Jump to content

Recommended Posts

Posted
Chodzi mi głównie o to ile gorczyca rośnie do zakwitnięcia, jak o nią trzeba zadbać i jak ją się sieje bo z tego co słyszałem wysiewa się ok. 20kg na hektar i robi się to specjalny siewnikiem do poplonu którego niestety nie mam, więc czym to mam siać? Pozdrawiam :)
Posted
Nie obraź się Wojtek, ale "poplon" oznacza miejsce w płodozmianie, a nie sposób użytkowania. Ty uprawiasz gorczycę w plonie głównym na przyoranie (jak zrozumiałem). Siewniki do poplonów pozwalają maksymalnie skrócić okres od zbioru rośliny głównej do siewu poplonu bo tu czas ma ogromne znaczenie. Są też o wiele mniej precyzyjne bo ta precyzja ma drugorzędne znaczenia dla poplonu. Ja zawsze poplony i wsiewki poplonowe siałem zwykłym "poznaniakiem" bo taki mam, a mój sąsiad używa do siewu poplonów rozsiewacza do nawozów. Nawet nie zmieniałem rolek wysiewających na te do nasion drobnych. Siej zwykłym siewnikiem który używasz do zbóż. Pozdrawiam!
Posted
Przepraszam za pomyłkę, nie znam wszystkich zwrotów, a wiele stosuje nieprawidłowo, ale mniej więcej wiadomo o co chodzi :). Dzięki za pomoc bardzo mi Grzegorzu pomogłeś, teraz już wszystko wiem i zaczynam pracę na tym polu. Pozdrawiam :)