Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja na kreta założyłem po prostu siatkę, ale tutaj z racji, że kładzie się to 10 cm pod ziemią, to lepiej żeby ogród był w aranżacji, bo jakoś jakbym miał wypielęgnowany to chyba bym się nie zdecydował...:)

Posted

Tak to jest nalepszy sposób, ale w przypadku dużego ogrodu to już jest dość duży koszt. ALe jednak to inwestycja na lata. Oczko 14 x 14 będzie za duze, czy lepiej oczko 10 x 10 siatki przeciw kretom??

Posted

siatka jest najlepsza na krety, ale w niektórych miejscach nie da rady jej założyć , ja w tym roku próbuję patent z domestosem, jak pojawiły się pierwsze kopce to zebrałem ziemię tak, żeby pozostał otwór, do środka wpuściłem domestos i póki co jest spokój 

• 10 months later...
Posted

Z domestosem bym raczej nie kombinował. Jest to strasznie mocny środek i może zniszczyć ziemię. Niby tylko jakieś place, ale może później być problem, aby wyrosła trawa. Jak już to myślałem o siatce na krety, ale to za jakiś czas, a na razie może bym popróbował z jakimiś odstraszaczami. Tylko jeszcze nie wiem czy lepiej kupić ultradźwiękowe, czy w płynie do oprysku. Mam na myśli coś takiego jak np. animal stoper. Mniej więcej coś w tym stylu.

• 2 weeks later...
Posted

Mój kolega kupuje takie (nie wiem jak to nazwać) proste, tanie, alarmy okienne- taki dzwonek z magnesem. Po odjęciu magnesu piszczy cały czas. Wkopuje taką piszczałkę jedną lub dwie w ziemię, w dołek kreta i mówi że ze dwa dni i zmieniają miejsce zamieszkania na działkę sąsiednią... :) :)

Posted

Na trawnikach przydomowych kreta uznajemy za szkodnika , w uprawach już wielkich  strat nie robi a tak ogólnie to pożyteczne stworzenie , od x lat walczę ( teoretycznie ) z kretem ale raz mi pędraki trawnik zniszczyły( BEZ INGERENCJI KRETA) i musiałem skopać ziemię i zasiać trawę od nowa, a tak z drugiej strony to jak by wyglądała nasza wieś bez kretowisk na łące , srającego wróbelka na dachu czy kąsającej pszczoły ;)

• 1 year later...
Posted

Na kreta żywołapkę ? Pierwsze słyszę o czymś takim. Kiedyś stosowałem żywołapkę, ale na kuny. Na krety najpierw zakładałem takie metalowe pułapki, a później kupiłem siatkę strongnet i zamontowałem pod trawnik i teraz mam święty spokój.