kempes147 Posted April 30, 2013 Report Posted April 30, 2013 witam chciał bym sie dowiedzieć kiedy siać grykę bi sieje pierwszy raz 1500ha i właśnie nie wiem kiedy najlepie bo gryka jest chyba bardzo wrażliwa na przymrozki Quote
DuzyGrzegorz Posted April 30, 2013 Report Posted April 30, 2013 Grykę ja siałem ok. 20 maja. Jeżeli jest sucho to siej głęboko 5 cm, jeżeli jest dostateczna ilość wilgoci to możesz zasiać płycej, ok. 3 cm. Nie siej jeżeli temperatura gleby na głębokości umieszczenia nasion nie osiągnie minimum 8 stopni, a najlepiej 10. Pozdrawiam!P.s.Wg wierzeń ludowych aby gryka się udała musi być na niebie odpowiedni układ chmur zbliżony do cirrostratus. Oznacz to, że po siewie za dwa lub trzy dni powinien spaść deszcz.. Quote
Robert ;-) Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 Grykę sialem w zeszlą sobotę powinno się ja siać tak jak pisal WielkiGrzegorz po ustąpieniu możliwych przymrozków i w maju najlepiej to wtedy masz możliwość zebrania nasion na zasiew następnego roku kosi się ją po desykacji lub pierwszych przymrozkach kiedy kwiat opadnie, ziarno jest dobre dla kur świń i na kaszę gryczaną Quote
Recommended Posts