Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam forumowiczów,

potrzebuję dobrej porady. Nie kończyłem szkoły rolniczej więc nie potrafię sam sobie poradzić. Sprawa polega na tym, że uzyskałem dostęp do większej ilości nawozu do kwiatów, iglaków itp. Jest to nawóz ogrodniczy który odkupiłem od jednej z firm która po prostu czyściła magazyny z towaru który był uszkodzony lub się nie sprzedawał. Jest to oczywiście nawóz płynny a jego skład wygląda następująco: nawóz do iglaków 7% azotu, 3% fosforu i 6% potasu, nawóz do kwiatów uniwersalny N 5%, P 5%, K 5%, mam też jeszcze inny nawóz w składzie 5% magnezu i 10% siarki. Czy mogę tym nawozem opryskiwać zboże, jeśli tak to w jakich ilościach w stosunku do wody? Proszę o opinię.

Posted

Nie wiem czy inni kończyli szkoły rolnicze, ale ja jestem informatykiem. Napisz:

1 - Jakie zboże,

2 - jakie nawozy stosowałeś przedsiewnie,

3 - jaki jest stan plantacji,

4 - jaka gleba,

5 - jakie substancje chemiczne wchodzą w skład nawozu.

Tylko po podaniu tych informacji jest możliwe rzeczowe udzielenie odpowiedzi.

Posted

Nie wiem czy inni kończyli szkoły rolnicze' date=' ale ja jestem informatykiem. Napisz:

1 - Jakie zboże,

2 - jakie nawozy stosowałeś przedsiewnie,

3 - jaki jest stan plantacji,

4 - jaka gleba,

5 - jakie substancje chemiczne wchodzą w skład nawozu.

Tylko po podaniu tych informacji jest możliwe rzeczowe udzielenie odpowiedzi.

[/quote']

U mnie jest ziemia 4 i 5 klasy. Chciałbym opryskać pszenżyto, na wiosnę już zastosowałem saletrzak ale za jakiś czas zastosowałbym ten nawóz jako wzmocnienie roślin ponieważ w tym roku słabo przezimowały. Skład jest taki jak napisałem wyżej czyli azot, tlenek fosforu i tlenek potasu a inny rodzaj nawozu składa się z tlenku magnezu i tlenku siarki rozpuszczalnych w wodzie. Myślałem też o opryskaniu łąki.

Posted
Musisz podać substancje chemiczne jakie wchodzą gdyż nie wiem czy jest to nawóz do podlewania czy opryskiwania. Zawartość składników wskazuje, że raczej do opryskiwania. Ale tu trzeba mieć pewność bo możesz zniszczyć plantację. Podaj przynajmniej czy są to nawozy do podlewania czy opryskiwania. Podaj też jaki nawóz i w jakiej ilości stosowałeś przed siewem. Podaj też dawkę saletrzaku jaką zastosowałeś. Samo wyliczanie dawek nawozów jest dość złożone. Popatrz na drugi post w tym wątku - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-naworzenie-przedsiewne-pod-zbo%C5%BCa-co-i-ile?pid=16285#pid16285.
Posted
Skomplikowane są te wyliczenia. Ten nawóz co mam jest do podlewania a saletrzaku na wiosnę dałem tyle co zawsze tak jak zaleca producent. Jesienią przed siewem dałem nawóz wapnowo magnezowy wap-mag
Posted
Jeżeli jest do podlewania to nie możesz zastosować dolistnie gdyż niektóre składniki mogą poparzyć rośliny. Siarczan magnezu możesz zastosować dolistnie, ale jest to zbędne, gdyż jesienią stosowałeś wapno dolomitowe zawierające magnez. Nawóz ten który masz możesz zastosować tylko pryskając przed uprawkami siewnymi, gdyż w swoim składzie posiada najprawdopodobniej saletrę amonową, która jest parząca na liście. Na Twoim miejscu zastosowałbym ok. 200 kg na ha polifoski "6", a ten nawóz zostawił na jesień. Pozdrawiam!
Posted
A czy mogę popryskać tym trawę po pierwszym skoszeniu? Dokładniejsze dane o składzie 7% azot całkowity (w tym 1,3% azot amonowy, 2,1 azot azotanowy, 3,5% azot mocznikowy), 3% P2O5, 6% K2O5 rozpuszczalne w wodzie. Dane z etykiety.
Posted

witam ! myślę że trawę po pierwszym skoszeniu możesz spokojnie opryskać gdyż stężenia nawozu w składzie nie

są duże a tak na wszelki wypadek możesz to rozcieńczyć bardziej niż podaje to producent !

• 8 years later...