MlodyRolnik Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 Witam! Jestem początkowym rolnikiem i młodym planuje rozwinąć gospodarkę pewien budżet mam i chciałbym zapytać się was który ciągnik by mi się bardziej przydał do 6 ha ziemi, ale dalej chcę rozwijać tak gdzieś do 20 i chciałbym się dowiedzieć, który by mi się bardziej przydał. Chcę zakupić używany ciągnik do 25 000 zł gdzieś w przedziale 90-130 km i właśnie zastanawiam się czy jest bardziej opłaca kupić mi się John Deere czy Deutz chodzi tutaj przeważnie o stan techniczny, który by w trudniejszych warunkach wytrzymał? Quote
Mikruss Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 człowieku kup sobie 80 Km maxa z przedziałem cenowym 25 tys nie poszalejesz.... Quote
Wesoły Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 Uwzględniając taki przedział cenowy sądzę ze mógłbyś pomyśleć nad kupnem ursusa 912. Nie mieści się w twoich wymaganiach co to ilości koni ale powinienieś się zadowolić jeśli chcesz nieć koniecznie duży traktor. Lecz według mnie do takiej liczby areału nie jest ci wcale potrzebny traktor mieszczący się w przedziale od 90 do 130 koni.. Ja radziłbym ci kupić jakiegoś fergusona 4 cylindrowego, tu są silniki perkinsa, nie powinieneś narzekać a do tego mało palą. Pozdrawiam. Quote
VoYtek8 Posted May 9, 2013 Report Posted May 9, 2013 Za 25tyś ciężko znaleźć jakikolwiek porządny zachodni ciągnik. Myślę że z takim budżetem conajwyżej to możesz sobie pozwolić na Ursusa 914, masz tam 4x4, ciągnik ciężki dość, mocy trochę jest, ogólnie jak na 6ha to za duży, ale na 20ha jest idealny i zrobisz nim wszystkie prace. Za te 25tyś może uda Ci się uda znaleźć jakiś porządny egzemplarz. Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted May 10, 2013 Report Posted May 10, 2013 Ja bym kupil masseya 595 za ta kase w dobrym stanie Quote
MlodyRolnik Posted May 10, 2013 Author Report Posted May 10, 2013 Miałem bardziej na myśli jakiegoś rocznikowo 1980-1990 Hmmm... Massey Ferguson może w takim przedziale. No jak sami wiecie trudno dzisiaj z pieniędzmi czy ja wiem przy rozwijaniu gospodarki by mi się przydał. Efektywniejsza i szybsza praca... Quote
Recommended Posts