Tofik Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 Wczoraj oprosila sie maciora i ma 16 sztuk:) moje pytanie brzmi Czy maciora da rade wykarmic 16 prosiakow?jest to jej drugi miot Quote
Miki Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 Szczerze wątpie by dała rady je wykarmić, a jeśli już się jej uda to napewno pare sztuk będzie anemikami. Wiec lepiej jeśli masz pare macior odstaw prosięta do innej (tak z 3-4), a jeśli nie to możesz spróbować je sprzedać szczególnie, że prosięta są obecnie w bardzo dobrej cenie . Quote
bartek1390 Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 zależy ile maciora ma sutków u mnie odchowuje 14 i wszystkie równe więc nie powinno być problemów jeżeli będzie miała mniej to prosiaki i tak pozdychają z głodu bo nie bedą miały sutków a takich małych raczej nie sprzedasz Quote
Tofik Posted May 9, 2013 Author Report Posted May 9, 2013 Maciora jest tylko jedna (bo to chow tylko na wlasny uzytek 3-4 dla siebie na kielbase a reszta na sprzedaz) 14 jest ladnych i nawet rowne a 2 to skrzeki wiec poczekamy pare dni i sie zobaczy co z nimi bedziePozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 14 ci zostanie jeśli tyle ma sutków, każdy prosiak ma juz swoj sutek i jego sie trzyma na pewno sie nie podzielą ;P i ładny miot że aż tyle sztuk ma zapładniana sztucznie czy naturalnie ? Quote
Tofik Posted May 9, 2013 Author Report Posted May 9, 2013 za pierwszym razem byla u chlopca:) to miala 12 dwa zdechly same bo tez skrzeki byly a jednego rozgniotla a 9 sie wychowaloa za drugim razem weteryniaz przyjechal i zrobil robote noi wyszlo 16 Quote
przemek2092 Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 Trzeba przyznać dobra locha, ja nie raz miałem hodowlane i zwykłe i kryłem naturalnie i sztucznie i zawsze miałem ok 6, 8 nie więcej i tak kilka razy, później pozbyłem sie i od tej pory nie trzymam świń Quote
Tofik Posted May 12, 2013 Author Report Posted May 12, 2013 Na obecna chwile ma 14 bo te dwa skrzeki podzly do odstrzalu:) wiec zobaczymy jak te sie beda chowacPozdrawiam Quote
Recommended Posts