg.,ja bym tak zrobił-pozdrawiamale generalnie jeśli idzie o wapnowanie to zawsze po żniwach na ściernisko,chyba że niema innego wyjścia to tak jak wyżej Quote
rafaello3 Posted June 28, 2014 Report Posted June 28, 2014 Myślę ,że wapnowanie na ścierń jest dobrym pomysłem ,raz ,że łatwiej jest wszędzie wjechać ,jak w moim przypadku górki ,a dwa ,że lepiej je wymieszasz z glebą .?W sumie to wapno stosowałem dawno i to było bezpośrednio przed siewem kukurydzy ostatnio jak pamiętam wiosną .Pozdrawiam . Quote
ania1983 Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 Panowie, dzięki za odpowiedź czyli z tego co zrozumiałam, obornik, podorywka, 2-3 tyg. później wapno i głęboka orka? zboża wszelakie odpadają na tym polu, nie wjedzie mi na nie kombajn. dlatego myślałam, zeby wsiać coś co potem będzie albo na zaoranie, albo na zielonkę ewentualnie. nawozów też raczej nie będę sypała na całe pole, nigdy nic nie sypaliśmy, chociaż może czas zmienić myślenie i zrobić pole raz porządnie, sypnąć nawozem i za rok mieć swoje warzywa z tego pola po minimalnym nawożeniu, niż kupować od kogoś kto nawozów sypie ile można... Quote
Recommended Posts