cezar92 Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 Witam. Myślę o uprawie warzyw na sprzedaż. Mam 3,5 ha ziemi, ale na początku chciałbym zasadzić warzywa na około jednym hektarze. Po pierwsze chciałbym zapytać czy lepiej zasadzić wszystkiego po trochu ( marchew, ogórki, cebula, kapusta itp. ) czy sadzić tylko jedno warzywo? Chciałbym to podlewać podlewać, tylko nie wiem jeszcze jak, myślałem o kupnie małej deszczowni lub zamontowaniu coś w rodzaju linii kroplującej. Czy w ogóle taka plantacja ma sens i na jaki zysk mogę liczyć? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Quote
pawelxy1 Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 Jak dla mnie to góra 2 gatunki warzyw.Opłacalny jest czosnek bądź marchewka a nawet pomidory.Tylko pomidory nie te co są w szklarniach. Quote
VoYtek8 Posted May 12, 2013 Report Posted May 12, 2013 Oczywiście że to ma sens i możesz na tym dobrze zarobić Siej wszystko po trochu bo z jednym trafisz w cenę, a z drugim nie, a i tak będziesz miał zysk z tego pola poz tym będzie Ci to łatwiej sprzedać. W ubiegłym roku ogórki gruntowe się opłacały, cebula nawet dobrze szła, za to z ziemniakami była tragedia, dlatego nie warto wchodzić w uprawę jednego warzywa bo możesz sporo stracić. Jeśli chodzi o podlewanie to linie kroplujące są dobre, ale do tuneli i szklarni, na polu najlepiej używać deszczowni i opryskiwaczami lać. Może na początek nie kupuj deszczowni tylko jak masz studnie to czerp z niej wodę pompą i podlewaj warzywa kilkoma małymi opryskiwaczami. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted May 14, 2013 Report Posted May 14, 2013 O takich lejtakach do wody, take co robią cyk-cyk. Quote
przemek2092 Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 To są fajne spryskiwacze jednak wydaje mi sie że są dobre do ogródka jeśli juz to zainwestuj w większe zraszacze żeby było to wydajne inaczej cały dzień będziesz podlewał kilkanaście metrów kwadratowych Quote
jacob Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Ja bym polecał jakiś prosty system nawadniania (zraszacze pulsacyjne np), ewentualnie taśmę kroplującą, tak będzie najwygodniej Quote
GalaperStrong_pl Posted May 16, 2013 Report Posted May 16, 2013 Racja,w przypadku większej powierzchni dobre zraszacze będą niezbędnym elementem,pulsacyjne dobrze sprawdzają się w praktyce,wiem coś o tym:) Quote
Recommended Posts