Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży bydła. Zawsze sprzedaje bydło na tzw fakture z odroczoną płatnością to znaczy że na pieniądze czekam 14 dni, tyle widnieje na fakturze. I do tej pory nigdy nie było problemu a tym razem 16 dzień i pieniędzy nie ma. Zapewne przyjdą ale chodzi mi o to czy moge domagać sie jakieś kary od kupującego skoro zapłata była z opóźnieniem? i na podstawie czego mogę to zrobić? chodzi mi o ustawe która o tym mówi. Bo trochę mnie to irytuje jak rolnik np. sie spóźni 3 dni ze złożeniem wnisków o dopłaty to odlicza mu sie procent za każdy dzień spóźnienia a w drugą stronę to nie działa. Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiazał.
Posted

Kary tylko wtedy gdy mu udowodnisz przed sądem, że miał zamiar w chwili wystawienia faktury opóźnić zapłatę. Na podstawie kodeksu cywilnego możesz żądać odsetek. Te dwa artykuły kodeksu cywilnego wszystko wyjaśniają:

Art. 481. § 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

§ 2. Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej niż stopa ustawowa, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.

§ 3. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może nadto żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych.

Art. 482. § 1. Od zaległych odsetek można żądać odsetek za opóźnienie dopiero od chwili wytoczenia o nie powództwa, chyba że po powstaniu zaległości strony zgodziły się na doliczenie zaległych odsetek do dłużnej sumy.

Pozdrawiam!

Posted

jeżeli jesteś rolnikiem to na pewno masz numer gospodarstwa np pl 043928848 -oo1 jeżeli posiadasz krowy każda krowa

ma na kolczyku numer np pl005683254785 kupując sztukę wprowadzasz ją do swojego stada zgłaszając numer

kolczyka sztuki którą kupiłeś jeżeli sprzedajesz numer kolczyka i numer gospodarstwa do którego dana sztuka

została sprzedana !!!

Posted

Jeżeli posiadasz numer gospodarstwa np 035459384 to występujesz do biura powiatowego ARiMR właściwego ze względu na siedzibę gospodarstwa z wnioskiem o nadanie numeru siedziby stada. Numer gospodarstwa składa się z ośmiu cyfr i cyfry kontrolnej będącej resztą z dzielenia przez siedem:

23 * suma cyfr parzystych + 17 * suma cyfr nieparzystych + liczba cyfr parzystych

W przypadku który podałem cyfrą kontrolną jest 4. Do tego numeru otrzymasz nr siedziby stada składający się z:

ośmiu cyfr numeru twojego gospodarstwa

cyfry kontrolnej

znaku myślnika

trzech cyfr kolejnego numeru siedziby stada

W przykładzie będzie miał on postać 035459384-001. W gospodarstwie możesz mieć więcej niż jedną siedzibę stada oznaczoną kolejnymi numerem po myślniku, np 035459384-002, 035459384-003 itd. Pozdrawiam!

Posted
Duży Grzegorz dzięki bardzo mi pomogłeś, są to jakieś konkrety. ale np nie wiem jeszcze jak wysokie moge sie domagać te odsetki bo jeśli są one niskie to szkoda sobie zawracać tym głowe. wie ktoś moze?
Posted

Odsetki ustawowe stanowią odszkodowania za zwłokę w świadczenich pieniężnych. Należą się zarówno przedsiębiorcom, jak i osobom fizycznym. Wierzyciel nie musi wykazywać swoich strat lecz tylko musi udowodnić zwłokę, a właściwie jej okres oraz wysokości kwoty zadłużenia aby otrzymać odsetki ustawowe, o ile wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona. Jeżeli tak to należą odsetki umowne.

Wysokość odsetek ustawowych jest zmienna, a ich wysokość jest następująca:

od 15-12-2008 do dzisiaj - 13,00%

od 15-10-2005 do 14-12-2008 - 11,50%

od 10-01-2005 do 14-10-2005 - 13,50%

od 25-09-2003 do 09-01-2005 - 12,25%

od 01-02-2003 do 24-09-2003 - 13,00%

od 25-07-2002 do 31-01-2003 - 16,00%

od 15-12-2001 do 24-07-2002 - 20,00%

od 01-11-2000 do 14-12-2001 - 30,00%

Pozdrawiam!