Ricky Posted December 7, 2010 Report Posted December 7, 2010 Witam wszystkich. Przymierzam sie do kupna ciągnika 110-130 KM.Budżet ok 100-130tys. areał ok35ha Jaką marke polecacie?Co sądzicie o MF 6290? a co o Case cs120?czy 6000 h to dużo?Z góry dziekuje za odpowiedziPozdrawiam Quote
Kowalik Posted December 7, 2010 Report Posted December 7, 2010 Czy będziesz brał dotacje na ten traktor. czy chcesz kupić używany. Z tym używanym to wnioskuje po twoim ostatnim pytaniu. Rozumiem że chodzi Ci o 6000 motogodzin? Quote
Ricky Posted December 8, 2010 Author Report Posted December 8, 2010 Czy będziesz brał dotacje na ten traktor. czy chcesz kupić używany. Z tym używanym to wnioskuje po twoim ostatnim pytaniu. Rozumiem że chodzi Ci o 6000 motogodzin? Chcę kupić za gotówke bez dotacji. Tak tak naturalnie chodzi o 6000motogodzin. Czy po tylu mtg. z traktorem nie bedzie żadnych problemów??Bo przeglądając różne ogłoszenia najczęściej oscyluje to w przedziale od 5000 do 7000. Quote
Kronel Posted December 8, 2010 Report Posted December 8, 2010 Ricky, niestey sprzedażą ciągników uywanych zajmują się ci sami ludzie co kiedyś się samochodami zajmowali. Kazdy samochód na giełdzie ma przejechane 80-95tys kilometrów i każdy ciągnik ma około 6000 motogodzin. Policz sobie tak 6000 godzin to 250 dni ciągłej pracy, czy to dużo - raczej nie, wręcz mało. Jak w dużych wielkoobszarowych gospodarstwach tarktory pracują przez 24 h na dobe, tylko się traktorzyści zmieniają. Traktor ma przebieg średni około 3 - 4 tysiące rocznie, tak jest na zachodzi skąd te ciagniki przyjeżdżają. Tylko u nas kupuje się maszyny na wyrost by użyć ich kilka razy w roku. Czyli jeżli ktoś ci oferuje ciągnik 5 -7 lat z tym przebiegiem to coś tutaj jest nie tak. Swoją drogą radził bym skorzystac z dotacji, pochodzisz troche za tym to fakt ale sprzęt za te pieniadze kupisz nowy bo unia dołozy 50% ceny netto. Quote
math_cad Posted December 9, 2010 Report Posted December 9, 2010 z tymi dotacjami rox to się zgodzę bo naprawdę załatwiania jest niemało ale warto za tą kasę ale z tymi ciągnikami to realne z tym przebiegiem bo niemożliwe jest że nawet w wielko obszarowych gospodarstwach ciągnik tyle pracuje moim zdaniem ten przebieg jest orginalny w większości przypadków nie mówię że w 100% Quote
Guest Gość Posted December 10, 2010 Report Posted December 10, 2010 z tymi dotacjami rox to się zgodzę bo naprawdę załatwiania jest niemało ale warto za tą kasę ale z tymi ciągnikami to realne z tym przebiegiem bo niemożliwe jest że nawet w wielko obszarowych gospodarstwach ciągnik tyle pracuje moim zdaniem ten przebieg jest orginalny w większości przypadków nie mówię że w 100% Z tą Unią to jest tak że najpierw trzeba by wyłożyć gotówke.Ja potrzebowal bym ciągnik na wyrost tak ze 120 KM.Bo może gospodarstwo sie powiększy;) A za "zachodni" nowy to trzeba dac około 210000 tys. w podstawowejwersji. a ja takiej kasy nie mam;( Więc skłaniam sie ku używce tak do max 10 lat.Słyszałem że John Deere są najlepsze. a co powiecie o innych markach??proszę o odpowiedzi. Quote
hirek Posted December 11, 2010 Report Posted December 11, 2010 No to masz racje, ale możesz wziąść kredyt na zakup tego ciągnika. Banki stosunkowo łatwo dają kredyty rolnikom na takie cele. Jak dostaniesz zwrot z dotacji to spłacasz kredyt. Trzeba przyznać że john deery są u nas na rynku chyba najpopularniesze, ale problem jest taki że użwanych traktorów niby jest kupa na rynku i wydaje się że jest duży wybór ale jak zaczniesz szukać to się okazuje że tak naprawde nie ma co kupić. Dlatego jak chcesz kupować używkę to nastaw się na to, że kupisz to co będzie a nie to co byś chciał. Jak kupujesz nowy to idziesz do salonu i zamawiasz to co potrzebujesz. Quote
math_cad Posted December 12, 2010 Report Posted December 12, 2010 te johny to fakt ale oprócz nich to też fendt i deutz to naprawdę dobre Ciągniki i to te właśnie z ponad dziesięciu lat kumpel ma dx(85km) z 94r i agrotrona(120km) z 98r i odkąd je kupił nie zmienia a na nowe powiedział że nawet mowy nie ma Quote
