Vademecum Posted March 22, 2017 Report Posted March 22, 2017 Biedne kreciątka, i ich mamusie , tatusie, wujkowie, ciotki babcie itd. Sandzia 111 miej litość dla nich ... Quote
sandzia111 Posted March 23, 2017 Report Posted March 23, 2017 Ewentualnie myślimy o zakupie jakiejś żywołapki i wywiezieniu go hen daleko daleko, żeby już nie powrócił. TO już bardziej humanitarny sposób Quote
notpil Posted March 23, 2017 Report Posted March 23, 2017 Na kreta nigdy nie stosowałem żywołapek. Aczkolwiek takowe widziałem i mogą one działać. Są też jakieś wabiki - próbuj może złapiesz szkodnika Quote
ZbyszekW8 Posted March 28, 2017 Report Posted March 28, 2017 Ja na kreta założyłem po prostu siatkę, ale tutaj z racji, że kładzie się to 10 cm pod ziemią, to lepiej żeby ogród był w aranżacji, bo jakoś jakbym miał wypielęgnowany to chyba bym się nie zdecydował... Quote
sandzia111 Posted March 28, 2017 Report Posted March 28, 2017 Tak to jest nalepszy sposób, ale w przypadku dużego ogrodu to już jest dość duży koszt. ALe jednak to inwestycja na lata. Oczko 14 x 14 będzie za duze, czy lepiej oczko 10 x 10 siatki przeciw kretom?? Quote
notpil Posted March 28, 2017 Report Posted March 28, 2017 -Sandzia111 oczko 14x14 będzie jak najbardziej ok Quote
kunek Posted March 30, 2017 Report Posted March 30, 2017 siatka jest najlepsza na krety, ale w niektórych miejscach nie da rady jej założyć , ja w tym roku próbuję patent z domestosem, jak pojawiły się pierwsze kopce to zebrałem ziemię tak, żeby pozostał otwór, do środka wpuściłem domestos i póki co jest spokój Quote
Natan Posted February 16, 2018 Report Posted February 16, 2018 Z domestosem bym raczej nie kombinował. Jest to strasznie mocny środek i może zniszczyć ziemię. Niby tylko jakieś place, ale może później być problem, aby wyrosła trawa. Jak już to myślałem o siatce na krety, ale to za jakiś czas, a na razie może bym popróbował z jakimiś odstraszaczami. Tylko jeszcze nie wiem czy lepiej kupić ultradźwiękowe, czy w płynie do oprysku. Mam na myśli coś takiego jak np. animal stoper. Mniej więcej coś w tym stylu. Quote
Poli12 Posted February 24, 2018 Report Posted February 24, 2018 Całe życie męczę się z tymi kretami. Masakra. Quote
kubusjettaII Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Mój kolega kupuje takie (nie wiem jak to nazwać) proste, tanie, alarmy okienne- taki dzwonek z magnesem. Po odjęciu magnesu piszczy cały czas. Wkopuje taką piszczałkę jedną lub dwie w ziemię, w dołek kreta i mówi że ze dwa dni i zmieniają miejsce zamieszkania na działkę sąsiednią... :) Quote
Vademecum Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Patrząc na oziminy i kretowiny mw. co metr to aż przykro. Quote
ali Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 Na trawnikach przydomowych kreta uznajemy za szkodnika , w uprawach już wielkich strat nie robi a tak ogólnie to pożyteczne stworzenie , od x lat walczę ( teoretycznie ) z kretem ale raz mi pędraki trawnik zniszczyły( BEZ INGERENCJI KRETA) i musiałem skopać ziemię i zasiać trawę od nowa, a tak z drugiej strony to jak by wyglądała nasza wieś bez kretowisk na łące , srającego wróbelka na dachu czy kąsającej pszczoły Quote
Vademecum Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 kolego, spróbuj wykosić łąkę pełną kretowin, albo patrz na zboża gdzie kretowina jedna na drugiej. Nie mówimy tu o paru kopcach na hektarze Quote
ali Posted February 25, 2018 Report Posted February 25, 2018 nie no , zgodzę się ,zawsze po koszeniu łąk miałem pełno ziemi wszędzie Quote
Marley Posted June 6, 2019 Report Posted June 6, 2019 Na kreta żywołapkę ? Pierwsze słyszę o czymś takim. Kiedyś stosowałem żywołapkę, ale na kuny. Na krety najpierw zakładałem takie metalowe pułapki, a później kupiłem siatkę strongnet i zamontowałem pod trawnik i teraz mam święty spokój. Quote
Jaga Posted June 6, 2019 Report Posted June 6, 2019 Gnojówka z wrotyczu odstrasza krety. Wybija pędraki, którymi się żywią. Quote
Jaga Posted June 7, 2019 Report Posted June 7, 2019 Chemia na pewno działa lepiej, ale jest alternatywa. Quote
Jaga Posted June 7, 2019 Report Posted June 7, 2019 Jeszcze tego nie testowałam, ale na pewno jestem za. Quote
Recommended Posts