sebek2543 Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Witam mam nadzieję że dobry dział przejdę do sedna sprawy. Wczoraj orałem sobie spokojnie na 3 przejechałem jeden raz i przy zawracaniu chciałem wrzucić wsteczny ale nie wchodził tylko mocny zgrzyt jak bym próbował wrzucić go na full gazie, no to spróbowałem inny bieg i tak każdy po kolei inne jakoś jeszcze wchodzą ale ciężko a o wstecznym to mogę zapomnieć bez użycia dużej siły. Jakoś się dotoczyłem do domu i teraz nie wiem co robić rozbierać skrzynie? Proszę o pomoc. Dodam że sprawdziłem stan oleju w skrzyni prawie nic nie ma bo wywaliło go prawdo podobnie przez rozwalony przewód od tura. Proszę o szybką odp. Quote
massay1 Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Mi ta raczej na sprzęgło wygląda. Odkręć pokrywkę z obudowy sprzęgła, sprawdź stan łap, podkładek, ustaw szczelinę względem łożyska wyciskowego zgodnie z instrukcją. Quote
íktorn Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Możesz obejrzeć też wodziki odkręcić. Sama górę mogło też paść łożysko jeśli nie znasz się ma tym zawolaj mechanika Quote
sebek2543 Posted May 11, 2013 Author Report Posted May 11, 2013 Nie znam się na tym ale na mechanika mnie nie stać więc wole sam przy tym pogrzebać i się nauczyć. Biorę się za sprawdzanie. Quote
grzepaku1 Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 wydaje mi się że to wina sprzęgła zrób jak kolega massay1 radzi Quote
massay1 Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Jak by nie były rozklekotane listwy, widełki, wybierak czy zatrzaski nie powinno zgrzytać. Wejdzie bieg lub nie albo dwa na raz. Jak zgrzyta na każdym biegu to sprzęgło. Quote
kubusjettaII Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 wodziki, wybieraki jak mają luzy to raczej potocznie zakleszczają, a tutaj wygląda to ewidentnie na docisk lub tarcze sprzęgłową. Quote
rysiek1965 Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 To będzie tarcza sprzęgłowa .Pozdrawiam. Quote
sebek2543 Posted May 30, 2013 Author Report Posted May 30, 2013 Wiem tyle że to na pewno sprzęgło bo już żaden bieg nie wchodzi na odpalonym silniku. Jak zgaszę silnik wrzucę bieg i odpalam z wciśniętym sprzęgłem to szarpie ciągnikiem a nawet rusza, teraz nie wiem tylko czy to wina docisku czy tarcze mam do wymiany?? Proszę o pomoc bo nie chcę na pusto rozbierać go i nie wiem czy kupować nową tarcze sprzęgła czy coś innego.Proszę o szybką odp. bo muszę go do soboty zrobić. Quote
kubusjettaII Posted May 30, 2013 Report Posted May 30, 2013 bez względu na to czy docisk czy tarcza musisz rozpołowić, a wtedy sprawdzisz co. nie ma możliwości zdiagnozowania bez rozbiórki. Quote
sebek2543 Posted May 30, 2013 Author Report Posted May 30, 2013 Aha dziękuje za szybką odp. to zabieram się do roboty. Quote
Rico Posted June 2, 2013 Report Posted June 2, 2013 sprzęgło, niestety, dawaj na wyciąg i połowić go trzeba, od razu tarczę i docisk, łapki sprawdź i sprężynki pozdro Quote
Recommended Posts