sputnik Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 Witajcie, piszę z prośbą o poradę...znajomy w zeszłym miesiącu zainwestował w ogrodzenie elektryczne o długości 6 km. Pastuch budowany jest na słupkach drewnianych i polipropylenowych, do tego 2 poziomy linki stalowej i jeden poziom taśmy. Problem jest taki, że już "zniknęło" mu 500 metrów taśmy i ok. 100 palików, linki nie ruszali. Jak z tym walczyć? Tereny są głównie przy lasach, brak zabudowań...Macie jakieś pomysły? Quote
ZbyszekW8 Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 Witam z kradziezami niestetyy jest duzy problem.Ogólnie słyszałem o takim modemie który sprawdza stan ogrodzenia, mozna do niego podłączyc syrene alarmowa, która w momenice jak ktos przerwie linie zaczie wyc, moze to odstraszyc potencjalnego złodzieja Quote
jacob Posted May 17, 2013 Report Posted May 17, 2013 ewentualnie możesz pomyśleć o module GSM - jak zostanie przerwane ogrodzenie dostajesz SMS na telefon, także to też jakieś rozwiązanie;) Quote
blazejrut Posted May 17, 2013 Report Posted May 17, 2013 z kradzierzami jest jednak problem, a moze zamontowac jakas atrape kammery? Quote
kubusjettaII Posted May 18, 2013 Report Posted May 18, 2013 na takim odcinku to chyba kilka kamer Quote
johhny Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 ciężka sprawa, myślę, że jak nie złapiesz kogoś za rękę, to problem się nie skończy...tacy ludzie kradną najczęściej na zamówienie dla kogoś, tak przynajmniej słyszałem. Quote
Jan-ros77 Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 Znałem goscia któremu tez rozkradli druty, słupki, elektryzator. Wkurzył sie, poswiecil kilka nocy i złapał złodziei... Quote
KJ. Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 Nie wiem może dość radykalnie zabrzmię: Za kradzież chętnie bym wrócił do zasad z średniowiecza co do piętnowania złodzieiDodatkowo " my home is my castle" + broń krótka dostępna do użycia na własnym terenie Sam miałem ostatnio problemy ze złodziejstwem w gospodarstwie i i wiem jak trudno się tego ustrzec. Jednemu rolnikowi w okolicy ścieli zboże w nocy i wywieźli (mieszkał 2 km od pola). Quote
sputnik Posted May 22, 2013 Author Report Posted May 22, 2013 Nie wiem może dość radykalnie zabrzmię: Za kradzież chętnie bym wrócił do zasad z średniowiecza co do piętnowania złodzieiDodatkowo " my home is my castle" + broń krótka dostępna do użycia na własnym terenie Sam miałem ostatnio problemy ze złodziejstwem w gospodarstwie i i wiem jak trudno się tego ustrzec. Jednemu rolnikowi w okolicy ścieli zboże w nocy i wywieźli (mieszkał 2 km od pola). może byłoby to drastyczne, ale problem pewnie by się skończył w większym stopniu... Quote
Recommended Posts