Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam użytkowników.

Niedługo pyknie mi 10 tys zł także chciałbym się poradzić jaki ciągnik najlepiej kupić za 10 tys - ewentualnie 12 tys zł.

Chodzi mi o jakiś Polski ciągnik ale zastanawiam się co jest lepsze :

60-tka czy 30-stka?

I to pytanie kieruje do was.

Gospodarstwo ma hektar powierzchni a w przyszłości planuje dokupić do 10 hektarów

Posted
Jak na ten 1ha to tylko 30, ale już 10 hektarów to będzie za dużo jak na taki ciągnik. Lepiej już w Twoim przypadku kupić C-360, zwykłego (nie 3p bo zazwyczaj są droższe) możesz już znaleźć w cenie ok 5tyś ale to będzie ciągnik do generalnego remontu. Za 10tyś igły nie znajdziesz, ale takim sprzętem będzie się dało robić. Jak Twoje fundusze by urosły to warto żebyś pomyślał nad Ursusem 3412 lub MF 255 (z resztą to jest to samo), ale z takim budżetem to tylko 60. Pozdrawiam :)
Posted

Dodam jeszcze, że jeśli zależy Ci na dobrej cenie, dostępności części i wystarczającej mocy to proponował bym Ursusa C-4011. Jest cieższy i mocniejszy niż C-330, a przy tym posiada lepszy stosunek mocy do masy.

Pozdrawiam! ;)

Posted
Jak na taki nieduży areał to tylko ciapek, no chyba że masz jakieś bardzo ciężkie albo zlewne gleby gdzie 30-tka będzie się musiała mocno na męczyć to wtedy zalecałbym starą, dobrą i uniwersalną 60-tkę.
Posted

c360 c355 i 4011 te 3 modele to praktycznie to samo tylko po co taki ciagniki na 1 ha pola wiadomo ze swoje spsli ale i robote zrobi

pawel pisze ze dokupi pola do 10ha ale w jakim czasie to juz nie pisze wiec ja obstaje za 30stka (ewentualnie T-25) bo na 1 ha pola to w zupelnosci wystarczy a z czasem gdy gospodarstwo bedzie sie powiekszalo to zawsze moze zamienic na cos wiekszego

Pozdrawiam

Posted
tak to prawie to samo ale za tą kasę co kolega pisze to tylko te może kupić, myślę że za 40 da mniej niż za 60 a po drugie może teraz już nie ma 40 w oryginale ale za ten uklad kierowniczy to bym podziękowal trzeba bylo się zapierać nogami takie to subtelne różnice między tymi modelami,10ha ziemi może nie kupi od razu ale ciągnika nie kupuje się na jeden sezon bynajmniej takie moje zdanie pozdrawiam
Posted
Kolego Mikruss zgadzam się z tobą w 200% co do trwalości części w 40 i tego wycia ale one też mialy swoje wady za tą kasę nic lepszego i tak nie kupi a za 6000 jak pisze kolega wyżej to kupkę zlomu do remontu można kupić,