Tofik Posted April 26, 2013 Report Posted April 26, 2013 Witam mam problem z ''ziemnym psem'' mam folijke w ktorej mam zasadzone ogorki pomidory i takie tam warzywa (na smaka:)) jak sadzilem ogorka widzialem dosc duza dziure ktora zasypalem(kopca nie bylo) sadzac ze to to po jakims paliku rano ide a tam dziura znow wyryta 14 ogorkow obgryzilnych ze kikuty stoja wiec wziolem weza i lalem wode jakies pol godziny i niewylazl wiec stwierdzilem ze moze sie utopil, poczym zasypalem dziure dzis rano ide otworzyc folijke a tam znow swierza dziura i kolejne 10 ogorkow obgryzionych:( wiec jesli ma ktos sprawdzony sposob na tego szkodnika chetnie poczytam i zastosuje:)Pozdrawiam Quote
ali Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 tylko woda i nie trzeba jej aż tak dużo ale piesek ma najczęściej trzy otwory i trzeba je przypilnować, jednego roku pamietam mój pies przyniósł 28 sztuk i nie wiem czy nie jest pod ochroną Quote
DuzyGrzegorz Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 Psiaczek ziemny czyli chomik europejski. Quote
jacob Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 powiem szczerze nie wiedziałem, że mamy takiego szkodnika w Polsce Quote
Jan-ros77 Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 A mógłby ktos wrzucic fotkę takiego szkodnika? Quote
Robert ;-) Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 Ja kiedyś widzialem takie coś, myślalem że komuś chomik uciekl ,i ojciec opowiadal że na polu takie byly kilkadziesiąt lat temu Quote
Tofik Posted May 9, 2013 Author Report Posted May 9, 2013 Moj juz nie wroci wiec mam spokojJanku mozesz zobaczyc przykladowego chomoczka w dziele foto video:)Pozdrawiam Quote
Jan-ros77 Posted May 10, 2013 Report Posted May 10, 2013 Dzieki za foto. Ale on się rózni jakoś od takich typowo które sie trzyma w domu? Quote
Tofik Posted May 10, 2013 Author Report Posted May 10, 2013 nieznam sie na tym bo domowego chomika to widzialem jedynie w zoologicznym:) a takiego na wolnosci (dzikiego) to pierwszy raz w zyciu i to jeszcze tylko pyszczek jak z norki wychylal:)Pozdrawiam Quote
Bogumil Posted May 13, 2013 Report Posted May 13, 2013 Z tego co wiem to osobnik pod ochroną, wody faktycznie nie lubi i to sposób skuteczny na przepędzenie go z uprawy pod folią. Quote
sputnik Posted May 13, 2013 Report Posted May 13, 2013 W tej chwili zostało ich bardzo mało i dokładnie, są pod ochroną, sprawdzałem Quote
mynia6 Posted October 26, 2014 Report Posted October 26, 2014 Witam mam problem z ''ziemnym psem'' mam folijke w ktorej mam zasadzone ogorki pomidory i takie tam warzywa (na smaka:)) jak sadzilem ogorka widzialem dosc duza dziure ktora zasypalem(kopca nie bylo) sadzac ze to to po jakims paliku rano ide a tam dziura znow wyryta 14 ogorkow obgryzilnych ze kikuty stoja wiec wziolem weza i lalem wode jakies pol godziny i niewylazl wiec stwierdzilem ze moze sie utopil' date=' poczym zasypalem dziure dzis rano ide otworzyc folijke a tam znow swierza dziura i kolejne 10 ogorkow obgryzionych:( wiec jesli ma ktos sprawdzony sposob na tego szkodnika chetnie poczytam i zastosuje:)Pozdrawiam[/quote'] Rozumiem, że ci je pomidorki, ale (nie wiem czy jest pod ochronom) w polsce już prawie nie występuje. Cud, że jeszcze są a ty chcesz się ich pozbywać!!!!!!!!!!!! Jeśli koniecznie musisz to złap go w żywołapkę i daleko wywieź, albo kup coś odstraszającego nie krzywdzącego np. odstraszające dźwiękipowiem szczerze nie wiedziałem' date=' że mamy takiego szkodnika w Polsce [/quote'] To bardzo sympatyczny śmieszny i odważny gryzoń. Prosze nie mów na niego szkodnik tylko GRYZOŃ lub chomik Quote
