Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jestem nowy na forum i pierwszy raz posiałem żyto 5 h. Niestety po wczorajszych opadach deszczu niemal całe 5 hektarów całkowicie się wyłożyło. Moje pytanie: czy w ogóle istnieje jakaś szansa że żyto się podniesie, czy są jakieś metody aby mu pomóc wrócić do pionu. Proszę o porady

post-3530-14224791904375_thumb.jpg

post-3530-1422479190703_thumb.jpg

Posted

zgadzam się z przedmówcą wątpliwe aby wróciło do pionu jedyne co mi przychodzi do głowy to skosić rotacyjną

na kiszonkę przykry widok kiedy pieniądze i praca idzie w błoto

Posted
Chyba przesdziłeś z nawozem i żyto za wcześnie poszło do góry i się przewróciło. No coż zbyt wiele Ci już tam nie urośnie :( Podpinaj rotacyjną i skoś to na kiszonkę, przynajmniej będziesz miał czym karmić, a jak szybko to przyorasz to możesz jeszcze kupić i zasiać jęczmień jary w tym roku, to Ci na pewno coś urośnie i pole nie będzie się marnowało przez cały sezon. Pozdrawiam :)
Posted
jeśli to żyto polożylo by się tylko na poprzeczniakach to bym zrozumial ale jeśli to jet na kilku ha to pracy jest dużo i to ręcznej, kombajnem kosić leżak to jest męka, jeśli nająć mu kombajn przyjdzie to w butach nie zostanie, jeśli nie przerośnie zielem
Posted

wyda plon jeżeli będą wyjątkowo sprzyjające okoliczności ze zdjęcia nie widać dokładnie ale jest bardzo

wcześnie kłos nie jest jeszcze zapylony ani wykształcony jeżeli będzie jakiś plon będzie to ziarno marnej

jakości porośniętę i szkodliwe dla zwierząt

Posted
Ja tak jak przedmówcy, skosiłbym to rotacyjną i to jak najwcześniej, póki jeszcze coś może będzie można coś na tym zasiać. Może jeszcze kukurydza (na kiszonkę), co o tym sądzicie?
Posted
po pierwsze to trzeba zadac pytanie czy potrzebna jest mu kiszonka, bo jeśli nie to po co ma robic z tego pasze? chyba ze ma kogos kto od niego to kupi... co do kukurydzy to ostatni dzwonek na posianie jej...
Posted

Według mnie nie ma już sensu trzymać żyta do żniw, szczególnie że jak będzie mokry rok to kłosy i tak będą porastać i zboża nie zbierzesz wcale. Jedyne co to kukurydza wchodzi w grę jeszcze spokojnie urośnie.

A tam na drugim zdjęciu w rogu po lewej to też twoje zborze czy sąsiada?

• 2 weeks later...
Posted
suavero możesz mi powiedzieć jak rozwiązałeś sprawę z tym żytem? Kosiłeś je na sianokiszonkę? U mnie przedwczorajsza nawałnica położyła 2ha jęczmienia zimowego - maskra:huh: - teraz nie wiem co z tym zrobić - bo to już raczej na ziarno się nie nada?