Kropacz Posted May 3, 2013 Report Posted May 3, 2013 Mam pytanie czy macie doświadczenie z truciznami na szczury. Konkretnie chodzi o pozbycie się szczurów z hodowli zielononóżek. Bardzo sie u znajomego rozpleniły. Plus jest taki, że można odizolować kury zamknąć je na kilka dni. Jaką truciznę stosujecie i jak ja podajecie? Quote
owca Posted May 4, 2013 Report Posted May 4, 2013 Ja nie stosuje trutek, przy chlewie nie mam za bardzo jak bo sie boje że szczur zje truciznę a potem zdechnie np w korycie iswinia go zje i się zatruje. Mam pułapkę na stałe zastawioną taką klatkową żywołowną i jeszcze taki zatrzask taką zwykła łapkę na szczury. Raz na jakiś czas coś tam się złapie. Quote
ekojaja Posted May 4, 2013 Report Posted May 4, 2013 Ja na terenie całego gospodarstwa rozstawione mam pułapki deratyzacyjne do których daje trutkę w granulkach (kupuje je w wiadrach) do tego mam żywo-łapki i takie pułapki na prąd. W przypadku kur trzeba wszystko monitorować bo zagrożenie gryzoniami jest nieustanne ja profilaktycznie jeszcze unoszę do góry cała paszociąg na noc i dwa-trzy razy w tygodniu po zgaszeniu światła w kurniku rozstawiam w nim trutkę a przed zapaleniem ją zbieram by kury nie zjadły. Ogólnie trudno będziesz miał odizolować kury ja mam owe wydawało bysie szczelne budynki a i tak co jakoś czas coś się trafi Quote
Tofik Posted May 4, 2013 Report Posted May 4, 2013 szczory to jak szarancza jak sie nic na poczadku nie zrobi to potem mozna miec powazny problemjak choduje dla siebie kury i kaczki w sasiadujacym pomieszczeniu gdzie nawet kot nie wejdzie rozkladam kaszanke i polewam toksanem(w puszkach po konserwach) i mam spoloj:)wydaje mi sie ze to jest bardziej skuteczny sposob na szczury niz granulkiPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted May 4, 2013 Report Posted May 4, 2013 Ja teraz zapodaję szczurom trutkę toxan w granulkach w piwnicy gdzie dostępu nie mają żadne zwierzęta gospodarcze sęk w tym że szczury to mądre zwierzęta i trzeba im zmieniać trutki bo ciągle tego samego nie chcą jeść i nie trzeba im sypać za dużo bo na zapas sobie wynoszą i mogą inne zwierzęta struć.pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 5, 2013 Report Posted May 5, 2013 Trucizna to jeden z najlepszych środków jednak tak jak mówicie trzeba uważać żeby inne zwierzęta nie miały z nią kontaktu ja stosuje ją na bieżąco i powiem wam że nie mam problemu ze szczurami jednak trzeba cały czas obserwować i jeśli sie coś pojawi to od razu starać sie pozbyć żeby sie nie rozmnożyły Quote
Bosman Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 Zacznę od tego że szczury to bardzo mądre zwierzaki i trzeba trochę cierpliwości i wiedzy aby z nimi wygrać!Jednymi z najlepszych trutek są trutki w formie pasty lub płynów, szczególnie dobrze sprawdzają się w gorących miesiącach, są chętniej pobierane niż zwykły suchy granulat.Przykładowa trutka (opis i zdjęcia) Poza rodzajem trutki najważniejszą rzeczą jest substancja aktywna zawarta w nich, przykładowo:najmocniejsze są oparte na brodifacoum- dawka śmiertelna dla szczura to 1,3g !!! a trutki starego typu na warfarynie 186g!!! Kolejną rzeczą o której trzeba pamiętać to to aby trutki wykładać do specjalnych karmników, do których zwierzęta domowe nie mają dostępu np: Przykładowe ceny:karmniki deratyzacyjne: 12zł bruttotrutki w formie pasty na brodifacoum: 120-135zł brutto. Quote
marian01 Posted May 10, 2013 Report Posted May 10, 2013 Polecam kamniki tzw. tunele i boxy, pudełka na wszelkiego rodzaju gryzonie. Ze względu na utrudniony dostęp do wnętrza pułapki ta metoda eliminowania szkodników jest bezpieczna dla ludzi i zwierząt domowych. Wysoka skuteczność w walce ze szkodnikami na otwartych przestrzeniach oraz w pomieszczeniach, w których przebywają ludzie i zwierzęta. W karmniku znajduje się metalowy pręcik służący do zawieszenia trutki w formie kostki. Karmnik można również wypełnić trutką w innej formie. Karmnik można otworzyć jedynie za pomocą dołączonego do zestawu specjalnego klucza. Można zakupić w sklepie internetowym. Quote
garzew Posted May 10, 2013 Report Posted May 10, 2013 Tak trochę poza tematem to u mnie w technikum na praktykach to na początku roku aby wywabić szczury z chlewni, całą ją zadymiali a na wyjściu z obory ustawiany byli pierwszoklasiści i mieli łapać wszystkie szczury jakie uciekały z budynku. Ale była wtedy checa......:D:D Quote
