Jump to content

koszenie traw i odzyskanie akcyzy za paliwo...

Recommended Posts

Posted

Witajcie!

Witam wszystkich i życzę samych urodzajnych zbiorów.Mam dwa problemy;

1/Ile może kosztować wykoszenie 1 ha trawy/łąki-czy może Państwo wiecie?

2/Akcyza za paliwo wynosi 81,70zł/ha.Wypożyczam ciągnik do prac polowych od sąsiada.Czy wiecie jak odzyskać akcyzę za paliwo w moim przypadku do produkcji rolnej?

Za ew.pomoc w pozyskaniu wiadomości bardzo dziękuję!

:blush:

Posted
Za koszenie ciągnikiem c360 z rotacyjną wziąl bym ze 150zl za godzinę. kilka lat temu bralem po 120 a paliwo droższe,co do doplaty na paliwo trzeba mieć faktury vat za olej napędowy i ciągnik na siebie zarejestrowany tak jest bynajmniej u mnie w gminie.
Posted

Nie trzeba mieć ciągnika, siebie zarejestrowanego. Ani na wniosku niema takiej rubryki, ani na fakturze mniema takiego wymogu. Niema ani słowa na temat konieczności posiadania ciągnika w ustawie z dnia 10 marca 2006 r. o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 52, poz. 379 z późniejszymi zmianami). Pozdrawiam!

Posted
DuzyGrzegorz ma rację teraz nie trzeba ale kilka lat temu tak bylo że trzeba bylo mieć ciągnik na siebie chyba że coś mi się pomieszalo nie chce nikogo w bląd wprowadzać. DuzyGrzegorz napisal co i jak i do tego trzeba mieć faktury za olej
Posted
Robert, żeby kogoś wprowadzić w błąd trzeba mieć zamiar. Właśnie dzięki temu, że piszemy wg własnej wiedzy rozwijamy się na Naszym Forum! Może się zdarzyć, że nasza wiedza jest nieaktualna, ale od tego są inni aby ją skorygować. Piszemy nie tylko jeżeli jesteśmy na 100% pewni, ale również jeżeli nam się tylko wydaje. Z takiego podejścia wynika nasza zbiorowa mądrość! Gdybyś Robert nie napisał o tym zwrocie sprawa pewnie nie byłaby wyjaśniona. Jeżeli jest jakaś wina to po mojej stronie, bo jakoś zbagatelizowałem wątek gdyż dotyczy polityki rolnej, a większość zdecydowała, że o polityce nie piszemy i staram się trzymać tej zasady. Jeszcze raz dzięki Robert! Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich forumowiczów!