Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jestem młodym rolnikiem i bardzo jestem chętny do rozpoczęcia Gospodarki rolnej ? i mam pare pytań odnośnie tego. :)

Co mam teraz zrobić jeśli ziemia była nie uprawiana 12lat ?

Rosną tam drzewa, i mam zamiar je wyrwać, czy to będzie dobre rozwiązenie ? chciałem na jesien to skarcić i zaorać na zime aby ten wszystki pyrz zgnił.

na wiosne mógłbym posiać żytka ? ile waszym zdaniem utrzymam byków z 3ha ziemi i 1,5 ha łąk ? wziąłbym też z dzierżawe z 80arów. proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

Posted

Pawel co to znaczy wyrudować?

i zenek dobrze pisze trzeba je wyrwac tylko zalerzy jakie sa grube (bo bodejze powyzej 30 cm obwodu drzewa wymagaja pozwolenia a nigdy nie wiadomo kiedy mozna spotkac "dobrego sasiada")wracajac do tematu to wyrwac drzewa zrandapowac i zaorac na zime a na wiosne cos mozna siac

Pozdrawiam

Posted

Pawel co to znaczy wyrudować?

i zenek dobrze pisze trzeba je wyrwac tylko zalerzy jakie sa grube (bo bodejze powyzej 30 cm obwodu drzewa wymagaja pozwolenia a nigdy nie wiadomo kiedy mozna spotkac "dobrego sasiada")wracajac do tematu to wyrwac drzewa zrandapowac i zaorac na zime a na wiosne cos mozna siac

Pozdrawiam

Te brzozy są cienkie. takie jak ręka bedą. :) Ja myślałem żeby wyciąsc drzewa wjechać talerzówką a pózniej przyorać :) bo tam rośnie tylko trawa.

Posted

Powyrywasz bez problemu' date=' później talerzówka, opryski RoundUpem i orka. Pozdrawiam :)

[/quote']

A jak bym tą trawe kultywatorem chociaż tak po wierzku zadrapał :) ? dało by rade :)?

Posted
Dałoby radę, ale nie wiem czy to ma sens bo będziesz mógł sprężynować tylko po wierzchu, a jak opuścisz kultywator niżej to Ci się zapcha zielem. Ogólnie najlepszy efekt uzyskasz po talerzowaniu. Pozdrawiam :)
Posted

spokojnie dasz rade ja wyrywalem t25 sad 15letni na podkladce m26 i poszlo calkiem nie zle:) a puzniej tak jak chlopaki pisali talezowka oprysk randapem (mimo tego ze piszesz ze tam rosnie tylko trawa to i tak oprysk nie zaszkodzi ) i orka

Pozdrawiam

Posted

spokojnie dasz rade ja wyrywalem t25 sad 15letni na podkladce m26 i poszlo calkiem nie zle:) a puzniej tak jak chlopaki pisali talezowka oprysk randapem (mimo tego ze piszesz ze tam rosnie tylko trawa to i tak oprysk nie zaszkodzi ) i orka

Pozdrawiam

Kolego a jak Ci sie sprawował ruski ? bo mam zamiar kupić we wrzesniu i zacząść uprawiać ziemie :)

Posted

Ja mam w domu wladka prwaie 20 lat wiec wszystko nim robie i nie narzekam dwa lata temu sprawialem mu nowy silnik bo pompa olejowa siadla wiec zrobilem generala a we wtorek zrobilem mu kapitala skrzyni biegow bo nie ktore biegi wybijalo

obrabialem nim 3,5ha do zeszlego roku a od tego 7 fakt przy orce np to jest takie pyrkanie ale jak masz rowne pole to trujka spokojnie daje rade:)

tak czy inaczej jak nie masz zbyt wiele pola to smialo mozesz brac bo np na jakies 7-10ha i wiecej to bez wadpienia jest to zbyt maly ciagnik:(