Monk Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Szczury - ciężki temat. Nawet trudno się je truje, bo one są cwane i wysyłają w pierwszej kolejności na przeszpiegi najsłabsze osobniki. Ewentualnie psy. Są nawet specjalne rasy jak Terriery.Patrzcie na to: https://www.youtube.com/watch?v=l2Pyu-Cj0gg Ale są też inne tego typu filmiki. Quote
Radogost Posted December 6, 2017 Report Posted December 6, 2017 Też mam teriera niby york w połowie. Miał być kanapowy, a jest polowy. Woli z gospodarzem chodzić i doglądać wszystkiego niż w domu siedzieć. Taka miłość trochę to była jednostronna ale jak szczury zaczął przepędzać to już mi nie przeszkadza. Uważać tylko na to trzeba bo małe i nadepnąć łatwo można. Co do myszy to już niejedna w sąsieku złowił. Szczura tylko pogonił ale jakby go złapał to raczej by nie puścił.Te na filmiku wymiatają, ten mały widze najbardziej zajadliwy i nie popuszcza Quote
rolniczka_585 Posted December 7, 2017 Report Posted December 7, 2017 Na szczury trutka koniecznie w karmniku jeśli ma się inne zwierzęta. Generalnie kupując trutkę warto wybierać tą która ma opóźnione działanie, własnie dlatego że najpierw szczury karmią trutką młode. Jeśli widzą że wszystko z nimi ok same po nią sięgają. Padają po ok. 4-5 dniach Quote
Vademecum Posted December 7, 2017 Report Posted December 7, 2017 przy hodowli najrozważniej nie stosować trutki. Nie tylko na słabych osobnikach testują ale hodowlanym zwierzętom zaniosą. experymentowałem . Quote
tomcio112 Posted December 8, 2017 Report Posted December 8, 2017 właśnie karmniki deratyzatycyjne pozwalają na zjedzenie trutki, ale nie mają możliwość jej wynieść i roznieść... Quote
rolniczka_585 Posted December 8, 2017 Report Posted December 8, 2017 Vademecum to co jak planujesz wytępić szczury? Czy chcesz po prostu je zaakceptować? Ja stosuje karmniki i widzę że to przynosi efekt. A co do zwierząt hodowlanych- nie zauważyłam i nawet o tym nie pomyślałam. Quote
henryk Posted December 8, 2017 Report Posted December 8, 2017 ja już od dawna nie mam szczurów,ale przedtem stosowałem ratkiler ,bardzo dobre efekty,nie ma obawy że szczur zdechnie w obejściu,zawsze zauważałem jak wychodziły bardzo pijane, nawet na podwórko wtedy je dobijałem i zakopywałem,pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 9, 2017 Report Posted December 9, 2017 u mnie jak sie pokazały to od razu były porządki, naprawa wylewki. uszczelnianie okien. drzwi. U mnie są budynki murowane , dużo miejsca. 3 budynki plus dom 0.7 ha. niema żadnego badziewia typu drewno, obornik, słoma. Oczywiście słoma ma swoje jedno miejsce, obornik też jak i zboże. ale około 100 m od siebie. Zapobieganie poprzez uniemożliwienie bezpiecznego schronienia, jedzenia i picia w jednym miejscu. Jak nieraz widze u ludzi zwierzęta zboże siano słome w jednym budynku to niema opcji by pozbyć się skutecznie gryzoni. Quote
crazy333 Posted December 14, 2017 Report Posted December 14, 2017 NIektórzy trzymają jeszcze zwierzęta każdego gatunku razem w jednym pomieszczeniu : świinie, byki, krowy mleczne, kaczki kury.... Quote
rolniczka_585 Posted January 16, 2018 Report Posted January 16, 2018 Szczury - ciężki temat. Nawet trudno się je truje, bo one są cwane i wysyłają w pierwszej kolejności na przeszpiegi najsłabsze osobniki. Ewentualnie psy. Są nawet specjalne rasy jak Terriery.Patrzcie na to: https://www.youtube.com/watch?v=l2Pyu-Cj0gg Ale są też inne tego typu filmiki.Obejrzałam dopiero teraz ten film. Okropne. Nie wyobrażam sobie ujrzeć tego na żywo i stać na miejscu tych panów. Quote
franek421 Posted January 17, 2018 Report Posted January 17, 2018 Też słyszałem o tych specjalnych rasach. Ja jednak mam karmniki deratyzacyjne, a pies u mnie jest przyjacielem rodziny. Co by się psy i koty nie potruły trutka zamknięta w stacji. Quote
Recommended Posts