Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam mały dylemat więc może doradzi mi ktos kto to robił, otóż mam łąke i chciałbym ją zlikwidować i posiać nową, czy muszę zastosować oprysk i zlikwidować ją i czy to nie wpłynie źle na nową trawę ? czy likwidować ją bez używanie oprysku ?
Posted
Witam. Ja nie likwidowałem łąki ale myślę że obędzie sie bez oprysku. Przejedź talerzówką i zaorz pługiem który dobrze orze ( tzn. który dobrze przewija itp...) i myślę że powinno być dobrze. :)
Posted

witam ! ja robię to w ten sposób zaoruję łąkę pługiem łąkowym ważne jest aby skiby były dobrze odwrócone po orce

wałuję wał dociska skiby które nie do końca się odwróciły następnie lekka brona siew zwykłym siewnikiem do zboża

i wałowanie .

Posted
Wszystko zależy tylko od ciebie możesz zrobić co chcesz ja np robię tak pierwszy zabieg brona talerzowa kolejny zabieg orka lub wywóz obornika w zależności od czasu i zapasu nawozu następnie orka pługiem obrotowym po czym uprawiam agregatem uprawowym następnie siew lejkiem i wałowanie pozdrawiam. Co do talerzowania dobrze by było przestawić bronę na jak największy kont natarcia żeby efekt pracy był lepszy Pozdrawiam.
Posted
Witam ja bym proponował abyś spryskał będzie ci lżej z orką,gdyż starą łąkę jest trudno przeorać.możesz też orać jednym korpusem jak brak łąkowego tylko dobrze by było założyć krój to będzie ci równiej zawijać skibę ,ja siałem w tamtą wiosnę poznaniakiem i jest dobrze miałem trzy pokosy ,ale otej porze już była trawa zasiana.
Posted

No widze sporo podpowiedzi i na pewno skorzystam z ich, właśnie kiedys zaorałem bez oprysku jednak później bardzo sie męczyłem z tymi pozostałościami po łące, pchało mi sie przed siewnikiem i minęły dwa lata zanim pole było już doprowadzone do pełnej kultury ;)

Posted
Witam a jak wygląda sprawa ustawienia siewnika lub lejka pod zasiew trawy [mam przygotowane 40kg na ha] siewnik posiadam konny przerobiony do ciągnika po zasiewie trawy planuje walowanie ma to być pastwisko,pozdrawiam
Posted

jeżeli siejesz samą trawę bez wsiewki dosyp drugie tyle nawozu granulowanego ustaw siewnik na górny wysiew

nie będziesz miał problemu z ciągłym zapychaniem się siewniki konne nie są zbyt precyzyjne najlepiej zrób próbę

kręconą jak radzi DuzyGrzegorz pozdro !

Posted
witam też w tym roku będę likwidował starą łąkę tylko nie wiem jakie nasiona traw posiać. Łąka jest torfowa i będzie służyć jak wszystkie moje użytki zielone do pierwszego skoszenia na siano lub sianokiszonkę a potem na wypas dla krów,więc proszę o podpowiedz jaką mam zasiać trawę na torf by się dobrze ukorzeniła,z góry dzięki za podpowiedzi
  • 2 weeks later...