kasia Posted November 30, 2010 Report Posted November 30, 2010 Witam, w moim ogrodzie, nie wiem skąd, zadomowiło się chyba całe stado kretów, bo w ciągu miesiąca na stosunkowo małym terenie powstało chyba z 50 kretowisk. POMOCY!! Może ktoś z was poradzi mi co z tym można zrobić, jak je skutecznie odstraszyć żeby nie niszczyły mi ogrodu. Wiem, że teraz śnieg zaatakował ale jak tylko zejdzie to muszę coś z tym zrobić. Quote
Zuzanna Posted November 30, 2010 Report Posted November 30, 2010 Hej, tez miałam taki problem kret zrył połowę działki. Zastosowaliśmy odstraszacz ultradźwiękowy http://www.hodowlany.pl/i590_Odstraszacz_kretow_ogrodowy.html zakupiny w sklepie dla hodowców. U nas podziałało. Pozdrawiam Quote
kasia Posted December 1, 2010 Author Report Posted December 1, 2010 Dzięki za poradę ale zastanwiałam się jeszcze nad bardziej radykalnym działaniem typu założenie siatki na krety. Tylko nie wiem czy wtedy kret nie podwazy siatki. Może ktoś ma doświadczenie jak się montuje taką siatkę i ile może ona wytrzymać. Quote
Zuzanna Posted December 1, 2010 Report Posted December 1, 2010 Hej , z tego co słyszałam to siatkę stosuje się pod trawnik, zamin robi się ogród albo trzeba wszystko przekopać. No ale właściwie kret juz pewnie wszystko i tak przekopał;-) Quote
kasia Posted December 3, 2010 Author Report Posted December 3, 2010 Niestety to prawda kret już mi wszystko przekopał także wszystko mi jedno a na jakiej głębokości to się kładzie? Quote
Kropacz Posted November 7, 2011 Report Posted November 7, 2011 Witam Chciałabym zpytać o siatki przeciw turkuciom? Są tp takie owady wielkości szrańczy. Te dopiero mogą narozrabiać na trawniku... Jak je wypędzić, względnie wytruć? Mój nowy trawnik zryty jest, jakby motyką. Kopczyków; wielkości 2/2 cm są tysiące... a roślinki padają, jak ścięte mrozem, trawnik żółknie i zamiera!!! Ostatnio - w lipcu stracił liście /doszczętnie/ mój wiele lat pięknie kwitnący głóg! Jestem bezradny. Wolę już krety - bo łatwo sobie z nimi zaradzić! Co Państwo myslicie zastosować na plagę turkuci, bo te oczka w siatce na krety są za duże. Quote
pawelxy1 Posted April 21, 2013 Report Posted April 21, 2013 A u mnie za to całą łąkę zorały krety chyba z 300 lub ponad kretowin;d Ale rozgrabiliśmy i jest dobrze na razie;dKto stosuje metode z butelkami na kolkach? Quote
michael farmer Posted April 21, 2013 Report Posted April 21, 2013 u mnie dziadek chcąc wykurzyć kreta podjeżdzał traktorem pod ogródek i na tłumik zakładał przewód gumowy a drugą końcówkę przewodu wkładał w otwór kretowiska i tak na wolnych obrotach ciągnik chodził ze 2 godzinki i spaliny dostawały się w ścieżki kreta kiedyś to pomagało ale teraz takich środków nie stosuje Quote
VoYtek8 Posted April 21, 2013 Report Posted April 21, 2013 U mojej cioci rok temu na podwórku było mnóstwo kretowisk. Szukała jakiś środków chemicznych, odstraszacza dźwiękowego i nic nie pomagało. Dopiero gdy znalazła profesjonalną firmę zajmującą się zwalczaniem szkodników, zapłaciła im parę stówek, oni nasypali jakiegoś proszku w kretowiska. Później powsadzali tam kołki z butelkami i tyle. Po kretach nie było śladu, ale to kosztowny zabieg... Ja u siebie w tunelu mam ten odstraszacz dźwiękowy i jakoś działa, a jak na podwórku się pojawi kopiec to leje w niego wodę i po pewnym czasie kret wypływa, ale już od paru lat nie mam tego problemu. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted April 21, 2013 Report Posted April 21, 2013 moim sprawdzonym sposobem jest karbit z tym ze trzeba go stosowac systematycznie(chociaz raz na tydzien) bo inaczej to szkoda zachodu bo kret zniknie tylko na jakis czas i spowrotem powruci:) ja stosowalem przewaznie co 10 dni przez ponad 2 miesiace i intruz sie wyniusl i jak narazie jeszcze nie wrocil:) Quote