marian01 Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 Polecam coś co sam sprawdziłem. Bezpieczne dla zwierząt i ludzi ale nie dla gryzoni Quote
garzew Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Ja polecam najzwyklejsze pułapki zatrzaskowe. Tylko tak jak pisał Bosman szczur to bardzo sprytny zwierz, dlatego nastawiając taką pułapkę należy niewielką część przynęty rozsypać przed pułapką. Szczur zanim zacznie żerować czy zbierać pokarm musi się upewnić czy jest bezpiecznie w otoczeniu, dlatego jak pierwsze ruszy i poczuje że jest bezpiecznie to nie będzie już uważał na pułapkę.Polecam sprawdzona metoda. Quote
Jan-ros77 Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Lepiej miec jakas pułapke zastrzaskowa, trutek nie stosuje z uwagi na bezpieczeństwo Quote
marian01 Posted May 17, 2013 Report Posted May 17, 2013 Lepiej miec jakas pułapke zastrzaskowa' date=' trutek nie stosuje z uwagi na bezpieczeństwo[/quote'] Trutki są niebezpieczne jak są rozłożone bemyślnie. Trutki są najlepszym sposobem, a żeby uchronić zwierzęta domowe przed zatruciem używa się ich wkładając do karmnika deretyzacyjnego. Można kupić na allegro bądz w sklepie internetowym Quote
Jan-ros77 Posted May 21, 2013 Report Posted May 21, 2013 Nawet nie wiedziałem ze takie karmidła istenieja i naprawde sa skuteczne? Szczury wyjadaja z nich trutke? Quote
marian01 Posted May 22, 2013 Report Posted May 22, 2013 U mnie działają. Gryzoń wchodzi do środka wyjada trutke i pada. Są też takie karmniki co się wkłada do nich pułapke zatrzaskową. Jak dla mnie rewelacja. Polecam. Ja kupuje od agroimpex mają wybór różnych typów tych pułapek. Quote
Jan-ros77 Posted May 22, 2013 Report Posted May 22, 2013 Dzieki musze sobie zobaczyc i cos wybrac bo mam zwierzeta domowe i nigdy nie stosowałem trutek Quote
lakiki Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Mialem wielki problem ze szczurami w hodowli kur . Kupilem sobie mlodego kota ktory sie wychowal w kurniku i wytepil wszystko . Wczesniej moje starania nie daly rezultatu kupowaniu trutek pulapek itp. Quote
Jac555 Posted May 27, 2013 Report Posted May 27, 2013 Ze szczurami jest faktycznie problem, bo to kurcze inteligentne szkodniki.U mnie bardzo długo miałem nastawioną pułapkę zastrzaskową i potrafił wyjeść wabik a pułapka dalej była nastawiona. Quote
Bosman Posted June 4, 2013 Report Posted June 4, 2013 Pułapki zatrzaskowe sprawdzają się gdy gryzoni jest niewiele ale gdy w gospodarstwie jest plaga szczurów to tylko trutki i to trutki dobrze dobrane!Na rynku jest wiele różnych typów jedne są chętniej pobierane drugie mniej, jedne działają skutecznie drugie nie. Quote
Jac555 Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 Ja tez akurat jestem za trutkami bo juz wielu sposobów probowałem, a ten okazał sie najskuteczniejszy. Ale wiadomo kazdy ma inny pomysł który mu sie sprawdza Quote
Agroservice_pl Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 U nas był podobny problem i bałem się ryzykować trutki tuż przy chlewie,zdecydowanie bezpieczniej jest moim zdaniem rozstawić pułapki,wtedy ma to sens no i też co do skuteczności nie można się przyczepić. Kilka razy w ten sposób złapało się już szczura. Quote
marian01 Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 Trutki działają najlepiej. Ja stosuje je w karmnikach deratyzacyjnych dla ochrony zwierząt, jestem zadowolony. Kupuje w sklepie internetowym agroimpex, Quote
GalaperStrong_pl Posted June 12, 2013 Report Posted June 12, 2013 Ja nie mam jakiś dużych obaw przed tym aby umieszczać trutki na szczury blisko chlewu,żadne zwierze do niej i tak nie dostanie,a jest najbardziej skuteczna. Dzięki niej złapał się już nie jeden szczur,a czasem potrafi być ich naprawdę dużo w samym chlewie. Quote
ZbyszekW8 Posted June 26, 2013 Report Posted June 26, 2013 Tez mam trutki porozmieszczane w róznych miejscach i faktycznie nie miałem problemów z jakimis zatruciami Quote
Marley Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Ja też normalnie używałem trutki na myszy i szczury. Co prawda wolałem nie rozrzucać jej wszędzie po kątach, tylko kupiłem takie karmniki deratyzacyjne. Mieści się do środka zarówno trutka granulowana, w paście czy też w kostce. Chociaż przyznam, że trutka w paście muribrom najlepiej się sprawdziła Quote
Recommended Posts