Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam wszystkich rolników :) Panowie mam takie pytanko ;> ? Mój Wujaszek chce hodować świnie , zabijać po 2-3 miesiacznie i sprzedawać kaszanke oraz kiełbase. Czy mu się to będzie opłacać ? ile zarobi na 3 sztukach miesiącznie jeżeli sprzeda z tych 3 szt swojski wyrób ? trzeba gdzies to rejestrować czy zgłaszać żeby mozna było sprzedawać ten wyrób ?
Posted

Zgodnie z ustawą z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307 ze zm.), działalnością rolniczą jest działalność polegająca na wytwarzaniu produktów roślinnych lub zwierzęcych w stanie nieprzetworzonym (naturalnym) z własnych upraw albo hodowli lub chowu, w tym również produkcja materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcja warzywnicza gruntowa, szklarniowa i pod folią, produkcja roślin ozdobnych, grzybów uprawnych i sadownicza, hodowla i produkcja materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcja zwierzęca typu przemysłowo-fermowego oraz hodowla ryb, a także działalność, w której minimalne okresy przetrzymywania zakupionych zwierząt i roślin, w trakcie których następuje ich biologiczny wzrost, wynoszą co najmniej:

* miesiąc - w przypadku roślin,

* 16 dni - w przypadku wysokointensywnego tuczu specjalizowanego gęsi lub kaczek,

* 6 tygodni - w przypadku pozostałego drobiu rzeźnego,

* 2 miesiące - w przypadku pozostałych zwierząt - licząc od dnia nabycia.

Fragment interpretacji podatkowej PTPB1/415-279/11-6/KSU z dnia 2012.02.07 wydanej przez Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w prawie identycznej sprawie jak Twoja:

"Reasumując, stwierdzić należy, iż przychody uzyskane z tytułu sprzedaży wędlin, tj. przetworzonych produktów zwierzęcych pochodzących z własnej hodowli trzody - stanowią podlegające opodatkowaniu źródło przychodu. Podkreślić bowiem należy, iż sprzedaż produktów objętych zapytaniem nie mieści się w definicji działalności rolniczej. W konsekwencji, przychód uzyskany z tego tytułu będzie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, jako przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej."

Jest to zatem działalność pozarolnicza i musi być zgłoszona w urzędzie skarbowym.

Pozdrawiam!

Posted

Zenek. Ty zajmij się lepiej jednym interesem a nie kilkoma bo to już troszkę dziwnie wygląda;d

Kury' date=' krowy, byki, świnie?

[/quote']

cos ci nie pasuje ? to mi to powiedz wprost. ;)

a ile by mi te 3 szt zjadły paszy do czasu zabicia ? co im moge wgl dawać jeść ? jakie musze mieć wymiary kojca na te 3 szt ?

Posted

Zenek. Ty zajmij się lepiej jednym interesem a nie kilkoma bo to już troszkę dziwnie wygląda;d

Kury' date=' krowy, byki, świnie?

[/quote']

nie masz się o co złościć, ty chyba już wszystkim się chciałeś zajmować, dobrze że zadajesz pytania ale nikt nie poda ci gotowej receptury, musisz się nauczyć wyszukiwać informacji z tego co jest już poruszone na tym forum bo tematów i odpowiedzi jest tu zawarte naprawdę bardzo dużo. trzeba DOKŁADNIE czytać.

Posted
Zadaje pytania dlatego, że chce sie czegoś dowiedzieć a jeżeli koledze coś nie odpowiada to po co się odzywa. ? ;/ niech sie ugryzie w język. Jestem młodym rolnikiem można powiedzieć i dopiero wszystko zaczynam od podstaw dlatego jestem zielony w tym temacie . a te świnki chciałem trzymać tak poprostu na wyrób, bo wiem że wyjde troszke na plusie jeśl bym kaszanke i kiełbase sprzedał.