Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Kiedys juz o tym pawle pisalismy

jak masz 1 ha pola to nalezy ci sie doplata bezposrednia ewentualnie morzesz wejsc w jakies pakiety i to niewazne czy ziemia stai na ciebie czy ja dzierzawisz to kasa ci sie nalezy no chyba ze np bierzesz dzierzawe na zasadzie ze wlasciciel bieze dotacje za ciebie a ty masz tylko to co w polu urosnie (znam 2 takie przypadki) wiec wszystko zalezy jak sie dogadasz z dzierzawiacym Moje zdanie jest takie ze 1ha to troche malo sprobuj wydzierzawic chociaz 3ha to wtedy jakas kasa ci zostanie bo z jednego ha dobrej ziemi siejac np pszenice ukosisz 6 ton sprzedasz po 800 to masz 4800 odejmij nawozy opryski i ogolne koszta to ci niewiele z tego 1ha zostanie

Pozdrawiam

Posted

Tofikarius czyli z tego co napisałeś mogę wnioskować iż gdybym ugadał się z gospodarzem który by wydzierżawił

mi około 3-5 hektarów pola dotacje przysługują mi?

A ile jest dotacji na 1 hektar pola??

Posted
jezeli dogadasz sie z gosciem ze dotacje ty bierzesz no to skladasz wniosek do agencji o dotacje bezposrednia i kasa jest dla ciebie (musisz miec tylko konto w jakims banku) a jezeli dzierzawa bedzie minimum 5 lat to mozesz wejsc w jakis pakiet 5letni i wtedy masz wiecej kasy a wielkosc dotacji to zalezy co uprawiasz bynajmniej do zboz jest chyba najwyzsza cos kolo 900 zl do ha
Posted

Ok dzięki wielkie pójdę po gospodarzach popytać może ktoś mi użyczy w dzierżawę tych 5 hektarów.

A gdy nie mam sprzętów to nie wyjdzie mi drogo pożyczać od sąsiada?