Młody18 Posted May 2, 2013 Report Posted May 2, 2013 Jestem młodym rolnikiem i bardzo jestem chętny do rozpoczęcia Gospodarki rolnej ? i mam pare pytań odnośnie tego. Co mam teraz zrobić jeśli ziemia była nie uprawiana 12lat ?Rosną tam drzewa, i mam zamiar je wyrwać, czy to będzie dobre rozwiązenie ? chciałem na jesien to skarcić i zaorać na zime aby ten wszystki pyrz zgnił.na wiosne mógłbym posiać żytka ? ile waszym zdaniem utrzymam byków z 3ha ziemi i 1,5 ha łąk ? wziąłbym też z dzierżawe z 80arów. proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam. Quote
pawelxy1 Posted May 2, 2013 Report Posted May 2, 2013 Chyba wyrudować drzewa;d wyciąć a nie wyrwać;dA co tam masz na tej glebie? Quote
Tofik Posted May 2, 2013 Report Posted May 2, 2013 Pawel co to znaczy wyrudować?i zenek dobrze pisze trzeba je wyrwac tylko zalerzy jakie sa grube (bo bodejze powyzej 30 cm obwodu drzewa wymagaja pozwolenia a nigdy nie wiadomo kiedy mozna spotkac "dobrego sasiada")wracajac do tematu to wyrwac drzewa zrandapowac i zaorac na zime a na wiosne cos mozna siacPozdrawiam Quote
Młody18 Posted May 2, 2013 Author Report Posted May 2, 2013 Pawel co to znaczy wyrudować?i zenek dobrze pisze trzeba je wyrwac tylko zalerzy jakie sa grube (bo bodejze powyzej 30 cm obwodu drzewa wymagaja pozwolenia a nigdy nie wiadomo kiedy mozna spotkac "dobrego sasiada")wracajac do tematu to wyrwac drzewa zrandapowac i zaorac na zime a na wiosne cos mozna siacPozdrawiam Te brzozy są cienkie. takie jak ręka bedą. Ja myślałem żeby wyciąsc drzewa wjechać talerzówką a pózniej przyorać bo tam rośnie tylko trawa. Quote
VoYtek8 Posted May 2, 2013 Report Posted May 2, 2013 Powyrywasz bez problemu, później talerzówka, opryski RoundUpem i orka. Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted May 2, 2013 Author Report Posted May 2, 2013 Powyrywasz bez problemu' date=' później talerzówka, opryski RoundUpem i orka. Pozdrawiam [/quote'] A jak bym tą trawe kultywatorem chociaż tak po wierzku zadrapał ? dało by rade ? Quote
VoYtek8 Posted May 2, 2013 Report Posted May 2, 2013 Dałoby radę, ale nie wiem czy to ma sens bo będziesz mógł sprężynować tylko po wierzchu, a jak opuścisz kultywator niżej to Ci się zapcha zielem. Ogólnie najlepszy efekt uzyskasz po talerzowaniu. Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted May 3, 2013 Author Report Posted May 3, 2013 A czy władimirec t25 z tą mniejszą talerzówką da rade ? Quote
VoYtek8 Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 Nie mam pojęcia bo nigdy nie miałem T-25 i nim nie talerzowałem, ale sądzę że tą mniejszą pociągnie jak nie będzie za mokro. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 Powinien dac radę ale na pewno kilka przejazdów będzie wskazane, nie zapomnij zastosować oprysku i poczekać na jego działanie, wcześniej nie ma sensu nic robić pozdrawiam Quote
Tofik Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 spokojnie dasz rade ja wyrywalem t25 sad 15letni na podkladce m26 i poszlo calkiem nie zle:) a puzniej tak jak chlopaki pisali talezowka oprysk randapem (mimo tego ze piszesz ze tam rosnie tylko trawa to i tak oprysk nie zaszkodzi ) i orkaPozdrawiam Quote
Młody18 Posted May 3, 2013 Author Report Posted May 3, 2013 spokojnie dasz rade ja wyrywalem t25 sad 15letni na podkladce m26 i poszlo calkiem nie zle:) a puzniej tak jak chlopaki pisali talezowka oprysk randapem (mimo tego ze piszesz ze tam rosnie tylko trawa to i tak oprysk nie zaszkodzi ) i orkaPozdrawiam Kolego a jak Ci sie sprawował ruski ? bo mam zamiar kupić we wrzesniu i zacząść uprawiać ziemie Quote
Tofik Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 Ja mam w domu wladka prwaie 20 lat wiec wszystko nim robie i nie narzekam dwa lata temu sprawialem mu nowy silnik bo pompa olejowa siadla wiec zrobilem generala a we wtorek zrobilem mu kapitala skrzyni biegow bo nie ktore biegi wybijaloobrabialem nim 3,5ha do zeszlego roku a od tego 7 fakt przy orce np to jest takie pyrkanie ale jak masz rowne pole to trujka spokojnie daje rade:)tak czy inaczej jak nie masz zbyt wiele pola to smialo mozesz brac bo np na jakies 7-10ha i wiecej to bez wadpienia jest to zbyt maly ciagnik:( Quote
Recommended Posts