Ricky Posted December 13, 2010 Author Report Posted December 13, 2010 te johny to fakt ale oprócz nich to też fendt i deutz to naprawdę dobre Ciągniki i to te właśnie z ponad dziesięciu lat kumpel ma dx(85km) z 94r i agrotrona(120km) z 98r i odkąd je kupił nie zmienia a na nowe powiedział że nawet mowy nie ma No tak z tymi pożyczkami to wszystko ładnie pięknie ale jak przychodzi co do czego to gorzej sie spłaca i nie chce sie w to pchać.Wiadomo co nówka to nówka ale kosztuje potężną kasę. Jako że nie wykluczam żadnej ze znanych zachodnich marekto co tym razem powiecie o McCormick?z góry dzięki Quote
jg4374 Posted December 13, 2010 Report Posted December 13, 2010 byłem na Bednarach i tam rolnicy narzekali na tą markę podobno są awaryjne Quote
math_cad Posted December 14, 2010 Report Posted December 14, 2010 no właśnie powiem Ci Ricky że sam się nad tym zastanawiam bo znajomy nie tak dawno kupił McCormicka bodajżę mx115(117km) 2007r z elektrohydraulicznym rewersem to jest poprostu cacuszko tak mu on chodzi że poezja. no ale raz miał problem takiego typu że sie ni stąd ni zowąd zapowietrzył (dwie, trzy godz z życia mniej) kolejną sprawą są części raczej drogie... Quote
Ricky Posted December 15, 2010 Author Report Posted December 15, 2010 A ciekawi mnie jak jest z serwisem tych ciągników tzn. czy są firmy które serwisują McCormicka?a powiedz mi math_cad ile ten Twój znajomy ma hektarów i jaki pług ciąga tym ciągnikiem?A druga sprawa to powiedzcie czy cześci do McCormicka są droższe niż np do Case, John Deere, New Holland, Fendt, Claas, Deutz Fahr, MF, itp??Z góry Dziękuje za odpowiedzi. Quote
math_cad Posted December 15, 2010 Report Posted December 15, 2010 słuchaj to jest adres strony do gościa który ma serwis no i sprzedaje te ciągniki www.adrol.pl a co do tych ha no to nie wiem ile ma dokładnie coś około 50 no i ciąga gregory 4 obracane. Jeśli chodzi o części to sam jestem ciekaw więc piszcie... Quote
lkobet1 Posted December 29, 2010 Report Posted December 29, 2010 Witam drodzy panowie.Moje zdanie jest takie:wszystkie ciągniki z zachodu mają 6000 motogodzin.Powiem krótko zależy co się trafi.Najlepsze ciągniki według mnie to Fendt.Ja osobiście mam Renault z silnikiem Fendt i już 10 lat chodzi jak burza! Quote
Łukasz566 Posted March 8, 2011 Report Posted March 8, 2011 Witam wszystkich. Przymierzam sie do kupna ciągnika 110-130 KM.Budżet ok 100-130tys. areał ok35ha Jaką marke polecacie?Co sądzicie o MF 6290? a co o Case cs120?czy 6000 h to dużo?Z góry dziekuje za odpowiedziPozdrawiam Na twoim miejscu kupił Case. Quote
Guest Gość Posted March 16, 2011 Report Posted March 16, 2011 powiem ci kolego tak mam MF 6160 z silnikiem Perkinsa i jest bardzo oszczędny i w razie wu części do Perkinsa są w przystępnej cenie . a ciągniki z serii 6200 oczywiście MF są najbardziej udane. Mówią że MF są awaryjne ale jeśli ktoś dbał o oleje to są bardzo wytrzymałe, a z tym przebiegiem to czytałem kiedyś w gazecie rolniczej że ciągniki sprowadzane mają więcej niż 15000 godzin bo te dobre to są wciąż użytkowane ale oczywiście można trafić dobry model z niedużym przebiegiem ale trzeba poszukać. A co do marek to polecałbym też fenda ale bez zbędnej elektroniki i na mechanice bo te sprzęty były najtwardsze. teraz to produkują miękkie gówno bo oszczędzają na materiale pochodzi pare lat koniec gwarancji i się sypie. Kumpla kolega kupił nowy ciągnik i okazało się że niema mocy bo coś z pompą wtryskową coś było nie tak. Więc sam wyciągnij wnioski dzięki Witam wszystkich. Przymierzam sie do kupna ciągnika 110-130 KM.Budżet ok 100-130tys. areał ok35ha Jaką marke polecacie?Co sądzicie o MF 6290? a co o Case cs120?czy 6000 h to dużo?Z góry dziekuje za odpowiedziPozdrawiam Na twoim miejscu kupił Case. Quote
Recommended Posts