Jump to content

Recommended Posts

Posted
Zgadzam się na 16ha można spokojnie utrzymać do ok. 40szt, ale jeden warunek że posiadasz 3-4ha własnych łąk żeby mieć zawsze odpowiednią ilość sianokiszonek, bo to w tej chwili podstawa w żywieniu bydła - a kupować sianokiszonki raczej nieopłacalne.
Posted
U mnie podstawą w karmie to zawsze była kukurydza + siano lub sianokiszonka. A u ciebie to jest tylko kukurydza, nic więcej z takich pasz objętościowych nie stosujesz?
Posted

Mam siano i mam sianokiszonke bo teraz moda na to nastała ;P

Sianokiszonke wraz z bratem robimy od niedawna, wczesniej o ojca mleczne krowy szly bez sianokiszonki ale zawsze były liście buraczane, wyslodki, czasami młóto itp.

2 sezony sianokiszonke robilismy sieczkarnią, teraz pierwszy sezon byla w balotach i jakość dużo lepsza :)

Posted
Liście buraczane też kiedyś stosowałem, trochę byki po liściach mocno lały ze względu na duże zawartości azotu ale to była też dobra karma. Teraz już tego nie stosuje bo kombajn samobieżny liście mieli w pył i nawet nie ma co zbierać - a samemu ścinać już mi się nie chce.:D