zupelnienowy Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Witam, jestem zupełnie nowy. Nie znam się na branży, wiec zwracam sie do pełnych wiedzy rolników Otóż mam 15 hektarów ziemi, jednak nic na niej nigdy nie było uprawiane. Poza tym są to gleby słabe, piątej i szóstej klasy. Jednak zastanwiam się, czy nie dałoby sie z tych kilkunastu hekatrów zrobić użytku i zarobić troche pieniążków. Stąd moje pytanie. Co najlepiej na takich glebach siać i jaki byłby zysk ( rozumiem, że zależy to od roku, ale tak uśredniajac, pi razy drzwi ). Czy w ogóle warto sobie zaprzątać głowę uprawą na takich glebach ?Przepraszam za banalne pytania, ale jestem zupełnie nowy i liczę na pomoc profesjonalistów Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Quote
Tofik Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 na takim polu to mozesz zasiac np. zyto ale jak to pole to nie bylo uprawiane to najpierw musisz je doprowadzic do porzadku zeby z ugoru zrobilo sie pole:) a potem mozesz siec bo z takiego arealu to w sumie jakis plon wyjdzie a co za tym idzie jakies pieniadzePozdrawiam Quote
zupelnienowy Posted May 11, 2013 Author Report Posted May 11, 2013 Dzięki za odpowiedź No właśnie zastanwiam się jakie to by były pieniądze " na czysto ", rzędu kilku/kilkunastu, czy moze 100 tys na rok ?Wiem że trudne pytanie Quote
Tofik Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo zysk zalezy od roku plonu i ceny bo np 15ha * 3 tony to masz 45 ton sprzedasz np po 700 to wychodzi 31500 od tego odejmij koszta jakie poniosles to wtedy wyjdzie ci zysk:)Pozdrawiam Quote
zupelnienowy Posted May 11, 2013 Author Report Posted May 11, 2013 Ała, no to sprowadziłeś mnie na ziemie. Kokosów nie ma Quote
Tofik Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Ja podalem ci tylko przyklad bo po pierwsze nie mam takiej klasy ziemi i nie uprawiam zyta a po drugie nie wiem ile dokladnie mozna ukosic zyta z takiego arealu wiec moze plon moze byc wiekszy a i za razem zysk moze sie zwiekszyc ale glownie zalezy od sprzetu jaki masz czy musisz najmowac bo wtedy automatycznie koszty rosna plusem takiego arealu to dotaja z unii bo na 15 ha to pare groszy dostaniesz:) Moze wypowie sie jeszcze ktos kto ma taka ziemie i uprawia zyto to ci dokladnie napisze co i jak Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted May 11, 2013 Report Posted May 11, 2013 Widzisz kolego na lepszej ziemi inaczej wychodzi zysk a na 5 czy 6 klasie nieraz trzeba dolożyć do interesu nie to że zasiejesz żyto to i zbierzesz go mniej prosty rachunek przedstawil ci tofikarius,pomyśl nad tym dobrze co z tym zrobić czy warto? pozdrawiam Quote
pablos Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 tofikarius jest optymistą 3tony na 5 6 klasie z ha ja na twoim miejscu próbował bym z programami unijnymi można z nich wyciągnąć niezłą kasę plus dzierżawa poza tym nie piszesz czy posiadasz jakieś maszyny do uprawy ! Quote
pawelxy1 Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 pablos jak ja z pola 0.4 ha pszenżyta klasa 3,4 miałem 2 tony zboża;d Quote
VoYtek8 Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 Ale 3-4 klasa ziemi to dobre żyzne gleby, a 5,6 to już prawie piaskownica i ciężko tam cokolwiek uhodować. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 Pablos ja podalem tylko przyklad a nie mam pojecia jaki plon mozna miec z 5-6 klasy ziemi ja posiadam 2-3 klase u siebie a u tesciow przewaznie3 wiec nie mam co porownywacPozdrawiam Quote
pablos Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 niestety mam parę ha 5 i 6 klasy jeżeli był deszczowy rok w miarę dobrze jak na tę klasę ziemi rosła kukurydza żyto parę razy uschło na pniu w tej chwili mam posianą trawę zbieram pierwszy pokos póżniej wypasam krowy plus jest taki że nie muszę przewalać tego pługiem ! Quote
lakiki Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Siew kukurydzy ewentualnie soji ale to ryzyko Quote
VoYtek8 Posted May 24, 2013 Report Posted May 24, 2013 Na 5 czy 6 klasie ziemi kukurydza nie urośnie, co najwyżej jakieś patyki, ale tam kolby będą wielkości palca, więc nie ma senu tam kukurydzy uprawiać. Pozdrawiam Quote
sszymonss Posted May 25, 2013 Report Posted May 25, 2013 Ja mam parę hektary 5 i 6 klasy ziemi z 1ha jak ziemia nie jest zaperzona i dasz chociaż dwa worki po 50 kg nawozu to myślę że jakieś może 2 tony natniesz z 1ha Quote
Recommended Posts