siwydd Posted December 11, 2010 Report Posted December 11, 2010 Witam.Mam zamiar wykopać studnie głębinową pod deszczownię. Interesuje mnie wszystko na ten temat, tzn. jaka jest najlepsza Waszym zdaniem rura PCV czy stal?? Jaka średnica?? Co jest lepsze wiercenie czy bicie studni?? Jaka zastosować pompę???Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Quote
Kowalik Posted December 15, 2010 Report Posted December 15, 2010 Sam sobie napewno tej studni kopał nie będziesz, tak więc weźmniesz jakąś firmę. Oni Ci zaproponują cenę za robote i zaproponują Ci jakieś rozwiazanie. Co do samej studni to nie ma złotego środka, zalezy jakie źródło na jakiej głebokości itp. U nas jak kopali studnie to różnie to wychodziło. Wiem że studniarze co to kopali mieli tabelki wedłóg, których wyliczali robili potem badania itp. U nas z tego co wiem wszędzie wkladali plastikowe wkłady, pewnie tendencja jest taka że stal już odchodzi. Quote
grzesiek12031980 Posted December 15, 2010 Report Posted December 15, 2010 U sasiada kopali w zeszlym roku to wklady mieli PCV.Wykopali ja tuz obok stawu i wode z niej do niego pompuje caly dzien.Woda sie ogrzewa i nie ma szoku jak latem w upale podlewasz. Quote
siwydd Posted December 21, 2010 Author Report Posted December 21, 2010 a co mowicie na temat pompy do tej studni?? tzn jaką wybrać???? Quote
Kropacz Posted December 22, 2010 Report Posted December 22, 2010 To jaką pompę do tej studni to będzie warunkowało wieloma czynnikami. Na jakiej głębokości będzie woda czyli jak pompa będzie musiała głęboko ciągnąć. Na jaką odległość od studni będziesz jej używał. Następna rzecz to czy masz zasialnie z sieci czy będzie to pompa spalinowa. Dobre są Czeskie Sigmy i Polskiej produckji Omnigeny. Quote
krzysiek78 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 wierceniem studni głębinowej zajmuje Oni szybko i skutecznie przewiercają się do źródła wody. Mają do tego specjalistyczne urządzenia. Szybko, tanio i profesjonalnie zrobią studnię. Quote
Stiven1983 Posted March 17, 2015 Report Posted March 17, 2015 Dobre są Czeskie Sigmy i Polskiej produckji Omnigeny.Omnigena też trzaskana w Chinach jest. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted March 19, 2015 Report Posted March 19, 2015 Warto byłoby uwzględnić takze budżet jaki posiadasz na zakup pompy,od tego zacznijmy,a potem doradzimy już konkretne modele z których bedziesz zadowolony. Quote
Recommended Posts