marek100 Posted May 6, 2013 Report Posted May 6, 2013 jaki jest koszt wybudowania pieczarkarni o pow 500m2. DavidDar 1 Quote
ZbyszekW8 Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 Witam!Podpisuje sie pod temat. Ostatnio zainteresowała mnie tematyka uprawy pieczarek, wiec mam prosbe o informacje nt. uprawy pieczarek, jakies przydatne wskazowki na poczatek. Quote
pablos Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 witam parę lat temu uprawiałem pieczarki co do wskazówek to jeżeli nie masz doświadczenia w tej dziedzinie spróbuj najpierw na mniejszą skalę wystarczy jakaś piwnica szopa poza tym w uprawie pieczarki bardzo ważny jest rynek zbytu jest to towar szybko psujący się radzę sprawdzić rynek zbytu POWODZENIA ! Quote
VoYtek8 Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 "pablos" dobrze pisze, nie ma co się brać za uprawę pieczarek bo to niepewny interes, łatwo o zysk, ale i stracić łatwo. Ja jestem z Mazowieckiego i tu mamy pieczarkowe zagłębie na co 5 podwórku we wsiach ktoś uprawiał albo uprawia pieczarki, oczywiście na różną skalę jednak takich hodowców jest wielu. Skupów też jest pod dostatkiem (jest ich tak wiele że przywożą tu pieczarki z Warmińsko-Mazurskiego bo u siebie sprzedać nie mogą). Mam kontakt z wieloma takimi hodowcami, a mój ojciec bardzo dawno temu też je uprawiał więc wiem troche o tym temacie . Na pieczarkach możesz się szybko zadłużyć, koszt budowy hal, grzybnia, węgiel do parowania (jeśli nie będziesz parował hal to w końcu do pieczarkarni wejdą choroby itd. i nic nie uhodujesz ) wogle może Ci się trafić słabsza grzybnia i wszystko na nic bo masz za mało kg z metra kwadratowego.Z resztą cena pieczarek nie jest dobra i ciągle się waha więc nie wiem czy dziś warto ponosić koszty rozkręcenia tego biznesu... Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 Pieczarki są bardzo wymagające co do klimatu, w odpowiedniej fazie wzrostu wymagają odpowiedniej wilgotności powietrza jak i temperatury, łatwiej nawet oprawiać pieczarki zimą i palic w halach aby je dogrzać niż później latem wychłodzić je do odpowiedniej temp. tak więc bez klimatyzacji i CO nie mamy co ruszać, trzeba po prostu trochę sie na tym poznać i dopiero zaczynać, w ciemno nie warto ryzykować Quote
ZbyszekW8 Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 Własnie miałbym odbiorce bo bardzo blisko jest fabryka która wykonuje suszone przyprawy, nie jest duza, tylko po tym co napisaliscie nie wiem czy warto sie w to zabawic, bo faktycznie musiałby wziasc jakas pozyczke, A sa dotacje na zalozenie uprawy pieczarek? Quote
kubusjettaII Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 dotacje są na "prawie" wszystko, należy odpowiednio i dobrze napisać wniosek Quote
Franek.74 Posted November 23, 2017 Report Posted November 23, 2017 Mam 3 pieczarkarnie. Mój produkt odstawiam od długiego czasu do tego samego sprawdzonego, uczciwego odbiorcy www.lomania.pl. Jest dość wymagający, co do jakości towaru, ale za świeże, zdrowe pieczarki płaci dobrą cenę. Zawsze dotrzymuje warunków umowy i terminów dostaw. Quote
karo123 Posted February 12, 2018 Report Posted February 12, 2018 Pieczarki fajnie się sprawdzają jak są typowo w rozsadach . Quote
Hubi77 Posted February 26, 2018 Report Posted February 26, 2018 Z moich obserwacji wynika, ze pieczarka brunatna jest coraz bardziej popularna, ludzie chętniej kupują w marketach. Czy to prawda? Mi osobiście wydaje się, ze ma mocniejszy aromat niż biała. Quote
Recommended Posts