johhny Posted April 23, 2013 Report Posted April 23, 2013 Heheh ciekawe sposoby tutaj przedstawiacie moja babcia rozkopywała kretowisko i wkładała śledzia do nory, podobno też działało Quote
Bogumil Posted May 13, 2013 Report Posted May 13, 2013 Moi znajomi mają wszędzie pręty i butelki pukające na wietrze. Quote
Jan-ros77 Posted May 13, 2013 Report Posted May 13, 2013 ja mam u siebie siatke na krety taka plastikowa o małym oczku wkopana na 10 cm pod ziemie i nie pamietam juz jak kretowisko wygląda.Jeśli nie szkoda Ci ogrodu to jak najbardziej polecam taka siatkę na krety Quote
Bogumil Posted May 13, 2013 Report Posted May 13, 2013 Przy kopaniu ogródka nie ma z nią problemu? Quote
jacob Posted May 14, 2013 Report Posted May 14, 2013 No jeżeli będziesz kopać ten teren zabezpieczony siatką to z pewnością ją podziurawisz, nie wiem czy jest sens powiedzmy w ogródku warzywnym taką siatkę używać siatki te najczęściej stosuje się do ochrony trawnika, wtedy dajesz siatkę 10-15 cm pod trawnik i wiadomo trawnika nie będziesz przecież kopać Quote
Bogumil Posted May 14, 2013 Report Posted May 14, 2013 No tak, założyć na trawnik przy jego zakładaniu to pomysł dobry, można sobie zagwarantować spokój, ale warzywniak nadal może zostać zaatakowany:( Quote
Jan-ros77 Posted May 14, 2013 Report Posted May 14, 2013 Wtedy mozna wykorzystac siatke poprzeczna, wkopuje się ja na pionowo tak z 50 cm pod ziemie, jest wtedy mniejszy problem. Robi sie tak np. jak juz ogrod jest zagospodarowany i nie ma jak wkopywac siatki. Quote
GalaperStrong_pl Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 U nas już chyba nic nie zadziała,kret wyrządzić bardzo duże szkody i naprawdę nie wiem czym go zwalczyć,niemal każdy sposób okazuje się bezużyteczny, a braliśmy mnóstwo pomysłów właśnie z forum. Quote
łan_zboża Posted May 27, 2013 Report Posted May 27, 2013 WitamTeż miałem taki problem z kretami. Zdecydowałem się założyć barierki. Owszem jest z tym trochę roboty, ale najważniejsze, że jest to skuteczny sposób. Ponadto nie szkodzi obu stronom. Szczegóły znajdziesz tu. Są też tu informacje o pułapkach na krety, ale jakoś mnie nie przekonują. Pozdrawiam Quote
benq Posted March 17, 2017 Report Posted March 17, 2017 Wychodzi na to,że krety w ogrodzie to nie tylko minusy, ale i plusy Szkoda tylko że moja żona nie widzi tych plusów i niestety musimy coś zrobić z tymi kopcami. W sadzie na krety używam anti-bissan, ale do ogrodu to tak nie bardzo, bo jednak ten zapach jest intensywny. Więc co tu zrobić, żeby żona w końcu odpuściła i a ja żebym miał spokój na lata ? Quote
DuzyGrzegorz Posted March 17, 2017 Report Posted March 17, 2017 Zasiej w ogrodzie aksamitki lub bazylię. Działkę możesz obsadzić tujami. Najlepszy jest czarny bez ale chyba nie do ogródka. Pozdrawiam! Quote
pawel7991 Posted March 19, 2017 Report Posted March 19, 2017 Mój kret się właśnie wyrył pierwszy kopiec w tym roku, już trzy lata go tępię, ktoś wie ile one żyją? Quote
sandzia111 Posted March 22, 2017 Report Posted March 22, 2017 Sąsiad ma taką siatkę, ale ona jest fajna przy projektowaniu ogrodu, kiedy równasz teren, sadzisz trawke i potem drzewka i roślinki. Widzałam jak zakładali to pod płotem i pod kostką podwijali ją do środka bo inaczej jak rozłoży się tylko na powierzchni one mogą wejść na siatkę właśnie na tych krawędziach. Ja mam akurat już gotowy ogród, w którym rosną drzewka i kwiaty od kilku lat, musiałabym rozkładać ją fragmentami a i tak raczej nie byłoby pożądanego skutku ponieważ mógłby gdzieś się wkraść brzegiem w miejscu gdzie rosną rośliny.Butelki z kolei wyglądają nieestetycznie na ogrodzie. Jeśli w tym roku znowu się pojawi zamierzamy z sąsiadami złożyć się na pułapkę gazową. Quote
Recommended Posts