derik1995 Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 Mam pytanie do wszystkich którzy wykorzystują Polskiego ursusa c-330 na 101%. Otóż co można podpiąć do poczciwego "ciapka" chodzi mi o np: kosiarka rotacyjna bębnowa 1,65 m i wszystkie inne sprzęty które są potrzebne a "trzydziestka" je pociągnie. Quote
KrowieBieszczady Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 Zależy jaką masz glebe odnośnie maszyn uprawowych, rotacyjna 1,65 spokojnie podepniesz, przewracarke tasmowa albo pajaka 2 gwiazdowego, zgrabiarka gwiazdowa albo tasmowa. Prasa to kostkująca Welger różnego rodzaju i Sipma Z224 też da rade. No nie wiem co ci więcej trzeba. Co do maszyn uprawowych to najlepiej brony 3, pług 2, i kultywator nie pamiętam szerokości dokładnie ale raczej nie duży. Quote
kubusjettaII Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 kultywator 1,8 lub 2,1 szerszy raczej na piachach, na lepszej ziemi możesz mieć problemy Quote
przemek2092 Posted May 7, 2013 Report Posted May 7, 2013 Ja mam 1,8 i daje radę, agregat 2m ładnie ciągnie gorzej go podnieść, musi byc dobra pompa, poznaniaka też ładnie ciągnie tylko też trzeba uważać żeby nie przeciążyć Quote
Przemek15_03 Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 c 330 to chyba najlepszy mały ciągniczek jaki jest . rozumiem ze gromadzisz do niego sprzęt to watro by było również mieć dodając do powyższych przyczepę najlepiej wywrotkę 3,5 albo 4 tony, oraz może jakiś opryskiwacz 400 l, rozsiewacz kopaczkę dwurzędowa sadzarkę Quote
simson54 Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 Dobry temat kolega zapodał też jestem posiadaczem ursusa c 330 i podpinam do niego siewnik brony kultywator z wałkami pługi 5 i pługi 2 co do rotacyjnej i presy to 30 musisz dobrze bujnąć żeby ją uciągła lepsza jest 60 do tego ale niektórzy uprawiają 30 i jest okej i przy transporcie jak po jakiś opał albo gruz a poza tym tak jak koledzy wyżej napisali co można podpiąć Pozdrawiam Quote
derik1995 Posted May 8, 2013 Author Report Posted May 8, 2013 Prasa to kostkująca Welger różnego rodzaju i Sipma Z224 też da rade. A jaki model tej prasy Welger bo z tego co widziałem one dość duże są i nie wyglądały na takie do "trzydziestki" 30 musisz dobrze bujnąć żeby ją uciągła lepsza jest 60 do tego ale niektórzy uprawiają 30 i jest okej Ja tam wolę dwa ciapki bo działka jest wąska a c360 jest długi i ciężko by było poruszać się nim po gospodarce. Quote
kubusjettaII Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 derik1995 na pewno da sobie radę z AP12 bo sam sprawdzałem ale AP41 już może być za duża. Quote
derik1995 Posted May 8, 2013 Author Report Posted May 8, 2013 c 330 to chyba najlepszy mały ciągniczek jaki jest . rozumiem ze gromadzisz do niego sprzęt to watro by było również mieć dodając do powyższych przyczepę najlepiej wywrotkę 3' date='5 albo 4 tony, oraz może jakiś opryskiwacz 400 l, rozsiewacz kopaczkę dwurzędowa sadzarkę[/quote'] Masz w pełni rację c330 to najlepszy mały traktor i tak gromadzę do niego sprzęty. A przyczepę mam zamiar zrobić samemu żeby nie była za duża ani za mała i z kiprem w tył tylko tak właśnie do 4 ton. Quote
Przemek15_03 Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 Robienie i modernizacja starych sprzętów to bardzo przyjemne zajęcie przynajmniej dla mnie a co do samoróbki przyczepy to fajna sprawa ale jak będziesz chciał z nią gdzieś wyjechać to lipa lepiej kupić jakaś starą ale z papierami żeby można było zarejestrować. Przemyśl sprawę bo materiał na dobrą konstrukcje tez kosztuje. Quote