Tofik Posted October 31, 2014 Author Report Posted October 31, 2014 Mogę jedynie powiedzieć że mam w domu bardzo dobrego eliminatora chomików a mianowicie jest to mój kot który w tym roku przyniósł do domu 3 sztuki-oczywiście martwe:) a w ciągu dwóch lat zlikwidował już 5szt. bo tyle martwych znalazłem. mynia6 nie sądzę że praktycznie nie występuje gdyż znam wiele osób którzy mieli z nimi do czynienia:) Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 31, 2014 Report Posted October 31, 2014 Mój sąsiad polował z widłami na chomika, kopał, zalewał, aż w końcu musiał być blisko bo tan mały gryzoń wyskoczył z nory i tak gościa poharatał po brzuchu, że wylądował na stole operacyjnym z wnętrznościami na wierzchu. Oczywiście seria przeciwko wściekliźnie go nie ominęła , a były to lata osiemdziesiąte, jedne z najboleśniejszych zastrzyków.Dobrze, że nie stracił przytomności i przyszedł z pola do domu bo z pewnością przekręciłby się... Niewinne i chronione zwierzątko.Pozdrawiam. Quote
Michałek Posted October 31, 2014 Report Posted October 31, 2014 Niewinny biedny sąsiad! Masz Kolego rację. Chomik, jak ktoś rozkopuje jego norę powinien grzecznie wyjść, ustawić się tak aby wygodnie było go dźgnąć widłami i nie ruszać się aby łatwo trafić. Jeżeli tak by zrobił zasłużyłby na miano niewinnego i chronionego zwierzątka. Przykład sąsiada Kolegi świadczy dobitnie, że chomiki europejskie należy wykopać z nor i zadźgać widłami do ostatniego! Wtedy świat będzie bezpieczny. Bezpieczny dla takich idiotów oczywiście! Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
ali Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 bzdury wypisujecie ,jak zwierzątko wielkości kreta czy chomika może poharatać flaki dorosłemu facetowi(takie bajki to tylko mieszczuchom) Quote
JoTeS Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 bzdury wypisujecie ' date='jak zwierzątko wielkości kreta czy chomika może poharatać flaki dorosłemu facetowi(takie bajki to tylko mieszczuchom) [/quote'] Gość był po prostu obnażony... Quote
Halifaxx Posted September 25, 2017 Report Posted September 25, 2017 Odgrzewam, bo w okolicy pojawił się chyba. I generalnie dałbym mu spokój, gdyby nie wyjadał mi niszczył upraw. Ktoś już to przerabiał? Quote
rolniczka_585 Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 Nie miałam pojęcia, że taki szkodnik u nas grasuje. Z tego co zdążyłam doczytać jest pod ochroną i za bardzo nic z nim zrobić nie można. Quote
Vademecum Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 może bronić swojego terenu i być agresywny dla intruza , czyli ciebie. zdaża sie że zaatakuje. roznosi wścieklizne jeśli jest. także ostrożnie. to że pod ochroną nie znaczy że nie jest szkodnikiem. Quote
kunek Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 pułapka na szczury i na przynętę ziarno kukurydzy albo pestki dyni, może się skusi Quote
Tuzon Posted September 26, 2017 Report Posted September 26, 2017 To cholerstwo bywa agresywne. Trzeba z tym uważać.Tutaj rosyjska młodzież go testuje: Swoją drogą ten gość trochę odważny, bo taki chomik może mieć różne cholerstwa, zarazić czymś. Co do ochrony przed gryzoniami to pozostają antykolagulanty lub ostre trucizny. Tutaj masz to szerzej opisane: https://www.sklepfarmera.pl/blog/stosowanie-rodentycydow-na-gryzonie-czyli-skuteczna-ochrona-upraw Quote
Tofik Posted September 26, 2017 Author Report Posted September 26, 2017 Żywolapka powinna sprawę załatwić z tym że intruza należy wywieś kawal drogi od domu co by nie wrócił poza tym jak jest jeden to jest ich więcej tak ze jak sie uda jakiegoś złapać to nie ma co sie cieszyć bo to taka walka z wiatrakami Pozdrawiam Quote
Recommended Posts