Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam! Mam zetora 7245 i podczas pracy przez chwile wygoni płyn z chłodnicy i jak doleje płynu to znów chodzi tak przez kilka dni i jest wszystko dobrze. Wymieniłem termostat i uszczelki pod głowicą i dalej jest ten sam problem. Czy ktoś z was może wiedzieć jaka jest przyczyna? Prosze o pomoc ;)
Posted
Posiadam zetora7211 od 1985 roku i od nowosci nigdy nie wlewalem plynu wiecej jak tylko kilka mlilimetrow ponad plytki w chlodnicy poniewaz zawsze nadmiar wyrzuci rurka na zewnatrz.Zetor tak juz ma i nie stanowi to problemu.Z konsultacji z innymi uzytkownikami wiem ze kazdy ma tak samo.Osobiscie na ta rurke przy korku nalozylem gumowy wezyk i nadmiar plynu zostaje wyrzucany do butelki ktora jest na koncu wezyka.Jest to swoisty zbiornik wyrownawczy.
  • 1 month later...
Posted

Przyczyn może być kilka:

1. Zanieczyszczona chłodnica od zewnątrz - wymontuj i przemyj dokładnie chłodnicę od strony wentylatora,

2. Chłodnica może być zakamieniona - użyj sody kaustycznej do odkamienienia,

3. Może być mikropęknięcie na głowicy, co również może powodować wyrzucanie płynu chłodniczego,

4. Może być mikropęknięcie na tulei silnika.

Póki co, tyle nam przychodzi do głowy.