pawelxy1 Posted April 29, 2013 Report Posted April 29, 2013 Czy gdybym wydzierżawił ziemię znaczy ktoś by mi wydzierżawił to wtedy mi się liczy jako moje i gdybym miał ponad 1 hektar plus wykształcenie rolnicze mogę ubiegać się o dotacje? Quote
pawelxy1 Posted May 11, 2013 Author Report Posted May 11, 2013 nikt nic na ten temat nie powie? Quote
Tofik Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Kiedys juz o tym pawle pisalismy jak masz 1 ha pola to nalezy ci sie doplata bezposrednia ewentualnie morzesz wejsc w jakies pakiety i to niewazne czy ziemia stai na ciebie czy ja dzierzawisz to kasa ci sie nalezy no chyba ze np bierzesz dzierzawe na zasadzie ze wlasciciel bieze dotacje za ciebie a ty masz tylko to co w polu urosnie (znam 2 takie przypadki) wiec wszystko zalezy jak sie dogadasz z dzierzawiacym Moje zdanie jest takie ze 1ha to troche malo sprobuj wydzierzawic chociaz 3ha to wtedy jakas kasa ci zostanie bo z jednego ha dobrej ziemi siejac np pszenice ukosisz 6 ton sprzedasz po 800 to masz 4800 odejmij nawozy opryski i ogolne koszta to ci niewiele z tego 1ha zostaniePozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted May 12, 2013 Author Report Posted May 12, 2013 Tofikarius czyli z tego co napisałeś mogę wnioskować iż gdybym ugadał się z gospodarzem który by wydzierżawił mi około 3-5 hektarów pola dotacje przysługują mi? A ile jest dotacji na 1 hektar pola?? Quote
Tofik Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 jezeli dogadasz sie z gosciem ze dotacje ty bierzesz no to skladasz wniosek do agencji o dotacje bezposrednia i kasa jest dla ciebie (musisz miec tylko konto w jakims banku) a jezeli dzierzawa bedzie minimum 5 lat to mozesz wejsc w jakis pakiet 5letni i wtedy masz wiecej kasy a wielkosc dotacji to zalezy co uprawiasz bynajmniej do zboz jest chyba najwyzsza cos kolo 900 zl do ha Quote
pawelxy1 Posted May 12, 2013 Author Report Posted May 12, 2013 aha;d Tofikarius to dziękuję bardzo. A gdy już dogadam się z dzierżawcą by na mnie szły dotacje to muszę podpisać jakąś umowę czy jak to się odbywa?;d Quote
Tofik Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 No najlepiej to miec umowe dzierzawy na jakich zasadach dzierzawa jest zawarta i na jaki okres czasu bo z ludzmi roznie bywa dlatego warto miec umowe Quote
pawelxy1 Posted May 12, 2013 Author Report Posted May 12, 2013 Ok dzięki wielkie pójdę po gospodarzach popytać może ktoś mi użyczy w dzierżawę tych 5 hektarów.A gdy nie mam sprzętów to nie wyjdzie mi drogo pożyczać od sąsiada? Quote
Tofik Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 Oj pawel pawel to zalezy od sasiada jakiego masz bo 5 ha to juz kawalek pola wiec i na sprzecie sie odbije wiec roznie moze byc Quote
Bogumil Posted May 13, 2013 Report Posted May 13, 2013 Zrób sobie coś w rodzaju biznes planu, bo jak zaczniesz obrabiać wszystko na zasadzie najmu to interes marny. Quote
Recommended Posts