Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Dziś natrafiła mi się okazja na wydzierżawienie ziemi ok. 1ha w jednym kawałku. Za dzierżawę nie płacę nic, wystarczy że na polu nie będzie rosło ziele, więc się bez namysłu zgodziłem :). Sytuacja wygląda tak że przez wiele lat to pole było zaniedbywane, rosła tam pszenica, ale dawała słaby plon bo brakowało nawozu i było mnóstwo perzu. Jest to 4 klasa ziemi trochę piasek, i pszenica powinna dobrze rosnąć. W tym roku już na pewno zboża tam nie zasieje bo to trzeba wynawozić, uprawić i nie zdążę tego zrobić :( Zamierzam tam teraz zasiać poplon (łubin, gorczyca) ponieważ chciałbym wytępić trochę perz i dostarczyć do ziemi azotu. Na jesieni planuje zasiać tam pszenicę. Moje pytanie brzmi kiedy sieje się te poplony? Który jest lepszy? I czy urośnie do połowy sierpnia żeby go przyorać i następnie zasiać zboże? Przepraszam za tak banalne pytania, ale w tym temacie jestem zielony ;). Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam :)

Posted
Wojtku twoje pole i twoja sprawa ale jezeli jest tam duzo perzu to ja bym wolal zrandapowac to pole a mianowicie zrandapowac zaorac i jeszcze raz zrandapowac(ja tak zrobilem z polem ale na jesieni) i pole bedziesz mial czyste a gorczyce to jak zasiejesz w lipcu to i tak ci urosnie tak ze i cos na zime zdazysz zasiac ale jak juz pisalem to twoje pole Pozdrawiam
Posted
Zapomniałem napisać że zamierzam teraz opryskać pole od perzu :) chodzi mi tylko o to żeby nie leżało przez cały sezon bo nie wiem czy wiesz, ale wtedy z pola "ucieka" najwięcej azotu którego na tym polu raczej i tak brakuje bo dawno tam nikt nie nawoził, a podobno gorczyca może zmagazynować w sobie 50-60 kg azotu na hektar. Może wiesz ile trzeba zasiać kg/ha gorczycy lub łubinu i kiedy jest na to pora? Pozdrawiam :)
Posted
tak dokladnie to nie wiem ale nie duzo kolo 20kg/ha to raczej max ewentualnie morzesz ja podsypac np saletra zeby ja podpedzic a co do rosniecia to mysle ze jak zasiajesz w lipcu to na wrzesien bedziesz mial do polowy 30stki:) tak ze bedziesz mial co przyorac Pozdrawiam
Posted

witam! tofikarius dał wyczerpującą odpowiedż co do uprawy co do poplonu to wiem że łubin gromadzi dużo azotu

w korzeniach poza tym część azotu wyłapuje z atmosfery więc nie wymaga dużego nawożenia

poza tym daje dużo zielonej masy !!

Posted
Łubin faktycznie daje więcej azotu do gleby, ale niestety sieje się go podobno wczesną wiosną więc teraz jest już za późno. Łubin może być także zagłuszony przez ziele którego na tym polu raczej nie brakuje, a gorczyca tępi ziele i rośnie szybciej. Pozdrawiam :)
  • 2 years later...
Posted

jeśli idzie o gorczycę to rośnie bardzo szybko,ja zasiałem 10 sierpnia i już dostaje pączki,wczoraj też zasiałem kawałek po ziemniakach i do 15 listopada urośnie ale gorczyca to jest klasyfikator gleby ,w jednym miejscu może być pod pas a w drugim nie powschodzi nawet wszystko zależy od kultury ziemi-pozdrawiam

Posted

Ja zasiałem łubin gorzki po żniwach .Miejscami ma 20 cm i w innych wschodzi po obfitych deszczach z zeszłego tygodnia .To samo jest na piachu po łubinie też kiełkuje .Do zimy powinno coś jeszcze z niego wyrosnąć .

• 1 month later...
Posted

Jak to 17 października  byłem w Częstochowie to rzeki wody płynęły ulicami ,tak lało .W mojej okolicy pod koniec sierpnia wlało i ta ulewa wiele zmieniła na plus .Poplony ruszyły po tym terminie .

• 2 months later...
Posted
Panowie dostelem w dzierzawe 1 h IV kl pola, w czym rzecz- otoz jest to pole tak jak u innych gospodarzone corocznie ( nawet zaorane na jesien) tylko ze wlasciciel skapo to nawozil , chce wysiac do wrzesnia dwa razy poplon (1-gorczyca , 2 lubin) tylko ze nurtuje mnie pewne istotne zagadnienie czy zaorujac gorczyce w czerwcu i siejac na to lubin przy ponownej orce we wrzesniu nie bede wywalal tej gorczycy na wierzch? Czym to ewentualnie spryskac aby przyspieszyc proces rozkladu! Nie chce tego pola trzymac bez okrywy a zaznaczam ze nie mam ogonow i raczej na kiszonke czy di spasania nic nie chce siac. Jakies podpowiedzi?