Chałek Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 Z tym kiprem do tyłu to się zastanów, bo jak Ci się zawiesi np. ziemia przy podniesionym kiprze to 330 pójdzie w górę. Widziałem już takie przypadki. Jest to do rozwiązania wystarczy to przewidzieć przy konstrukcji przyczepy. Quote
derik1995 Posted May 8, 2013 Author Report Posted May 8, 2013 Jeżeli chodzi o papiery to nie ma z tym problemów u mnie a co do kipra to może boczny był by lepszy. A jeszcze pytanie co do rozrzutnika. Jak trzydziestka działa z jedno osiowym rozrzutnikiem, nie brakuje mocy albo nie muli jej bo u mnie tylko większe traktory jeżdżą z rozrzutnikami. Quote
VoYtek8 Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 Rozrzutnik jednoosiowy jest idelany do 30, Ursusik ciągnie bez problemu taki sprzęt i nic się nie muli. Sam ciągam od lat taki rozrzutnik i wszystko jest ok. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted May 8, 2013 Report Posted May 8, 2013 jednoosiowy dobrze ciśnie na dolny zaczep i automatycznie dociska ciągnik, z dwoma osiami już nie jest tak słodko, wiem bo użytkowałem jedno a teraz mam dwu osiowy. Quote
derik1995 Posted May 8, 2013 Author Report Posted May 8, 2013 Jeszcze jedno pytanie mam jaki siewnik polecacie żeby nie był za duży ale też nie taki że wsypie wiaderko i pełny jest.Patrzyłem teraz jakie mniej więcej koszty by wyszły to około 20-22 tyś. ze względu na to że poluje na Polskie sprzęty z czasu prl nawet do remontu bo wole mieć stary polski sprzęt niż nowy co mi się rozkraczy po 3 latach. Quote
Przemek15_03 Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 powiem tak jak chcesz kupić dobry siewnik to kup sobie Amazona lub Hassie. Do nie dawna siałem 30-tka z amazonka 2,5 m uważam że to bardzo dobry siewnik teraz mam z agregatem Hassie dk 300 i tez jest wszystko super. W polskich siewnikach jest duzo słabszy materiał i zaraz jakaś rdza albo dziury... i z tego co słyszałem to maja mniejsza pojemność skrzyni Poza tym nie robia ścieżek stare typy. Początkowo byłem nastawiony na polski ale jak zobaczyłem jak się ustawia i jak sieje Amazon to taki kupiłem. te siewniki są proste możesz siać już od 2 kg mają kółka do drobnego wysiewu załączane przez wyciągniecie bolczyka skrzynia olejowa i przez 10 lat użytkowania wymieniłem tylko 2 rurki wysiewające no i olej oczywiście, z częściami tez nie ma problemu. Co do hassi to tak jak amazone nie ma z nim problemów Jak masz ciężką ziemię to lepiej kup siewnik z talerzowymi redlicami i lepiej przyszłościowo kup sobie siewnik 2,5 lub 3 m żeby jakby co jak kupisz większy ciągnik dokupić tylko agregat Quote
derik1995 Posted May 11, 2013 Author Report Posted May 11, 2013 Przemek dzięki za rade ale już podjąłem decyzje i kupuje tylko polski sprzęt z czasów prl i mam kolejne wyzwanie dla was bo ja nie wszystkie sprzęty ogarnąłem. Otóż trzeba mi nazwy i jeżeli znacie to model tych sprzętów np. ANNA Z-644. Bo chce odrestaurować je na "igłę". A dokładnie chodzi mi o takie sprzęty: koparka do ziemniaków dwu rzędowa, opryskiwacz 400 l, przetrząsarka, zgrabiarka, rozsiewacz nawozu, sadzarka, obsypnik, siewnik i rotacyjna. Dzięki wielkie za pomoc wszystkim którzy się udzielili w tym temacie. Quote
Przemek15_03 Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 co do kopaczki to otwórz ten link http://www.sklepy24.pl/sklep/sklep-grene_pl/produkt/katalog-czesci-kopaczka-elewatorowa-z-609/14216opryskiwacz to zapewne Termit 400 litrów, rozsiewacz nawozu to lej RNZ (NO 12) tyle pamiętam Quote
Recommended Posts