marek100 Posted May 1, 2013 Report Posted May 1, 2013 jaki jest koszt tunelu foliowego o wymiarach 7na30. z nawadnianiem, bez ogrzewania Quote
Tofik Posted May 1, 2013 Report Posted May 1, 2013 drewniany czy metalowy?i jakie chcesz nawadnianie?jak drewniany to laty slupki jakies 1200zl i na to folia zalerzy tez jaka bo np niebieska to kolo 500zl wymiary to 7.80 na 30(przy tych wymiarach musisz zrobic drzwi ) a jak 7.80na28 to drzwi nie musisz robic bo folia ci dostanie z jednej i drugiej strony i na boki tez spokajnie ci wystarczy na obsypaniekonstrukcja metalowa uzywana to jakies 2000 koszt samej foli tez jakies 500zl ale sa inne kolory i rzekomo folie sa lepsze ale roznie to bywa Pozdrawiam Quote
marek100 Posted May 2, 2013 Author Report Posted May 2, 2013 metalowy, nawadnianie wenrzę z dziurkami bendę tam uprawiał pomidory. Quote
Tofik Posted May 2, 2013 Report Posted May 2, 2013 Metalowy to dobra sprawa bo raz pomalujesz i masz spokoj na pare lat co do tych wezy to osobiscie nie polecam (ale to twoj wybor) w miare dobre jest w pierwszym roku o ile jeszcze masz czysta wode bo w nastepnych latach to szkoda gadac(zatykaja sie dziurki pekaja weze itd)Ja mam nawadnianie kropelkowe juz jakies 15 lat i jestem zadowolony a wode mam z takiego wiekszego oczka takze nie jest to krysztal ale jak gdzies sie przytka to sciagam wezyk ze szpilki i leci dalejPozdrawiam Quote
Tofik Posted May 2, 2013 Report Posted May 2, 2013 Tak dokladnie to nie wiem ile nowy kosztuje ale w zeszlym roku jeden odemnie z wioski kupil 4 metalowe uzywane to placil po 2000\sztuke z tym ze byly do malowania wiec musial kupic jeszcze farbe i malowac ja mam 4 drewniane:) stad wiem jake sa koszta drewnianegoPozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 Nowy to kosz 5000 tys złotych, później ceny idą juz tylko w górę jeśli chcesz np. mocniejszą konstrukcje, szklane szczyty itp. nawadnianie jakie masz na myśli ? kupić same linie kroplujące i czerpać wodę bezpośrednio z wodociągu ? Quote
Tofik Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 nie jest wskazane podlewanie roslin zimna woda bo mlode korzenie roslin jak i cala roslina jest wrazliwa na zimno a taka jest przeciez woda z wodociagu Quote
VoYtek8 Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 Panowie woda z wodociągu jest dość droga jeśli się nią zacznie podlewać rośliny, bardziej się opłaca mieć studnie głębinową zamontować pompe i z niej czerpać wodę do nawadniania. U mnie jest tak zrobione od wielu lat i w całej wsi tak ludzie podlewają, a Ci co studni nie mają i z wodociągów biorą wodę to prawie wogle nie podlewają z oszczędności. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted May 4, 2013 Report Posted May 4, 2013 Przemek ci napisal ze 5000 i to masz gotowa konstrukcje tylko skrecic i gotowe:) chyba ze chcesz solidniejsza konstrukcje (grubsz rurka) no to wiadome ze taka konstrukcja bedzie drozsza Quote
przemek2092 Posted May 5, 2013 Report Posted May 5, 2013 Co do tej wody to miałem właśnie zamiar tak napisać jak koledzy, mam kilka tuneli ogórka krótkiego i właśnie czepie wode ze studni do zbiornika, następnie tam woda sie ogrzewa i przygotowuje pożywkę i dopiero wtedy puszczam liniami pod ogórki jeżeli chodzi o wodę z wodociągu to nadaje sie ona do schłodzenia powietrza jeśli wentylacja juz nic nie daje pozdrawiam Quote
Tofik Posted May 5, 2013 Report Posted May 5, 2013 zgadzam sie z toba Przemku jak najbardziej z tym ze zimna woda z wodociagu nie jest wskazana zwlaszcza do podlewania mlodych roslin bo one sa bardziej wrazliwe na zimno Pozdrawiam Quote
Remi Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 Sam koszt tunelu możesz też sprawdzić na https://www.meblobranie.pl/tunele-foliowe-ogrodnicze bo wiele zależy od tego metrażu, a także dodatkowych "udogodnień" jak drzwi czy okna. Quote
Vademecum Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 a jak to wyglàda od strony prawnej ? Przecież jakaś malutka powierzchnia jest zwolniona od slecnalnego podatku z działów specjalnych Quote
Recommended Posts