Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Myślę o uprawie warzyw na sprzedaż. Mam 3,5 ha ziemi, ale na początku chciałbym zasadzić warzywa na około jednym hektarze. Po pierwsze chciałbym zapytać czy lepiej zasadzić wszystkiego po trochu ( marchew, ogórki, cebula, kapusta itp. ) czy sadzić tylko jedno warzywo? Chciałbym to podlewać podlewać, tylko nie wiem jeszcze jak, myślałem o kupnie małej deszczowni lub zamontowaniu coś w rodzaju linii kroplującej. Czy w ogóle taka plantacja ma sens i na jaki zysk mogę liczyć? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Posted
Oczywiście że to ma sens i możesz na tym dobrze zarobić :) Siej wszystko po trochu bo z jednym trafisz w cenę, a z drugim nie, a i tak będziesz miał zysk z tego pola poz tym będzie Ci to łatwiej sprzedać. W ubiegłym roku ogórki gruntowe się opłacały, cebula nawet dobrze szła, za to z ziemniakami była tragedia, dlatego nie warto wchodzić w uprawę jednego warzywa bo możesz sporo stracić. Jeśli chodzi o podlewanie to linie kroplujące są dobre, ale do tuneli i szklarni, na polu najlepiej używać deszczowni i opryskiwaczami lać. Może na początek nie kupuj deszczowni tylko jak masz studnie to czerp z niej wodę pompą i podlewaj warzywa kilkoma małymi opryskiwaczami. Pozdrawiam :)
Posted
To są fajne spryskiwacze jednak wydaje mi sie że są dobre do ogródka ;) jeśli juz to zainwestuj w większe zraszacze żeby było to wydajne inaczej cały dzień będziesz podlewał kilkanaście metrów kwadratowych ;)