Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam pytanie do wszystkich którzy wykorzystują Polskiego ursusa c-330 na 101%. Otóż co można podpiąć do poczciwego "ciapka" chodzi mi o np: kosiarka rotacyjna bębnowa 1,65 m i wszystkie inne sprzęty które są potrzebne a "trzydziestka" je pociągnie.
Posted
Zależy jaką masz glebe odnośnie maszyn uprawowych, rotacyjna 1,65 spokojnie podepniesz, przewracarke tasmowa albo pajaka 2 gwiazdowego, zgrabiarka gwiazdowa albo tasmowa. Prasa to kostkująca Welger różnego rodzaju i Sipma Z224 też da rade. No nie wiem co ci więcej trzeba. Co do maszyn uprawowych to najlepiej brony 3, pług 2, i kultywator nie pamiętam szerokości dokładnie ale raczej nie duży.
Posted
c 330 to chyba najlepszy mały ciągniczek jaki jest :D. rozumiem ze gromadzisz do niego sprzęt to watro by było również mieć dodając do powyższych przyczepę najlepiej wywrotkę 3,5 albo 4 tony, oraz może jakiś opryskiwacz 400 l, rozsiewacz kopaczkę dwurzędowa sadzarkę
Posted
Dobry temat kolega zapodał :) też jestem posiadaczem ursusa c 330 i podpinam do niego siewnik brony kultywator z wałkami pługi 5 i pługi 2 co do rotacyjnej i presy to 30 musisz dobrze bujnąć żeby ją uciągła lepsza jest 60 do tego ale niektórzy uprawiają 30 i jest okej i przy transporcie jak po jakiś opał albo gruz a poza tym tak jak koledzy wyżej napisali co można podpiąć :) Pozdrawiam :)
Posted

Prasa to kostkująca Welger różnego rodzaju i Sipma Z224 też da rade.

A jaki model tej prasy Welger bo z tego co widziałem one dość duże są i nie wyglądały na takie do "trzydziestki"

30 musisz dobrze bujnąć żeby ją uciągła lepsza jest 60 do tego ale niektórzy uprawiają 30 i jest okej

Ja tam wolę dwa ciapki bo działka jest wąska a c360 jest długi i ciężko by było poruszać się nim po gospodarce.

Posted

c 330 to chyba najlepszy mały ciągniczek jaki jest :D. rozumiem ze gromadzisz do niego sprzęt to watro by było również mieć dodając do powyższych przyczepę najlepiej wywrotkę 3' date='5 albo 4 tony, oraz może jakiś opryskiwacz 400 l, rozsiewacz kopaczkę dwurzędowa sadzarkę

[/quote']

Masz w pełni rację c330 to najlepszy mały traktor i tak gromadzę do niego sprzęty. A przyczepę mam zamiar zrobić samemu żeby nie była za duża ani za mała i z kiprem w tył tylko tak właśnie do 4 ton.

Posted

Robienie i modernizacja starych sprzętów to bardzo przyjemne zajęcie przynajmniej dla mnie ;) a co do samoróbki przyczepy to fajna sprawa ale jak będziesz chciał z nią gdzieś wyjechać to lipa lepiej kupić jakaś starą ale z papierami żeby można było zarejestrować. Przemyśl sprawę bo materiał na dobrą konstrukcje tez kosztuje.

Posted
Z tym kiprem do tyłu to się zastanów, bo jak Ci się zawiesi np. ziemia przy podniesionym kiprze to 330 pójdzie w górę. Widziałem już takie przypadki. Jest to do rozwiązania wystarczy to przewidzieć przy konstrukcji przyczepy.
Posted
Jeżeli chodzi o papiery to nie ma z tym problemów u mnie a co do kipra to może boczny był by lepszy. A jeszcze pytanie co do rozrzutnika. Jak trzydziestka działa z jedno osiowym rozrzutnikiem, nie brakuje mocy albo nie muli jej bo u mnie tylko większe traktory jeżdżą z rozrzutnikami.
Posted

Jeszcze jedno pytanie mam jaki siewnik polecacie żeby nie był za duży ale też nie taki że wsypie wiaderko i pełny jest.

Patrzyłem teraz jakie mniej więcej koszty by wyszły to około 20-22 tyś. ze względu na to że poluje na Polskie sprzęty z czasu prl nawet do remontu bo wole mieć stary polski sprzęt niż nowy co mi się rozkraczy po 3 latach.

Posted
powiem tak jak chcesz kupić dobry siewnik to kup sobie Amazona lub Hassie. Do nie dawna siałem 30-tka z amazonka 2,5 m uważam że to bardzo dobry siewnik teraz mam z agregatem Hassie dk 300 i tez jest wszystko super. W polskich siewnikach jest duzo słabszy materiał i zaraz jakaś rdza albo dziury... i z tego co słyszałem to maja mniejsza pojemność skrzyni Poza tym nie robia ścieżek stare typy. Początkowo byłem nastawiony na polski ale jak zobaczyłem jak się ustawia i jak sieje Amazon to taki kupiłem. te siewniki są proste możesz siać już od 2 kg mają kółka do drobnego wysiewu załączane przez wyciągniecie bolczyka skrzynia olejowa i przez 10 lat użytkowania wymieniłem tylko 2 rurki wysiewające no i olej oczywiście, z częściami tez nie ma problemu. Co do hassi to tak jak amazone nie ma z nim problemów :) Jak masz ciężką ziemię to lepiej kup siewnik z talerzowymi redlicami ;) i lepiej przyszłościowo kup sobie siewnik 2,5 lub 3 m żeby jakby co jak kupisz większy ciągnik dokupić tylko agregat
Posted
Przemek dzięki za rade ale już podjąłem decyzje i kupuje tylko polski sprzęt z czasów prl i mam kolejne wyzwanie dla was bo ja nie wszystkie sprzęty ogarnąłem. Otóż trzeba mi nazwy i jeżeli znacie to model tych sprzętów np. ANNA Z-644. Bo chce odrestaurować je na "igłę". A dokładnie chodzi mi o takie sprzęty: koparka do ziemniaków dwu rzędowa, opryskiwacz 400 l, przetrząsarka, zgrabiarka, rozsiewacz nawozu, sadzarka, obsypnik, siewnik i rotacyjna. Dzięki wielkie za pomoc wszystkim którzy się udzielili w tym temacie.